Saturday 8 August 2009

Έξι μήνες φυλάκιση για τα αδέσποτα

Με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Βόλου κ. Χρ. Τσαμπρινού, ενεργοποιείται η Κανονιστική Απόφαση που έλαβε πριν δέκα μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και που αφορά στις ποινές που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ζώων.
Η Κανονιστική Απόφαση γίνεται σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα στους δρόμους της πόλης, και ιδιαίτερα σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς πολλών συμπολιτών, οι οποίοι μετά από ένα διάστημα φιλοξενίας των ζώων στο σπίτι τους στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν σε πάρκα ή σε πλατείες.
 

Ειδικότερα η απόφαση που ισχύει από σήμερα προβλέπει τα εξής:
- Οι παραβάτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους έκθετα ή αδέσποτα με βάση το Νόμο 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α) άρθρο 1 παράγραφος 2, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι 1.500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές (άρθρο 8, Ν.1197/ΦΕΚ 240 Α).
Στην ίδια ανακοίνωση του Δήμου Βόλου γίνεται έκκληση όπως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ηλεκτρονική σήμανση για την οποία, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να φροντίσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ταυτοποιήσουν τα ζώα τους, προκειμένου όταν τα τελευταία χάνονται να μπορούν με ευκολία να εντοπίζονται και να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.
 

Αναφορικά με την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων θα πρέπει να πούμε ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το Σώμα αποφάσισε όπως ο Δήμος
προμηθευτεί χίλια μικροτσίπ, τα οποία θα εμφυτευθούν από ειδικούς σε εκατοντάδες αδέσποτα αλλά και σε δεσποζόμενα από ιδιώτες ζώα σε όλη την πόλη, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός τους. Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Βόλου αποφασίστηκε μετά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Δήμος τον περασμένο Μάιο και αποτελεί ένα κομμάτι από μία σειρά δράσεων που στοχεύουν στην άμβλυνση του φαινόμενου με τα αδέσποτα.
 

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επισημανθεί ότι το κόστος του κάθε μικροτσίπ ανέρχεται σε 7- 10 ευρώ. Η προμήθειά τους θα γίνει με διαγωνισμό και η τοποθέτησή τους θα γίνεται δωρεάν. Για την αγορά των μικροτσίπ δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, γιατί όπως λένε οι υπεύθυνοι αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιδοτεί τις σχετικές δράσεις του Δήμου Βόλου. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης δεν είναι να σημανθούν με μικροτσίπ μόνον τα 800 αδέσποτα που υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν κατά καιρούς στους δρόμους του Βόλου, αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία όταν χάνονται να ανευρίσκονται και να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.
 

Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ) είναι μία μέθοδος που προβλέπεται από το Νόμο 3170/2003 άρθρο 2, παρ.2, ο οποίος επιβάλλει στους ιδιοκτήτες σκύλων την ηλεκτρονική τους σήμανση. Τα ζώα πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται για να επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες όταν χάνονται, για να εξαλείφονται οι κλοπές, για να μειωθεί ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων, για να περιοριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη και για να παρακολουθείται η μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση των ζώων. 
Η ηλεκτρονική σήμανση είναι επίσης η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διεθνώς και γίνεται υποδόρια από κτηνίατρο με ένα τρόπο που μοιάζει με απλό εμβολιασμό, καθώς τοποθετείται χωρίς προηγούμενη αναισθησία του ζώου. Οι κάψουλες είναι φτιαγμένες από υλικό που δεν προκαλούν αντίδραση στον οργανισμό του ζώου, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για πιθανή μετακίνηση του μικροτσίπ σε άλλο σημείο του σώματος του ζώου. Αν το ζώο έχει σημανθεί σε άλλη χώρα, ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει και θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στην τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων.
 

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
magnitis