Sunday 25 October 2009

Vai - The palm trees' forest

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης νομού Λασιθίου, με αφορμή το γεγονός της εξάπλωσης του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού των φοινικοειδών με την ονομασία «Rynchophorus Ferruginneus» και την ταχεία εξάπλωσή του στο νομό Λασιθίου.
Το «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, με αφορμή το μοναδικού φυσικού κάλλους φοινικόδασος του Βάι (Σητεία), ένα σημαντικό προορισμό και ένα κατά γενική ομολογία «σημείο κατατεθέν» για το νομό, όπου λόγω της ιστορίας και της απαράμιλλης ομορφιάς του, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς στην Ανατολική Κρήτη.
 
Με αφορμή την πληροφόρηση ότι το κόκκινο σκαθάρι καθημερινά εξαπλώνεται προς την ανατολική πλευρά του νησιού, επισκεφθήκαμε τη ΝΑ Λασιθίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυτοπροστασίας και Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου.
 
Η κ. Αγγελική Καραταράκη, γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ενημέρωσε ότι οι φοίνικες του νομού, καθημερινά προσβάλλονται, ενώ το έντομο αυξάνεται σε ρυθμό τέτοιο που δεν μπορεί να ελεγχθεί στην παρούσα φάση.
 
«Στο νομό μας αντιμετωπίσαμε από πέρυσι το φαινόμενο αυτό (Σίσι - Μίλατος) και με πρωτοβουλία της ΝΑ Λασιθίου και της κοινότητας Βραχασίου εκριζώθηκαν και «τάφηκαν» τα προσβεβλημένα δέντρα.
Ωστόσο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να εντοπίσουμε και άλλους φοίνικες, να επιβεβαιώσουμε τα κρούσματα και να θέσουμε σε εφαρμογή την υφιστάμενη νομοθεσία, αναφορικά με τους "κατόχους" ανάλογων δέντρων» σημείωσε η ίδια.
 
Η γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «ύποπτες» τις περιοχές του νομού που έχουν φοίνικες, βασίζοντας την άποψη αυτή στο γεγονός ότι τα συμπτώματα στο δέντρο που έχει προσβληθεί εμφανίζονται δυστυχώς -όπως σημείωσε- όταν ο φοίνικας είναι έτοιμος να «πεθάνει», ενώ το έντομο έχει εν τω μεταξύ αναπτύξει δεκάδες πληθυσμούς, οι οποίοι δουλεύουν εσωτερικά.
 
Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του εντόμου, όπως η ίδια σημείωσε, έχουμε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή!
 
Πηγή:tolmi.gr
 
Σημ. Αν δεν κάνω λάθος και με κάθε επιφύλαξη, νομίζω η «εισαγωγή» του σκαθαριού έγινε πριν μερικά χρόνια στην Κρήτη, από την χωρίς έλεγχο εισαγωγή φοινικόδενδρων από το εξωτερικό.


Αναρτήθηκε από busy bee στις 2:48 μμ Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

1 comment:

  1. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
    ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ REDWEEVIL.ORG
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : www.redweevil.org

    ReplyDelete