Monday 27 July 2009

Λιχαδονήσια, Βορεια Ευβοια Ναυαγοί στα όμορφα νησιά της Λιχαδας.
Οι Ελληνικές Σεϋχέλες



Μεγάλωσε

Μεγάλωσε

Μεγάλωσε

Μεγάλωσε

Μεγάλωσε

Μεγάλωσε

Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.
Σε ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών
Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα.
 
Εδώ και μερικά χρόνια μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία τους ένα από τα μικρά Λιχαδονήσια. Αυτά τα ογκώδη αλλά ιδιαίτερα συμπαθή θυλαστικά, δε συνηθίζουν να χαλάνε το χατήρι των εχόντων φιλικές προθέσεις παρατηρητών τους. Οι εμφανήσεις τους σε μια καθορισμένη θαλάσσια περιοχή των Λιχαδονήσων είναι συχνές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για τους επιδέξιους φωτογράφους, ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
 
Από την Εύβοια η πρόσβαση αν δεν εχετε δικό σας σκάφος γίνεται με το σκάφος "Τα είδα όλα" από τον Καβο.Πρόκειται για σκάφος taxi που σας πηγαίνει Δωρεάν και πληρώνετε στην επιστροφή... 3 ευρώ το άτομο! Ακόμα και μόνος σας να είστε η τιμή είναι παντα η ιδια. Το μονο που εχετε μολις φτασετε στον Καβο να καλέσετε το 6977628080 ή το 6972808181 και το  "Τα είδα όλα" θα  έρθει να σας πάρει.

Η διαδρομή είναι 5 10 λεπτά και θα σας αφήσει στη Στρογγυλή. Είναι το νησάκι με την οργανωμένη παραλία! Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει φαγητό από σουβλάκια μεχρι θαλασσινά και φυσικά καφες και ποτό! Η παραλία έχει άμμο και η όλη εικόνα να κανετε μπανιο σε ενα μικρό νησί σας κανει λιγο "Ωνάσηδες"

Για να φτάσετε οδικώς στον Καβο η απόσταση είναι 30Km από Αιδηψό! Λιγο μετά το λιμάνι της Αιδηψού παραλιακά υπάρχει μια διχάλα στο δρόμο προς Λιχαδα, Αγιο Γεωργιο, στριβουμε εκει και εχουμε στο αριστερό μας χερι τη θάλασσα. Η διαδρομή είναι ομορφη και στο περισσότερο μερος της κοντα στη θαλασσα η ανάμεσα από καταπράσινο δάσος. Πρωτα θα περάσετε τα Γιαλτρα, μολις φτασετε στο χωριό Αγιος Γεωργιος  καλο ειναι μετά το μοναδικό βενζινάδικο shell, θα το δειτε πανω στο δρομο στο δεξι σας χερι να κανετε στα 50 περίπου μετρα αριστερα για ναβγειτε στην παραλία Αγ Γεωργίου Λιχαδας και στη συνεχεια τελείως παραλιακά να φτασετε μετα από5 Km στον Κάβο

Δείτε την παραλία σε Video
πηγή