Tuesday 10 November 2009

Μπλόκο στα τσίρκο με ζώα

Ανεπιθύμητα τα τσίρκα με ζώα σε μια σειρά πόλεις. Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι της χώρας παίρνουν αποφάσεις κι απαγορεύουν τις παραστάσεις σε τσίρκο που έχουν νούμερα με ζώα ή διατηρούν φυλακισμένα ζώα σε κλουβιά.

Μπλόκο στα τσίρκα με ζώα
Πιο πρόσφατο παράδειγμα -πριν από μία εβδομάδα- η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, η οποία δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ενός τσίρκο με ζώα, ενώ έχουν προηγηθεί του Δήμου Βόλου, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης κ.ά.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης τονίζεται ότι επιτρέπονται οι παραστάσεις τσίρκων με ακροβάτες και κλόουν, με στόχο να αποδειχτεί ότι η διασκέδαση δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει βασανισμούς ζώων.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση και του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, όπου σχετική πρόταση θα καταθέσει η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος του νομού, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
«Δεν είμαστε αντίθετοι στα τσίρκο, αλλά ειδικά στα τσίρκο με ζώα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σημειώνεται ότι φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις έχουν επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της κακοποίησης των ζώων στα τσίρκα, αλλά και των παρανομιών που συνοδεύουν όλο το κύκλώμα σύλληψης, εμπορίας και μεταφοράς της άγριας πανίδας.

Βασανισμοί

Οι συνήθεις πρακτικές «εκπαίδευσης» των ζώων που ακολουθούνται στα τσίρκο είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να εκτελούν νούμερα που είναι έξω από τη φύση τους, όπως το πέρασμα από φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις ή η ισορροπία στο ένα πόδι για τους ελέφαντες. 

Τα τσίρκο δεν έχουν κτηνιάτρους κι όταν ένα ζώο γεράσει το δίνουν είτε για πειραματόζωο είτε για κονσέρβα, είτε το εκτελούν εν ψυχρώ, ενώ το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι πως για να συλληφθεί ένα άγριο ζώο μικρό, προκειμένου να «εκπαιδευτεί», εξοντώνεται η μητέρα του ή ακόμη και ολόκληρη η αγέλη.
Πολλά ζώα πεθαίνουν κατά τη μεταφορά τους ή κατά την εκπαίδευσή τους, καθώς δεν αντέχουν τις συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ έχει αποδειχθεί πως ο παγκόσμιος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων έρχεται τρίτος μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Κροατία που έχουν απαγορεύσει με νόμους τα τσίρκα με ζώα, αλλά και στην Ελλάδα η ΚΕΔΚΕ έχει κάνει συστάσεις σε όλους τους δήμους να μη δέχονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες με ζώα σε δημοτικές εκτάσεις.

No comments:

Post a Comment