Tuesday 28 July 2009

Γιαούρτι Σπιτικό απο τα χεράκια σας!!

Θα χρειαστούμε :
    2_400_11
  • 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξυνό)
  • λίγο αλάτι
Τι κάνουμε :
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.
Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας (το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
Παίρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλαδή τη μαγιά μας). Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.

Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μιά γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.
Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό. Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψυγείου.
Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρει ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.

Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί (δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση από το γιαούρτι μας...)

Καλή επιτυχία!!!!!

No comments:

Post a Comment