Thursday 16 July 2009

Εξολοθρευτής μελισσών: Η μύγα «Απάτσι»

Εξολοθρευτής μελισσών  Εμφανίζεται τα δύο τελευταία χρόνια και αποτελεί τον χειρότερο εχθρό για τα μελίσσια. Ο τρόπος δράσης παρομοιάζεται με αυτόν του ελικοπτέρου «Απάτσι» 

Μύγα-δολοφόνος που εξολοθρεύει μέλισσες πονοκεφαλιάζει τους μελισσοκόμους στη Θεσσαλία. Το άγνωστο προς το παρόν -και ίσως πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα- είδος εντόμου προστέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στον κατάλογο των εχθρών της μέλισσας και ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.


Τον τρόπο δράσης του, που προσομοιάζει με αυτόν ενός επιθετικού ελικοπτέρου «Απάτσι», παρακολούθησε, φωτογράφησε, κατέγραψε και «ανέβασε» στο Ιντερνετ ο μελισσοκόμος Θεοδόσης Κατσαρός, που διατηρεί μελισσοκομική μονάδα στη Μαγνησία και ένα από τα δημοφιλέστερα θεματικά blogs στο Διαδίκτυο με θέμα τη μέλισσα (kokkini-melissa.blogspot.com).
O «μαύρος λύκος», όπως ονόμασε ο ίδιος τη μύγα-δολοφόνο, αιωρείται σαν ελικόπτερο ανάμεσα στα μελίσσια και στα χόρτα και καραδοκεί, παρακολουθώντας τη διαδρομή των μελισσών ανάμεσα στα λουλούδια και στις κυψέλες.
Μόλις εντοπίσει μία μέλισσα που επιστρέφει φορτωμένη με γύρη, κάνει επιδέξιους ελιγμούς, στοχεύει το θύμα του και με μια αστραπιαία κίνηση το αρπάζει και το «σουβλίζει» με την προβοσκίδα του.
Κρατώντας το θήραμά του, απομακρύνεται από τις κυψέλες και κρεμασμένος «σαν τον Ταρζάν» με το ένα πόδι από ένα χόρτο καλεί το ταίρι του για να απολαύσουν μαζί το γεύμα.
«Βλέπω το έντομο τα τελευταία δύο χρόνια. Εμφανίζεται τον Απρίλιο - Μάιο και μένει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Σκότωσα μερικά, αλλά είναι ατελείωτα», είπε στο «Εθνος» ο μελισσοκόμος και προσέθεσε: «Αν αυξηθεί ο πληθυσμός του, φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε έναν σημαντικό εχθρό για τις μέλισσες».
.
«Μαύρος λύκος»
Οπως φαίνεται από τις συζητήσεις συναδέλφων του στη σχετική ανάρτηση, ο «μαύρος λύκος» έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ, απ ό,τι φαίνεται, δεν «χτυπάει» τις βασίλισσες.
Η καθηγήτρια Εντομολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας του ιδρύματος, Ματθίλδη Σαββοπούλου-Σουλτάνη, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τη μελέτη του συγκεκριμένου εντόμου και αναζητεί δείγματα ζωντανών ή και νεκρών ατόμων για να το ταυτοποιήσει στο εργαστήριο.
«Από τις φωτογραφίες διαπίστωσα ότι πρόκειται για δίπτερο έντομο της οικογένειας Asilidae. Από τη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν είδη εντόμων που επιτίθενται σε μέλισσες και τις σκοτώνουν και είναι γνωστά ως «bee killers» (σ.σ.: δολοφόνοι μελισσών) ή «robber flies» (σ.σ.: μύγες-«κλέφτες»). Υπάρχουν περίπου 5.000 είδη αρπακτικών διπτέρων της οικογένειας Asilidae, τα οποία χρησιμοποιούν άλλα έντομα ως τροφή τους, αλλά ανάμεσα σε αυτά και τις μέλισσες», είπε στο «Εθνος» η κ. Σαββοπούλου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μελισσοκομίας στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Α. Θρασυβούλου, μερικά από τα είδη αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα και δημιουργούν περιστασιακά μικρές ζημιές στα μελίσσια. Ωστόσο, θα χρειαστεί η μελέτη μερικών ενηλίκων ατόμων στο εργαστήριο για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το είδος και το αν είναι πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

No comments:

Post a Comment