Friday 8 December 2006

Παιδικό άσθμα


Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας. Είναι η κυριότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα παγκοσμίως και πολλοί άλλοι έχουν άσθμα, που δεν έγινε κατορθωτή η διάγνωση του. Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της συχνότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ 1. Οι μύες των αεραγωγών συσπώνται με αποτέλεσμα η διάμετρος τους να μικραίνει (βρογχόσπασμος). 2. Φλεγμονή των αεραγωγών. 3. Υπερπαράγεται αρκετή βλέννα που εκκρίνεται μέσα στον αυλό των αεραγωγών.
Αποτέλεσμα των τριών πιο πάνω μηχανισμών είναι να στενεύει ο αυλός των αεραγωγών και να δυσκολεύεται η ροή του αέρα μέσα από αυτούς.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του άσθματος, ο οποίος μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός δηλαδή με φλέγματα. Ο συνεχόμενος νυκτερινός βήχας πρέπει να θέτει σε υποψία την διάγνωση τους άσθματος, αφού το άσθμα επιδεινώνεται το βράδυ. Εάν το άσθμα επιδεινωθεί παρουσιάζεται ο συριγμός (οι γονείς λένε ότι το στήθος του παιδιού σφυρίζει). Σε σοβαρές κρίσεις άσθματος ο άρρωστος παρουσιάζει βάρος στο στήθος και δύσπνοια. Επίσης τα παιδιά με άσθμα μπορεί να παρουσιάζουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονίες). Για αυτό κάθε παιδί με χρόνιο βήχα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοιμώξεων του αναπνευστικού, πρέπει να ελέγχεται για άσθμα. Επίσης, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για τον ερχομό μιας κρίσης άσθματος και είναι τα εξής: 1. Ανησυχία 2. Ασυνήθιστος ιδρώτας ή ωχρότητα. 3. Κακουχία που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη δραστηριότητα 4. Εμετό
Εάν η κρίση είναι σοβαρή τότε μπορεί να παρουσιάσει και άλλα σημάδια: 1. Τα πτερύγια της μύτης κινούνται συνεχώς. 2. Το σημείο πάνω από το στέρνο αρχίζει να πηγαίνει προς τα μέσα κατά την διάρκεια της αναπνοής. Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα μεταξύ των πλευρών του θώρακα. 3. Γρήγορες αναπνοές 4. Και τα χείλη μπορεί να γίνουν μαυρο-μπλέ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Κάθε παιδί με επίμονο βήχα πρέπει να επισκέπτεται τον παιδίατρο του. Ο παιδίατρος θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό που αφορά: 1. Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει άσθμα ή άλλη μορφή αλλεργίας. 2. Πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα του παιδιού σας. 3. Πόσο τακτικά αρρωστά το παιδί σας.
Στην συνέχεια θα εξετάσει το παιδί και αν κρίνει αναγκαίο μπορεί να ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες ή και κάποια δερματικά test. Ορισμένοι γιατροί και κυρίως οι παιδοπνευμονολόγοι μπορεί να κάνουν μερικά test χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρο ή ακόμα να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ροή του αέρα από και προς τους πνεύμονες με ειδικό μηχάνημα. Αφού τεθεί η διάγνωση του άσθματος τότε χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ των γονιών και του γιατρού για στενή και ορθή παρακολούθηση της πάθησης του παιδιού σας.
Το άσθμα ανάλογα με την συμπτωματολογία του παιδιού χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Α. Ήπιο άσθμα Το παιδί παρουσιάζει μικρά επεισόδια βήχα ή συριγμού που συμβαίνουν 1-2 φορές την βδομάδα. Μεταξύ των επεισοδίων το παιδί είναι ελεύθερο συμπτωμάτων. Β. Ήπιο επίμονο άσθμα Τα παιδιά παρουσιάζουν επεισόδια βήχα ή συριγμού περισσότερα από δυο την βδομάδα αλλά λιγότερα από ένα την ημέρα. Συνήθως παρουσιάζουν και επεισόδια κατά την νύκτα τουλάχιστο δυο φορές τον μήνα. Γ. Μέτριο άσθμα Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα καθημερινά και χρειάζονται καθημερινά φάρμακα. Συμπτώματα κατά την νύκτα παρουσιάζουν τουλάχιστο μια φορά την βδομάδα. Η συμπτωματολογία επηρεάζει την καθημερινή δραστηριότητα του παιδιού. Δ. Σοβαρό άσθμα Τα παιδιά με σοβαρό άσθμα παρουσιάζουν συνεχώς συμπτώματα. Παρουσιάζουν τακτικά κρίσεις άσθματος που χρειάζονται αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Παρουσιάζουν πολύ τακτικά συμπτώματα κατά την νύκτα και η καθημερινή δραστηριότητα τους περιορίζεται αισθητά
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα. Δεν υπάρχει δηλαδή το "μαγικό χαπάκι" που θα το πιει το παιδί και να μην ξαναπαρουσιάσει κρίση άσθματος. Στόχος της θεραπείας είναι να μειώσουμε σε όσο το δυνατό λιγότερες τις κρίσεις άσθματος και ταυτόχρονα την σοβαρότητα τους.
Ο έλεγχος του άσθματος που θα έχει το παιδί σας έχει άμεση σχέση και με την σοβαρότητα του άσθματος, όμως μόνιμος στόχος είναι να δώσουμε την ικανότητα στο παιδί να ζει μια φυσιολογική ζωή. Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 1. Αποφυγή των παραγόντων που το προκαλούν. 2. Φαρμακευτική θεραπεία. 3. Απευαισθητοποίηση με ενέσεις, όπου υπάρχει ένδειξη. 4. Εκπαίδευση παιδιού και γονέων.
Αποφυγή παραγόντων που προκαλούν άσθμα Η ανακάλυψη του παράγοντα ή των παραγόντων που προκαλούν κρίση άσθματος στο παιδί είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Υπάρχουν εξετάσεις αίματος καθώς επίσης και δερματικά test , αλλά σπάνια βοηθούν στον καθορισμό αυτών των παραγόντων. Εσείς οι ίδιοι οι γονείς, με την παρατήρηση, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που ενοχλεί το παιδί σας. Πιο κάτω είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Α. Ιογενείς λοιμώξεις. Β. Αλλεργιογόνα (Σκόνη, τρίχωμα δέρματος γάτας ή σκύλου, γύρης, γρασίδι, φαγητά όπως ψάρι, γάλα, αβγό, γαρίδες, ξηροί καρποί, κλπ.) Γ. Καπνός, αρώματα, spray Δ. Ασκηση Ε. Ο κρύος αέρας και η αλλαγή του καιρού.
Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφεύγει το παιδί τους παράγοντες που το ενοχλούν. Οι πιο κάτω όμως συμβουλές είναι αρκετά χρήσιμες και σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν.
Αποφυγή ακάρεων (μικροοργανισμοί που υπάρχουν στην σκόνη). 1. Καλύψτε το μαξιλάρι και το στρώμα του παιδιού με ειδικά ρούχα που δεν διαπερνιούνται από τα ακάρεα. 2. Πλένετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σε ψηλή θερμοκρασία (>50 βαθμούς κελσίου), μια φορά τη βδομάδα. 3. Αποφύγετε όσο το δυνατό τα χαλιά γιατί αυτά μαζεύουν σκόνη. 4. Μην έχετε στο δωμάτιο του παιδιού χνουδωτά παιχνίδια . 5. Πλένετε τακτικά τις κουρτίνες του σπιτιού. 6. Σκουπίζετε το σπίτι τακτικά και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιείτε ειδική σκούπα που δεσμεύει τα ακάρεα.
Αποφυγή γύρης και μούχλας 1. Αποφύγετε τα μηχανήματα που παράγουν υγρασία. 2. Αερίζετε τακτικά το μπάνιο και γενικά τα σκοτεινά δωμάτια. 3. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε air-conditions γιατί φιλτράρουν τον αέρα και διατηρούν ορθή υγρασία. 4. Όχι χαλιά και χαρτί τοίχου στο μπάνιο. 5. Κρατάτε όσο το δυνατό τα παράθυρα κλειστά στις περιόδους ανθοφορίας.
Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών 1. Αποφυγή καπνίσματος. 2. Αποφεύγετε να ανάβετε τζάκι με ξύλα. 3. Αποφυγή έντονων μυρωδιών, όπως μπογιές, αρώματα, υγρά καθαρισμού κτλ.
Αποφυγή τριχώματος ζώων 1. Αν δεν έχετε ζώο στο σπίτι αποφύγετε να αποκτήσετε. 2. Αν έχετε κάποιο ζώο και προκαλεί έντονο πρόβλημα στο παιδί τότε σκεφτείτε να βρείτε άλλη κατοικία για το ζώο. 3. Αν έχετε ζώο και θέλετε οπωσδήποτε να το κρατήσετε τότε να το κάνετε μπάνιο τουλάχιστο μια φορά την βδομάδα και αν είναι δυνατό κρατήστε το στην αυλή του σπιτιού.
Εκπαίδευση παιδιού και γονέων
Η εκπαίδευση παιδιού και γονέων είναι ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση του άσθματος. Πρέπει να καταλάβουν ,γονείς και παιδί ,τι είναι το άσθμα και πώς αντιμετωπίζεται. Η χρησιμοποίηση των συσκευών πρέπει να γίνεται σωστά, γιατί δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι ούτε οι μισοί ασθενείς δε χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές χορήγησης φαρμάκων. Η χρησιμοποίηση του ροομέτρου (peak flow meter) για την μέτρηση της μέγιστης εκπνευστικής ικανότητας του αρρώστου καθημερινά είναι πολύ σημαντική. Με το μικρό αυτό όργανο μπορείτε να μετρήσετε την βασική μέγιστη εκπνευστική ικανότητα του παιδιού σας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη συσκευή αυτή ,καθημερινά μπορείτε έγκαιρα να προβλέψετε πότε έρχεται μια καινούρια κρίση στο παιδί σας. Έτσι θα έχετε χρόνο να χορηγήσετε, αφού βέβαια πρώτα συμβουλευθείτε το γιατρό σας, τα κατάλληλα φάρμακα και να αποφύγετε τις σοβαρές κρίσεις. Η χρήση των αεροθαλάμων (volumatic, chamber) καθώς επίσης και των ηλεκτρικών συσκευών νεφελοποίησης χρειάζεται να επεξηγηθεί σωστά στους γονείς από το γιατρό ή την ειδική νοσοκόμα. Μερικές χώρες συστήνουν τους αεροθαλάμους για την χορήγηση των φαρμάκων σε όλα τα παιδιά. Με την ομαδική δουλειά (γιατρός, νοσοκόμα, γονείς και παιδί) το άσθμα ελέγχεται πάρα πολύ καλά με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται καμιά από τις δραστηριότητες του παιδιού και θα μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε άθλημα του αρέσει.

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά...

Ο ύπνος βοηθά τα βρέφη να επεξεργαστούν τις καινούργιες πληροφορίες για το περιβάλλον από την προηγούμενη ημέρα. Τα νεογέννητα χρειάζονται 10-19 ώρες ύπνου το 24ωρο, τα μικρά παιδιά 9-11, οι έφηβοι 8-9 και οι ενήλικοι 7-9

Συνταγές για βρέφη

Γάλα με Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ(μετά τον 4ο μήνα)
Προσθέτετε στο μπιμπερό με το γάλα 2 μεζούρες Άνθος Ορύζης Γιώτης και ανακινείτε καλά. Μπορείτε να επαναλάβετε 2-3 φόρες τη μέρα. Από τις 2 μεζούρες φτάνετε σιγά –σιγά τις 4 μεζούρες Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ.
Κρέμα με Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ(μετά τον 4ο μήνα)
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απογευματινό γεύμα γάλακτος με κρέμα που φτιάχνετε προσθέτοντας στο γάλα 4 μεζούρες Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ. Αυξάνοντας σιγά-σιγά τη δόση φτιάχνετε μια πιο πυκνή κρέμα.
ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΕΣ
Οι φρουτόκρεμες γίνονται με φρέσκα φρούτα όλων των εποχών. Ένα μικρό μήλο η μισό, ένα αχλάδι η μια μπανάνα συνηθισμένου μεγέθους ή ανάλογη ποσότητα φρέσκα φρούτα εποχής, στην αρχή το κάθε φρούτο προσφέρετε ξεχωριστά και μόνο, όταν το βρέφος έχει δοκιμάσει με επιτυχία δυο, τρία ή περισσότερα φρούτα προχωράμε σε φρουτόκρεμα με δυο ή περισσότερα φρούτα μαζί. Εκτός από τα φρούτα χρειάζονται 100-150 γραμμ. νερό και 3-4 μεζούρες Άνθος Ορυζης. Η ανάμειξη των συστατικών γίνεται στο μίξερ.
Φρουτόκρεμα με χυμό πορτοκαλιού και Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ(μετά τον 4ο μήνα)
1 πορτοκάλι βγάζει 90 γραμμάρια περίπου φρέσκο χυμό. Με 3 μεζούρες Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ γίνεται μια αραιή κρέμα. Η ίδια οδηγία μπορεί να εφαρμοστεί και με φρέσκους χυμούς από άλλα φρούτα.Ανά 100ml χυμού προσθέτετε 3 η περισσότερες μεζούρες Άνθος Ορυζης Γιώτης ανάλογα με πόσο πυκνή φρουτόκρεμα θέλετε να φτιάξετε.
ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ – Μετά τον 6ο μήνα
Βάζετε 3-4 ποτήρια νερό σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτετε 2-3 μικρές πατάτες, 1-2 μικρά καρότα, 1-2 μικρά κολοκυθάκια και 2-3 άλλα είδη από χορταρικά εποχής, όλα καλά καθαρισμένα. Αφού βράσουν για μίση ώρα περίπου, αδειάστε το μείγμα σε μπλέντερ προσθέτοντας μια κουταλιά λάδι. Λίγες σταγόνες λεμόνι θα νοστιμίσουν τη σούπα. Αλέστε το περιεχόμενο και μετά αδειάστε το στο πιάτο του μωρού σας. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο και προσθέστε 2-3 μεζούρες Άνθος Ορυζης Γιώτης ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Η χορτόσουπα Γιώτης είναι έτοιμη. ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ – Μετά τον 6ο μήνα
Βάζετε 100 γραμμάρια ψαχνό μοσχαριού χωρίς λίπος πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με 3-4 ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για μίση περίπου ώρα και προσθέστε 1-2 μικρές πατάτες, 1-2 μικρά καρότα και 2-3 άλλα είδη χορταρικά εποχής καλά καθαρισμένα. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλη μίση ώρα και τοποθετείστε το μείγμα στο μπλέντερ προσθέτοντας μια κουταλιά λάδι. Λίγες σταγόνες λεμόνι θα νοστιμίσουν τη σούπα. Αλέστε το περιεχόμενο και μετά αδειάστε το στο πιάτο του μωρού σας. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο και προσθέστε 2-3 μεζούρες Άνθος Ορυζης Γιώτης ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Η κοτόσουπα Γιώτης είναι έτοιμη.
Κρεατοχορτόσουπα - Μετά τον 6ο μήνα
Βάζετε 100 γραμμάρια ψαχνό μοσχαριού χωρίς λίπος και 100-150 γραμμάρια χορταρικά εποχής . Μαγειρεύετε το μοσχάρι και τα χορταρικά με κανονική ποσότητα νερού ή αρχίστε με το μαγείρεμα του μοσχαριού που κρατάει περισσότερο χρόνο και μετά ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα χορταρικά. Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα , περνάτε από το μπλέντερ ή το μίξερ το κρέας , τα χορταρικά και το ζουμί τους και 2-3 μεζούρες Άνθος Ορύζης Γιωτης. .Με τον ίδιο τρόπο μαγειρέψτε και προσφέρετε στο βρέφος σας σούπες με ψαχνό από κοτόπουλο (κατά προτίμηση μπούτι) και χορταρικά.
Κοτόσουπα (Μετά τον 6ο μήνα)
Βάζετε 100 γραμμάρια κοτόπουλο (κατά προτίμηση στήθος χωρίς λίπος) πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με 3-4 ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για μίση περίπου ώρα και προσθέστε 1-2 μικρές πατάτες, 1-2 μικρά καρότα και 2-3 άλλα είδη χορταρικά εποχής καλά καθαρισμένα. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλη μίση ώρα και τοποθετείστε το μείγμα στο μπλέντερ προσθέτοντας μια κουταλιά λάδι. Λίγες σταγόνες λεμόνι θα νοστιμίσουν τη σούπα. Αλέστε το περιεχόμενο και μετά αδειάστε το στο πιάτο του μωρού σας. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο και προσθέστε 2-3 μεζούρες Άνθος Ορυζης Γιώτης ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Η κοτόσουπα Γιώτης είναι έτοιμη.
Ψαρόσουπα (Μετά τον 7ο μήνα)
Βάζετε 1 φρέσκο και άπαχο ψάρι μετρίου μεγέθους σε μια κατσαρόλα μαζί με 3-4 ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για μισή περίπου ώρα. Αφαιρέστε τα κόκαλα του ψαριού και σουρώστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Μετά προσθέστε 1-2 μικρές πατάτες, 1-2 μικρά καρότα και 2-3 άλλα είδη από χορταρικά εποχής όλα καλά καθαρισμένα. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλη μισή ώρα και κατόπιν τοποθετήστε το μείγμα σε μπλέντερ προσθέτοντας μια κουταλιά λάδι. Λίγες σταγόνες λεμόνι θα νοστιμίσουν τη σούπα. Αλέστε το περιεχόμενο και μετά αδειάστε το στο πιάτο του μωρού σας. Αφήστε το να κρυώσει για λίγο και προσθέστε 2-3 μεζούρες Άνθος Ορυζης Γιώτης ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Η ψαρόσουπα Γιώτης είναι έτοιμη.

Παιδιά : Τα συχνότερα θύματα των ιώσεων


Ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος. Όσο μεγαλώνουμε όμως το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και γινόμαστε λιγότερες επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Το συνάχι και ο βήχας είναι από τις πιο συχνές αιτίες που πάει ένα παιδί στον παιδίατρο αυτή την εποχή, επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους γονείς είναι ο βήχας, ιδίως όταν αρχίσει να ενοχλεί τον βραδινό ύπνο του παιδιού, οπότε και το πηγαίνουν στον γιατρό. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός, συνήθως χαμηλός, αλλά χωρίς να αποκλείεται να φτάσει 39 και 40.
Το ιστορικό της νόσου είναι κοινό, αφού 2-3 ημέρες πριν αρχίζει ένα μικρό μπούκωμα ή συνάχι, προστίθεται και βήχας ποικίλης έντασης και διάρκειας και μερικές φορές πυρετός. Τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος κάνει τη διάγνωση ίωση. Στις ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως είναι συμπτωματικά και αποσκοπούν στην ανακούφιση από τον βήχα (αντιβηχικά) και την αναπνοή από τη μύτη (αποσυμφορητικά). Στα μικρά παιδιά και στα βρέφη πρέπει να χρησιμοποιείτε άφθονο φυσιολογικό ορό για το καθάρισμα της μύτης τους.
Ας δούμε όμως τι συμβουλεύει ο κ. Νταλούκας για τις ιώσεις του χειμώνα στα παιδιά και στα βρέφη:
Εκτός και αν το παιδί σας έχει ένα πολύ μικρό συνάχι, τις υπόλοιπες φορές, όταν υπάρχει βήχας και πυρετός, πρέπει να το εξετάσει ο παιδίατρος. Όσο απλή και αν ακούγεται στο τέλος η λέξη ίωση, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε τη διάγνωση μόνοι σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία πνευμονία, για παράδειγμα., ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο.
Μην ζητάτε από τον παιδίατρο να σας δώσει τηλεφωνικά φάρμακα για τον βήχα. Σύμφωνοι, τις πιο πολλές φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να είναι κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Εξ΄ άλλου, αν δοθεί κάποιο φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει ο βήχας του παιδιού. Μην χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός του παιδιού σας. Ακόμη χειρότερα, μην δώσετε το αντιβηχικό που δώσατε μία άλλη φορά, ή το φάρμακο που σας έδωσε ο γείτονας! Το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύσει από τις ενέργειες αυτές. Φροντίστε να ζητάτε πάντα από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώνει για το είδος, τη δοσολογία και τις παρενέργειες του φαρμάκου.
Μην θεωρείτε κανένα φάρμακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, με τα φάρμακα να κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων, παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.
Το παιδί σας δεν κρυολόγησε όπως εσείς πιστεύετε. Απλά κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς, μην τα ντύνετε από φόβο μήπως και κρυολογήσουν, επειδή τότε ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.
Προσέξτε περισσότερα όσοι έχετε νεογέννητα και βρέφη στο σπίτι. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να τα πιάνουν όσο δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Να θυμάστε ότι τα βρέφη, εάν κολλήσουν μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, ας πούμε συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή τους.

Μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα άλλα. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει το μωρό σας κάτι ιδιαίτερα σοβαρό (όπως μηνιγγίτιδα) από κάποιον άρρωστο που βρέθηκε στον ίδιο χώρο μαζί σας.
Αν το παιδί σας πάθει συνάχι και παραπονεθεί για πόνο στο αυτί, θεωρείστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες από τις ωτίτιδες συμβαίνουν αφού το παιδί έχει μπουκώσει ή έχει καταρροή. Αν αυτό συμβεί στη μέση της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία βραδιάτικα. Δώστε του λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο και βάλετε ένα ελαφρά ζεσταμένο με το σίδερο πανί πάνω στο αυτί του παιδιού. Αυτό συνήθως αρκεί για να σταματήσει ο πόνος. Την επόμενη το πρωί πηγαίνετε το παιδί στον παιδίατρο για να δει τα αυτιά του και να σας πει μήπως υπάρχει ωτίτιδα.
Τα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα! Μην σας κάνει αυτό εντύπωση και αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας. Απλώς κολλάει από το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που του κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι.
Όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού ευνοούνται και μεταδίδονται ευκολότερα στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Θεωρείστε ότι ένα παιδί που θα πάει στον παιδικό σταθμό θα αρρωστήσει με μία φυσιολογική συχνότητα πέντε έως και δέκα φορές το χρόνο.
Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει γαύγισμα σκύλου, θυμηθείτε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση τους μήνες αυτούς. Θυμηθείτε να ελέγξετε το βιβλιάριο με τα εμβόλια και να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.