Friday 15 May 2009

WWF: Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα
SΟS των οικολόγων για την καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου

ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ απειλούν οι κλιματικές αλλαγές τη θαλάσσια ζωή στο περίφημο Κοραλλιογενές Τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, επισημαίνει η WWF, η καταστροφή για το πιο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον στον κόσμο θα είναι μη αναστρέψιμη και απολύτως βέβαιη έως το 2100. 
Σε αυτή τη νέα εκδοχή της ιστορίας, το ψάρι-κλόουν της ταινίας «Ψάχνοντας τον Νέμο» θα έψαχνε ένα νέο καταφύγιο για να επιβιώσει. 
Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο εξαπλώνεται σε μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσα στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Παπούα- Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ. 
Εκεί βρίσκεται το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως και το 35% των ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Εάν οι εκπομπές του θερμοκηπίου δεν μειωθούν κατά 40% έως το 2020, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα μπορούσε να εξαφανίσει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τουλάχιστον τα μισά ψάρια που ζουν σε αυτά. Η WWF παρουσίασε τη 220 σελίδων έκθεσή της στην Παγκόσμια Σύνοδο Ωκεανών και βασίστηκε σε 300 επιστημονικές μελέτες και τη γνώμη 20 ειδικών. 
«Επείγει η λήψη άμεσων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση», αναφέρεται στην έκθεση. 
Από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να απειληθούν «εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικών ειδών, ολόκληρες κοινότητες και κοινωνίες». Όπως επισημαίνεται, η ενδεχόμενη καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου θα έχει τραγικές συνέπειες για περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στον τομέα της αλιείας.
Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο είναι σε έκταση όσο η μισή Ελλάδα, αποτελεί κύριο διάδρομο μετανάστευσης και κατοικία για 14 είδη φαλαινών, όπως και για δελφίνια, θαλάσσιες αγελάδες (ντιγκόνγκ), σαλάχια και θαλάσσιες χελώνες. «Εάν γίνει σωστή διαχείριση, το πάρκο αυτό έχει τη δυνατότητα να δώσει εργασία και τροφή σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός της Ινδονησίας, Φρέντι Νουμπερί.