Thursday 16 July 2009

Μια «πράσινη» κατασκήνωση

Σε ένα ξέφωτο παρθένου δάσους τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν σεμινάρια για το περιβάλλον και ζητούν την άρση της απαγόρευσης και ελεύθερο κάμπινγκ.
Μπάλες από σανό παίζουν τον ρόλο καθισμάτων και έχουν τοποθετηθεί αμφιθεατρικά μπροστά από το πανί, που έχει δεθεί στις τέσσερις άκρες του από τα δέντρα, ως οθόνη προβολής. Πάνω σε αυτό προβάλλονται ταινίες, ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών με θέμα το περιβάλλον.
 .
Ταινίες, ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις εργασιών με θέμα το περιβάλλον προβάλλονται στην αυτοσχέδια υπαίθρια αίθουσα συνεδριάσεων που έστησαν στη Σαμοθράκη τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Σύνεδροι» ε
 
Ταινίες, ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις εργασιών με θέμα το περιβάλλον προβάλλονται στην αυτοσχέδια υπαίθρια αίθουσα συνεδριάσεων που έστησαν στη Σαμοθράκη τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Σύνεδροι» είναι 20 άτομα ηλικίας από 2 έως 62 ετών
 .
Ο προτζέκτορας που υπάρχει σε ένα τραπεζάκι στη μέση και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει, είναι τα μοναδικά σύγχρονα εργαλεία σε αυτήν την αυτοσχέδια υπαίθρια αίθουσα συνεδριάσεων που έστησαν τα μέλη τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε ένα ξέφωτο παρθένου δάσους της Σαμοθράκης, στο πλαίσιο της «οικολογικής κατασκήνωσης ελεύθερης διαβίωσης» που διοργανώνουν αυτές τις ημέρες στο ακριτικό νησί. «Σύνεδροι» είναι 20 άτομα, ηλικίας από 2 έως 62 χρόνων, που παίρνουν μέρος στην κατασκήνωση και συμμετέχουν ενεργά στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Σε αυτά ενημερώνονται για θέματα περιβάλλοντος, διατροφής, βιολογικών προϊόντων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας, μεταναστευτικής πολιτικής, χρήσης ποδηλάτου και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Τα πρωινά περιηγούνται στις ομορφιές του νησιού, τα μεσημέρια βάζουν στη φωτιά τη συλλογική χορτοφαγική κουζίνα, το απόγευμα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, μαθαίνοντας τρόπους αποξήρανσης τροφών, τρόπους παρασκευής διακοσμητικών ή και φυσικών καλλυντικών με υλικά και συστατικά που βρίσκουν στη φύση κ.ά.
 .
Ταινίες
Το βράδυ η υπαίθρια αίθουσα σεμιναρίων μετατρέπεται σε θερινό σινεμά, όπου προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ με οικολογικό περιεχόμενο και ακολουθεί ο ύπνος στις σκηνές ή ακόμα και στο ύπαιθρο υπό το φως του φεγγαριού. Η οικολογική κατασκήνωση ελεύθερης διαβίωσης Samotraki Ecocamp 2009 ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, με πρωτοβουλία του Δικτύου «Ηλιόσποροι», των Νέων Πρασίνων και της πολιτιστικής οργάνωσης Athens Art Ρuzzle.
Πρόκειται για μια δεκαήμερη γιορτή της οικολογίας, των ανθρώπινων σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι οποίοι στοχεύουν στη διάδοση της αυτοοργάνωσης, των βιωματικών ανθρώπινων σχέσεων και της αίσθησης της κοινότητας μέσα στη φύση. «Προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διαβίωσης, μια ρεαλιστική ουτοπία που γίνεται πραγματικότητα μέσα από την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη», είπε στο «Εθνος» ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος των «Ηλιόσπορων». Η κατασκήνωση είναι αυτοδιαχειριζόμενη, με οικονομική συμμετοχή κατ άτομο μόλις 3 ευρώ την ημέρα.
Οι τρεις οργανώσεις θέτουν το θέμα του δικαιώματος στην ελεύθερη κατασκήνωση με υπευθυνότητα και ζητούν να ανοίξει συζήτηση για τη δημιουργία ενός κώδικα για την άρση της απαγόρευσης στο ελεύθερο κάμπινγκ και τη δημιουργία αυτο-οργανωμένων ελεύθερων κατασκηνώσεων με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
 .

No comments:

Post a Comment