Friday 11 April 2008

Μπαμπά, μαμά, πάμε βόλτα;;

Βοτανικός Κήπος Χαϊδαρίου ή
Βοτανικός Κήπος Διομήδους


Στην Αθήνα που κυριαρχεί το γκρίζο των κτηρίων, ο βοτανικός έχει χαρακτηριστεί σκοπίμως ως ο κήπος των απολαύσεων. Τον συναντάμε στο Χαϊδάρι, σε ένα από τα προάστια της Δυτικής Αθήνας και είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου με εξαιρετική οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια βρίσκουμε στην Ελλάδα.

Ειδικές ταμπέλες σε ελληνικά και λατινικά, μας κατατοπίζουν για την προέλευση και ονομασία των φυτών μετατρέποντας την περιπλάνηση μας σε περιπόθητο στόχο οικολογικών εξορμήσεων και εναγκαλισμού μας με τη φύση.
Ιερά Οδός 401,Χαϊδάρι,Τηλέφωνο: 210 5811557 210 5812582
Χαρακτηριστικά

Καταλαμβάνει έκταση 1860 στρεμμάτων στο Χαϊδάρι, και βρίκσεται σε απόσταση 8 χλμ. από την Αθήνα. Είναι Κοινωφελές Ίδρυμα και οφείλει όχι μόνο την επωνυμία του αλλά και την ύπαρξή του σε έναν φωτισμένο οραματιστή, τον Αλέξανδρο Ν. Διομήδη.
Τα 250 περίπου από τα 1.860 στρέμματα του Κήπου είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 2.500 είδη φυτών τόσο από την Χώρα μας όσο και από άλλες περιοχές του κόσμου.
Εχει υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα είναι προστατευμένο και παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος.
Αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας για τους κατοίκους της πόλης, λειτουργεί και ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Τα φυτά που καλλιεργούνται φέρουν ενημερωτικές πινακίδες που περιέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τον Βοτανικό Κήπο
Kαθημερινά: 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. Σαββατοκύριακα, αργίες: 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Πληροφορίες για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ξεναγήσεις,
Κασομούλη 106, 117-44 Αθήνα Τηλ. 210 92 73 900-2

Αττικό ζωολογικό πάρκο


Θέση Υαλού Τ.Θ. 38,19004, Σπάτα,
Τηλέφωνο: 210 6634724Fax: 210 6634726
Αγαπημένος προορισμός για όλη την οικογένεια, η πολύ επιτυχημένη ιδιωτική προσπάθεια.
Πύθωνες, Αρκούδες και Τζάγκουαρ, μέχρι Καμηλοπαρδάλεις και σπάνια λευκά Λιοντάρια, αλλά και μαϊμούδες, πόνυ, ιπποπόταμοι, αλεπούδες,

λύκοι, πολλά φίδια και πουλιά.
Μπορείτε να χαρείτε ένα πικ-νικ στους πολύ καλά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους ή να αγοράσετε κάτι έτοιμο απο την καφετέρια. Υπάρχει χώρος αλλαγής πάνας μωρού, ιατρείο πρώτων βοηθειών, μια μικρή παιδική χαρά.
Είναι ανοιχτό καθημερινά απο τις 9:00 ως την δύση του ήλιου και βρίσκεται στην θέση Γιαλού στα Σπάτα.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: 319 από Δουκίσης Πλακεντίας

ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ: Έξοδος 18 για Σπάτα (από το Αεροδρόμιο) Έξοδος 16Ρ για Ραφήνα (από Ελευσίνα) Τέρμα Αττικής οδού με κατεύθυνση προς Ραφήνα από περιφερειακό Υμηττού.

Αττικό Άλσος

Χαρακτηριστικά
Έχει έκταση 350 στρεμμάτων, μέγιστο υψόμετρο 337μ και ελάχιστο 200μ.
Περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων μετά από αναδάσωση και ένα επισκέψιμο σπήλαιο. Έχει ποσοστό φυτοκάλυψης 67% και ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις 33%.
Είναι δασική έκταση, χώρος πρασίνου και αναψυχής. Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Αποτελείται από δύο λόφους με βραχώδεις γυμνές πλαγιές και γκρεμούς.
Ανήκει στην κατηγορία των φυσικών τόπων του Νομού Αττικής και χαρακτηρίζεται ως βιότοπος.
Η περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα λόγω της παρουσίας αξιόλογων ενδημικών φυτών της Αττικής (όπως η malcomia graeca bicolor) και διότι αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής στην πόλη.
Διαθέτει υπαίθριο θέατρο με εγκαταστάσεις παρασκηνίου και κυλικείο, θερινό κινηματογράφο, δύο αναψυκτήρια, υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, χώρους αποδυτηρίων και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.


Εθνικός Κήπος


Χαρακτηριστικά
Έκταση: 158 στρέμματα.
Βλάστηση: 520 είδη, εκ των οποίων τα 100 είναι αυτοφυή ελληνικά (κουτσουπιές, πικροδάφνες, χαρουπιές κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από όλες τις ηπείρους.

Οι περίφημες ουασινγκτόνιες, οι καζουαρίνες της Αυστραλίας, οι κινέζικοι αείλανθοι και ο μοναδικός στην Ελλάδα κύκας ο στρεπτόφυλλος δίνουν στο πάρκο μια εξωτική όψη.
Διαθέτει ανακαινισμένη παιδική χαρά με ολοκαίνουργια παιχνίδια (πρωτότυπες κούνιες και ρόδες, κατασκευές για αναρρίχηση κ.ά.) ενώ κοντά στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας θα βρείτε τα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης με καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά ενώ στην παιδική βιβλιοθήκη μοιράζουν το χάρτη του Εθνικού Κήπου, ένα έντυπο που, εκτός από την κατατοπιστική κάτοψη, περιλαμβάνει πλήθος πληροφοριών για τη βλάστηση και την ιστορία του. Και βέβαια μικρό καφενεδάκι για αναψυκτικό, γλυκό ή μεζέ.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ


Χαρακτηριστικά
Εκτείνεται σε 256 στρέμματα
Βλάστηση: Δέντρα, αλλά και 920 τριανταφυλλιές σε όλα τα χρώματα που έχει η ελληνική Φύση
Περιλαμβάνει ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, παιδική χαρά, ανοιχτό κολυμβητήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις και μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο, μια καφετέρια και έναν καλοκαιρινό κινηματογράφο. Φυλάσσεται καθ' όλο το 24ωρο, ενώ στους χώρους του απασχολούνται εκτός από τους φύλακες, γυμναστές, γιατρός και νοσηλεύτρια, κηπουροί και υπάλληλοι καθαριότητας.
Υποδέχεται καθημερινά 5.000 επισκέπτες.

Αλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανή

Χαρακτηριστικά:
Έκταση: 50 στρέμματα.
Βλάστηση: Ανοικτά «λιβάδια», πευκώνες, αλλά και αλέες με αιωνόβια κυπαρίσσια.
Το πάρκο δεν κλείνει ποτέ.
Εκτείνεται σε έκταση 50 στρεμμάτων, αλλά σε συνδυασμό με το λόφο του Αράπη, που αποτελεί τη φυσική του συνέχεια, ξεπερνάει τα 400 στρέμματα. Η ανάπλασή του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και πέρυσι ολοκληρώθηκε με την προσθήκη ενός γηπέδου 5x5.
Διαθέτει χώρους άθλησης που βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του πάρκου. Πρόκειται για ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου στρωμένο με χαλίκι και, λίγο πιο ψηλά, δύο καινούργια γήπεδα μπάσκετ και ένα για mini soccer. Δίπλα σε αυτά ένα παλιό ξύλινο βαγόνι τρένου που αποτελει το στέκι των προσκόπων και τα Σαββατοκύριακα σφύζει από δραστηριότητα.
Η Σκοπευτική Εταιρεία διοργανώνει μαθήματα για μικρούς αλλά και για μεγάλους, πληροφορίες στο 2107646270.