-->

Friday, August 21, 2009

Παίζοντας με τη... σαύρα

Ο πιτσιρικάς δεν είναι ο νέος πρωταγωνιστής ταινίας τύπου Τζουράσικ Παρκ... Βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βόρειας Καλιφόρνιας και ακολουθεί τη «Διαδρομή των δεινοσαύρων».

Πρόκειται για εκθέματα στο πραγματικό μέγεθος των προϊστορικών ζώων στον εξωτερικό χώρο που έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους επισκέπτες κάθε ηλικίας και κόστισαν περίπου 1,5 εκατ. δολάρια. Κάθεται πάνω στο κεφάλι ενός Ρarasaurolophus, σε ελεύθερη μετάφραση «σαύρα με λοφίο». Βέβαια, το εν λόγω είδος ανήκει σε μια οικογένεια που όλοι οι κοντινοί συγγενείς είχαν κάτι «περίεργο» πάνω στο κεφάλι τους. Πάντως δεν ήταν αισθητικοί οι λόγοι.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χρησίμευε για να βλέπουν, να ακούνε και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. 
τα νεα

Υμηττός - Η μονή Αστερίου ή Ταξιαρχών

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, σε υψόμετρο 545μ. 
Η μονή είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο. Σωζόμενη επιγραφή μας πληροφορεί ότι είχε διατελέσει «Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον».

Τόσο οι συνθήκες όσο και η χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστες. Κατά μία εκδοχή, το όνομά της συνδέεται με τον όσιο Λουκά τον Στειριώτη ή Αστεριώτη, τον ιδρυτή της ομώνυμης Βοιωτικής μονής ο οποίος διέμεινε για κάποιο χρόνο στην Αθήνα, πιθανότατα στην εν λόγω μονή. Αν η εκδοχή αυτή αληθεύει, τότε η ίδρυση της μονής Αστερίου πρέπει να αναχθεί σε χρόνους πριν το έτος 1000.

Κατά μία άλλη εκδοχή η ονομασία της οφείλεται στον κτήτορα της μονής Επίσκοπο Αστέριο. Κατά ορισμένους μελετητές, η μονή Αστερίου κτίστηκε στη θέση του αρχαίου διδασκαλείου του Διοδώρου. Ήκμασε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και επί Ενετών. Είχε σπουδαία βιβλιοθήκη που μεταφέρθηκε το 1687, στη Μονή Σαλαμίνας από τους καταφυγόντες εκεί μοναχούς, λόγω της επιδρομής του Βενετού Μοροζίνι. Κατά την Επανάσταση μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη. Έκτοτε δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με την άγνωστη συγγραφέα της «Ιστορίας της Μ.Πετράκη» ο ναός φέρει εσωτερικώς τοιχογραφίες του ΙΣΤ αιώνα της ανατολικής μοναστικής τεχνοτροπίας. Στον χώρο της μονής υπάρχουν η Τράπεζα η οποία εντός της κόγχης φέρει τοιχογραφία της «Παναγίας της Πλατυτέρας», η Εστία (=μαγειρείο) υπολείμματα πιθανά παλαιάς τραπέζης και ο Καμαροσκέπαστος πυλώνας της εισόδου που αποκαλείται «διαβατικόν».

Στα μοναστήρια που σώζονται ως σήμερα διάσπαρτα στις πλαγιές του Υμηττού, υπάρχουν εντοιχισμένα μάρμαρα από ανάγλυφα ή επιτύμβιες στήλες, κομμάτια από κίονες και βάθρα, ενώ στα θεμέλιά τους διακρίνονται όπως προαναφέραμε τα ίχνη από παλιοχριστιανικές βασιλικές και αρχαίους ναούς. Βρίσκονται εκεί όπου από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ασκητές και μοναχοί ζήτησαν ευλαβικά άσυλο.

Μεγάλο Βάραθρο Αστερίου
Το Μεγάλο Βάραθρο Αστερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ. και 500μ. βόρεια της ομώνυμης μονής. Η εξερεύνηση του πρώτου θαλάμου έγινε το 1938 ενώ ολόκληρου του βαράθρου έγινε το 1943. Γενικά η επίσκεψη στο βάραθρο είναι πολύ δύσκολη εκτός από τα πρώτα 20 μέτρα.
πηγή

Ο θάνατος των πελαργών

Δεκάδες πελαργοί που είχαν ξεκινήσει το μακρύ αποδημητικό ταξίδι τους για την Αφρική, βρήκαν... «κεραυνοβόλο» θάνατο τις προηγούμενες ημέρες στον Χάρακα της Αττικής, πάνω... σε πυλώνες της ΔΕΗ που κάθισαν για να ξαποστάσουν!
 .
Δεκάδες πελαργοί βρήκαν ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία σε πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ κάποια πουλιά γλίτωσαν με τραύματα. Με κοινή επιστολή προς τη ΔΕΗ, η οργάνωση ΑΝΙΜΑ και η Δ ΚΟΣΕ ζήτησαν τη λήψη μέτρων

Από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου ένας μεγάλος αριθμός πελαργών που βρισκόταν σε φάση αποδημίας, τραυματίστηκαν θανάσιμα από ηλεκτροπληξία στους πυλώνες που είναι εγκατεστημένοι περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα στο 62ο χιλιόμετρο της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.
Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας που έσπευσαν επιτόπου εντόπισαν προχθές το απόγευμα δέκα νεκρούς πελαργούς, ενώ ένας ακόμα βρέθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εστάλη στον σύλλογο προστασίας ΑΝΙΜΑ, όπου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί στη ζωή.
Ο θάνατος των πελαργώνΜαρτυρίες των περιοίκων αναφέρουν μάλιστα ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων πελαργών στους ίδιους πυλώνες ήταν πολύ μεγαλύτερος (περίπου 50 πουλιά) από αυτόν που εντόπισαν οι θηροφύλακες, αλλά οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από κατοίκους της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της δυσωδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ανάλογα κρούσματα ηλεκτροπληξίας μεγάλων αποδημητικών πουλιών συνέβησαν και σε περιοχή της Αναβύσσου.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην οργάνωση ΑΝΙΜΑ είχε ήδη αποσταλεί από την περιοχή ένας ακόμα τραυματισμένος πελαργός, μία μέρα πριν επιληφθούν του περιστατικού οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.
Κάτοικοι
Κάτοικοι του Χάρακα δήλωσαν στο «Εθνος» ότι στους ίδιους πυλώνες σκοτώνονται κάθε χρόνο πελαργοί, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο βιοοικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ε. Χατζηνίκος πιστεύει ότι οι συγκεκριμένοι πελαργοί προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Σπερχειού, που χρησιμοποιούν τον Χάρακα ως «σταθμό» ξεκούρασης πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον νότο.
Ολα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι στην περιοχή υφίσταται μία «σταθερή» ροή ατυχημάτων στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με θύματα συνήθως πελαργούς... που μετακινούνται προς τον νότο. 
Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα (αρχές έως μέσα Σεπτεμβρίου) που η φάση της αποδημίας θα βρίσκεται στην κορύφωσή της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση των παρόμοιων ατυχημάτων, αν δεν μεσολαβήσει μία έγκαιρη τεχνική διευθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ. Χθες, με κοινή επιστολή τους προς τη Διεύθυνση της ΔΕΗ, η οργάνωση ΑΝΙΜΑ και η Δ ΚΟΣΕ ζήτησαν τη λήψη μέτρων και έθεσαν στη διάθεσή της το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης...

Έκθεση-κόλαφος: «Καταστρέφετε τον Υμηττό»

Από δάσος σε... «περιαστικό πάρκο» με αυτοκινητόδρομους, ογκώδη κτίρια και τουριστικές εγκαταστάσεις μετατρέπεται ο Υμηττός, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή, το ΣτΕ επιτρέπει την ανέγερση 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα. Τις εξελίξεις στην υπόθεση σχολιάζει στο tvxs ο κ.Πάνος Τότσικας, περιβαλλοντολόγος και μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού».

 

«Η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι ο Υμηττός αποτελεί έναν ορεινό όγκο που στην ουσία εμποδίζει τη σύνδεση της πόλης των Αθηνών με τον «οικοδομικό παράδεισο» του κάμπου των Μεσογείων, ο οποίος κτίζεται ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια», σχολιάζει ο κ.Τότσικας. Η αντίληψη του Υμηττού ως «φυσικού εμποδίου», έχει άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου: το πάλαι ποτέ δάσος, μετατρέπεται σε «περιαστικό πάρκο» από το οποίο θα διέρχονται αυτοκινητόδρομοι και στο οποίο θα υφίστανται ζώνες οικοδόμησης, με «αναψυκτήρια», πολιτιστικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις για υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας.

Η εκμετάλλευση του Υμηττού φτάνει μέχρι και στο σημείο της πρόβλεψης δημιουργίας ενός... θεματικού πάρκου, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πρώην «αναδασωτέος ορεινός όγκος» μετατρέπεται σε «δάσος τσιμέντου και οικονομικής εκμετάλλευσης». Την ολέθρια καταστροφή του Υμηττού προσπαθούν εδώ και μήνες να προβάλουν οι Δήμοι, οι οργανώσεις πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στις «φωνές» τους ήρθε να προστεθεί και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Υμηττός στα όρια της καταστροφής
Η εν λόγω Διεύθυνση σε έγγραφό της που κοινοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» καταγγέλλει ότι με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ «θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, θα θιγούν πολλά από τα είδη της πανίδας των οποίων ο Υμηττός αποτελεί ενδιαίτημα» και αυτό θα προκαλέσει κρίσιμη αστάθεια στην Αττική, «δεδομένου ότι λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών της Πεντέλης και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουν ήδη ελαττωθεί κατά πολύ τα ανάλογα ενδιαιτήματα».
«Η εν λόγω έκθεση αποτελεί θετικό βήμα στον αγώνα μας για τη διάσωση του Υμηττού, ωστόσο περιέχει μια σημαντική έλλειψη: αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στους νέους αυτοκινητόδρομους και στους τεράστιους κόμβους που θα πραγματοποιηθούν στον Υμηττό», επισημαίνει ο κ.Τότσικας. «Η Γενική Διεύθυνση Δασών διέπραξε τεράστιο λάθος όταν έδωσε την έγκριση για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων», καταγγέλλει ο κ.Τότσικας, τονίζοντας ότι οι αυτοκινητόδρομοι σε συνδυασμό με την άναρχη οικοδόμηση και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στον Υμηττό θα δώσουν τη χαριστική βολή στον ήδη ευάλωτο ορεινό όγκο.

Ανέγερση 36 κατοικιών αξιωματικών στο στρατόπεδο Σακέτα επιτρέπει το ΣτΕ
Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, για την ακύρωση και την προσωρινή άρση των εργασιών κατασκευής 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα στον Υμηττό.
Εντός της στρατιωτικής μονάδας, επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων και απαγορεύεται μόνο εκτός αυτής, σύμφωνα με το ΣτΕ.
Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα, χαρακτήρισε την απόφαση «χωρίς καμία λογική». Προειδοποίησε πως το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο θερμό για την πολιτεία απ' ό,τι ήταν το καλοκαίρι καθώς, «δεν πρόκειται να αφήσουν τον Υμηττό στα χέρια κανενός». Παράλληλα, μίλησε για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ συγκαλεί και έκτακτη σύσκεψη του Συνδέσμου.
 .
Δημοσίευση: 20-08-2009 17:52 από Έλλη Ισμαηλίδου Ομάδα TVXS

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 

Αλλαγές για την προστασία του Υμηττού στο τελικό προεδρικό διάταγμα

Δημοσίευση: 20-08-2009 22:47

Συνεχίζεται η πυρκαγιά στη Μαγούλα – νέα μέτωπα
Στις φλόγες πλέον η Πάρνηθα

Προς τα Δερβενοχώρια κατευθύνεται το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Μαγούλας. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς την πολύπαθη Πάρνηθα. 
.

Παραδομένο στις φλόγες πλέον, ένα από τα τελευταία δάση της Αττικής. Το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μαγούλα, έχει πλέον επεκταθεί προς την Πάρνηθα, καίγοντας πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια.

Η φωτιά λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ, αναζωπυρώθηκε εκ νέου, καθώς σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος. Αποτέλεσμα η φωτιά στα δύσβατα σημεία του βουνού, να μην είναι προσβάσιμη από τις επίγειες δυνάμεις και έτσι, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. 

Νωρίτερα στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο της Durostic καθώς και οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, από μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς, κινδύνεψαν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός, δεκάδες σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.  
Οι φλόγες έγλειψαν στην κυριολεξία της αυλές των σπιτιών, ενώ κάηκαν δυστυχώς κάποιες αγροικίες και στάνες με πρόβατα. Σοκαριστικό το βίντεο παρακάτω, από το φακό του mourmoura.gr που βρέθηκε για άλλη μια φορά στον τόπο της πυρκαγιάς, κοντά στις πλαγιές του βουνού της Πάρνηθας. Επί τόπου βρίσκονται 30 οχήματα της πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες και 166 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται βοήθεια από τη Στερεά Ελλάδα.  

Στην περιοχή βρίσκεται και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας. Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση, στην περιοχή Μαργιές, στη Ζάκυνθο. Επί τόπου επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Λήμνο, Λουτράκι, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία και Αιτωλοακαρνανία.
Μοurmoura.gr

Η Κρήτη και τα λιόδεντρά της ...
Crete, and her Olive Trees....


Λόγω των παγκόσμιων μειωμένων αξιών του ελαιολάδου η καλλιέργεια της ελιάς, ως πηγή εισοδήματος για την Κρήτη, δεν είναι πλέον ενδιαφέρουσα . Οι ελιές θα ριχτούν κάτω για να αφήσουν το χώρο σε νέα κτήρια.
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται, προσπαθούν να παρέμβουν, για να σταματήσουν τα σχέδια.
Οι λόγοι μπορούν να είναι προφανείς.
Στις πληροφορίες του Ιστοχώρου του Μίκη Θεοδωράκη, έχει γραφτεί ότι ο Μίκης ανησυχεί πολύ επίσης, και θέλει να αρχίσει μια εκστρατεία για να διασωθούν ελιές.
Η φίλη μου Ineke, χρήστης του Youtube/inekemaa, μου ζήτησε να φτιάξω ένα βίντεο για το θέμα, για υποστήριξη του Μίκη Θεοδωράκη και των επιστημόνων.
Σας ζητάμε να στείλετε αυτό το βίντεο στους φίλους σας.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν για το θέμα, τόσο καλύτερα, και αυτός είναι ένας τρόπος να παρουσιαστεί το θέμα περισσότερο στη δημοσιότητα, και επομένως μια πιθανότητα να σταματήσουν αυτά τα γελοία, καταστρεπτικά σχέδια.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να υποστηριχθεί από «Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση» (WWF).

ευχαριστούμε
maraki1908