Wednesday 24 June 2009

Ελεγχος για την πορεία αποκατάστασης της Κορώνειας

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και καλεί ειδική συνάντηση για να εξετάσει τις καταγγελίες για τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. 
Ελεγχος για την πορεία αποκατάστασης της Κορώνειας

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν κάνει γνωστό πως έχει ήδη αρχίσει να περνά από «κόσκινο» την πορεία υλοποίησης των έργων και την τήρηση ή μη των ευρωπαϊκών Οδηγιών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα λάβει μέτρα.
Η ειδική συνάντηση για το έργο «Αποκατάσταση λίμνης Κορώνειας Ν. Θεσσαλονίκης» πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την παραμονή της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμείου Συνοχής, για να εξετάσει την πρόοδο υλοποίησης του έργου, των λοιπών δράσεων που περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση, καθώς και την πορεία εκπλήρωσης των ειδικών όρων που έχουν συμπεριληφθεί.
Την ίδια ώρα έφτανε η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση που είχαν καταθέσει τον περασμένο οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω της πράσινης ευρωβουλευτού Σ. Χάσι, για την Κορώνεια.
Στην απάντηση η Επιτροπή παρατηρεί πως το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της λίμνης δεν παρέμεινε στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα «λόγω τεχνικών και διοικητικών δυσκολιών».
Παράλληλα αναφέρει πως με δική της πρωτοβουλία έχει αρχίσει να ερευνά αν τηρούνται οι οδηγίες 92/43 (οδηγία οικοτόπων), 2006/11 (για τη ρύπανση από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες στο υδάτινο περιβάλλον) και 91/217 (για τη διαχείριση αστικών λυμάτων). Οπως επισημαίνει, εάν οι σχετικές απαιτήσεις δεν υλοποιούνται, θα λάβει μέτρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν ικανοποίηση για τη γρήγορη κινητοποίηση της Κομισιόν, αλλά και ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τροποποιηθούν προβληματικά στοιχεία του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης.

No comments:

Post a Comment