-->

Wednesday, May 6, 2009

Θριάσιο Πεδίο: Η Περσεφόνη, µάλλον, δεν θα ξανάρθει εδώ To ΘΡΙΑΣΙΟ εκπέμπει SOS

Κάποτε, ήταν τόποι λατρείας των Ελλήνων, σήµερα βουλιάζουν στη ρύπανση. Εδώ, δεν υπάρχει κανένα «Μυστήριο». Ο θεός τού χρήµατος κάνει µόνος του παιχνίδι.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ευλογηµένος τόπος που άκουγε στο όνοµα Αττική. 
Για χιλιάδες χρόνια παρέµεινε ο τόπος µε τις ιδανικές κλιµατικές συνθήκες, άφθαστη φυσική καλλονή, µε θάλασσες και βουνά περιζωσµένος, αγαπηµένος από τους θεούς τόπος, µε κλίµακα ταιριαστή στα ανθρώπινα µέτρα, τραγουδισµένος και ήπιος. 
Μένω πάντα ενεή όταν πέφτω πάνω σε φωτογραφίες που αποτυπώνουν ειδυλλιακές ακτές… στη Βούλα ή το Φάληρο, µια και την όψη αυτή της Αττικής ποτέ µου δεν τη γνώρισα. Και πάλι το ίδιο έπαθα όταν, σε εκδήλωση στον Σκαραµαγκά, είδα φωτογραφίες εκδροµέων και λουοµένων στη θάλασσα που αντίκρυζα µπροστά µου και τίποτα δεν µε παρέπεµπε πια σε εκείνη την παλιά εικόνα.
 
Όχι και τόσο παλιά, καµιά πενηνταριά χρόνια πριν. Άκουσα από τους οικοδεσπότες µας ότι όλη τη δεκαετία τού ’60 και στις αρχές τού ’70, σύµφωνα µε τον αριθµό των εισιτηρίων που έκοβαν τα λεωφορεία, έφθαναν σ’ εκείνη εκεί την ακτή 15-20.000 επισκέπτες την ηµέρα!!! 
Προσωπικά, από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, θυµάµαι πάντα τις φλογισµένες καµινάδες τής Χαλυβουργικής και αυτή την τόσο έντονη µυρωδιά που µας ειδοποιούσε ότι φτάσαµε στο τέλος τού ταξιδιού µας, επιστρέψαµε στην Αθήνα… 
περισσότερα... 

ΘΡΙΑΣΙΟ εκπέμπει SOS


Φτάνει πια!

Τις τελευταίες δεκαετίες η Αττική κρύβει μια βαθιά πληγή στα σωθικά της. Το Θριάσιο πεδίο, που αργοπεθαίνει περιβαλλοντικά και, ταυτόχρονα, δηλητηριάζει με τους ρύπους του ολόκληρο το λεκανοπέδιο. 
Το Θριάσιο που, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Αντί γι αυτό, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τεράστιας επέμβασης, που θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει ζωντανό:


• με την εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), στην Ελευσίνα
• με την κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
• με την κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας
• με το σχεδιασμό νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON
• με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο


Οι νέες δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των μεταφερόμενων ρύπων, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα, θα εντείνουν τις πιέσεις για τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση και των γειτονικών περιοχών. Εκείνο, όμως, που τις κάνει πρόβλημα ολόκληρης της Αττικής είναι το εξής: ότι είναι γέννημα – θρέμμα μιας πολιτικής αντίληψης, που έχει θεοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας. Μιας πολιτικής που κλείνει τα μάτια στην καθημερινή καταστροφή του πλανήτη και η οποία έχει τη ρίζα της στις ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες.
Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτήν την κατάσταση με επιχειρήματα για “ανάπτυξη”, για την απασχόληση κλπ. Άδικα, επίσης, κουράζονται όσοι προσπαθούν να την εμφανίσουν σαν ένα τοπικό πρόβλημα του Θριασίου.

Οι πολίτες της Αττικής δεν ξεγελιούνται πια!

Με τους συμπολίτες μας στο Θριάσιο δεν μας δένουν, μόνο, “δεσμοί ρύπων”. Μας δένουν οι δεσμοί της αλληλεγγύης και της κοινής ελπίδας για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μας δένει η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ισοπεδωτική επέλαση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Και θα το αποδείξουμε στην πράξη!

Πάρτε μέρος στη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης


την Παρασκευή 8/5/2009, στις 8 μ.μ.
στο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα)

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ * Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου * Korydallos.blogspot.com*ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου * Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης*Περιβαλλοντικός φυσιολατρικός σύλλογος Περιστερίου * Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια.