Tuesday 25 August 2009

Έκθεση-κόλαφος: «Καταστρέφετε τον Υμηττό»

Από δάσος σε... «περιαστικό πάρκο» με αυτοκινητόδρομους, ογκώδη κτίρια και τουριστικές εγκαταστάσεις μετατρέπεται ο Υμηττός, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή, το ΣτΕ επιτρέπει την ανέγερση 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα. Τις εξελίξεις στην υπόθεση σχολιάζει στο tvxs ο κ.Πάνος Τότσικας, περιβαλλοντολόγος και μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού».

«Η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι ο Υμηττός αποτελεί έναν ορεινό όγκο που στην ουσία εμποδίζει τη σύνδεση της πόλης των Αθηνών με τον «οικοδομικό παράδεισο» του κάμπου των Μεσογείων, ο οποίος κτίζεται ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια», σχολιάζει ο κ.Τότσικας. Η αντίληψη του Υμηττού ως «φυσικού εμποδίου», έχει άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου: το πάλαι ποτέ δάσος, μετατρέπεται σε «περιαστικό πάρκο» από το οποίο θα διέρχονται αυτοκινητόδρομοι και στο οποίο θα υφίστανται ζώνες οικοδόμησης, με «αναψυκτήρια», πολιτιστικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις για υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας.
Η εκμετάλλευση του Υμηττού φτάνει μέχρι και στο σημείο της πρόβλεψης δημιουργίας ενός... θεματικού πάρκου, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πρώην «αναδασωτέος ορεινός όγκος» μετατρέπεται σε «δάσος τσιμέντου και οικονομικής εκμετάλλευσης». Την ολέθρια καταστροφή του Υμηττού προσπαθούν εδώ και μήνες να προβάλουν οι Δήμοι, οι οργανώσεις πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στις «φωνές» τους ήρθε να προστεθεί και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Υμηττός στα όρια της καταστροφής
Η εν λόγω Διεύθυνση σε έγγραφό της που κοινοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» καταγγέλλει ότι με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ «θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, θα θιγούν πολλά από τα είδη της πανίδας των οποίων ο Υμηττός αποτελεί ενδιαίτημα» και αυτό θα προκαλέσει κρίσιμη αστάθεια στην Αττική, «δεδομένου ότι λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών της Πεντέλης και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουν ήδη ελαττωθεί κατά πολύ τα ανάλογα ενδιαιτήματα».
«Η εν λόγω έκθεση αποτελεί θετικό βήμα στον αγώνα μας για τη διάσωση του Υμηττού, ωστόσο περιέχει μια σημαντική έλλειψη: αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στους νέους αυτοκινητόδρομους και στους τεράστιους κόμβους που θα πραγματοποιηθούν στον Υμηττό», επισημαίνει ο κ.Τότσικας. «Η Γενική Διεύθυνση Δασών διέπραξε τεράστιο λάθος όταν έδωσε την έγκριση για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων», καταγγέλλει ο κ.Τότσικας, τονίζοντας ότι οι αυτοκινητόδρομοι σε συνδυασμό με την άναρχη οικοδόμηση και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στον Υμηττό θα δώσουν τη χαριστική βολή στον ήδη ευάλωτο ορεινό όγκο.

Ανέγερση 36 κατοικιών αξιωματικών στο στρατόπεδο Σακέτα επιτρέπει το ΣτΕ
Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, για την ακύρωση και την προσωρινή άρση των εργασιών κατασκευής 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα στον Υμηττό.
 
Εντός της στρατιωτικής μονάδας, επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων και απαγορεύεται μόνο εκτός αυτής, σύμφωνα με το ΣτΕ.
Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα, χαρακτήρισε την απόφαση «χωρίς καμία λογική». Προειδοποίησε πως το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο θερμό για την πολιτεία απ' ό,τι ήταν το καλοκαίρι καθώς, «δεν πρόκειται να αφήσουν τον Υμηττό στα χέρια κανενός». Παράλληλα, μίλησε για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ συγκαλεί και έκτακτη σύσκεψη του Συνδέσμου.
 .
Δημοσίευση: 20-08-2009 17:52 από Έλλη Ισμαηλίδου Ομάδα TVXS

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 

Αλλαγές για την προστασία του Υμηττού στο τελικό προεδρικό διάταγμα

Δημοσίευση: 20-08-2009 22:47
 

No comments:

Post a Comment