Sunday 6 September 2009

Το εγχειρίδιο του καλού καταπατητή

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δασολόγων, το 60% των δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί και τα αυθαίρετα που κτίστηκαν την τελευταία εικοσαετία σ' αυτές ξεπερνούν τα τριάντα χιλιάδες. 


Οι «συνταγές» για τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένες...
Τα αυθαίρετα στα δάση
Στην τελευταία έκθεση του WWF όπου αποτιμάται η πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70 χιλιάδες στρέμματα. Και πώς αλλιώς να γινόταν;
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση, τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είναι μπλοκαρισμένες είτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, είτε στο Πρωτοδικείο. 

Η μέθοδος;
* Μόλις κοινοποιηθεί το πρωτόκολλο της κατεδάφισης οι καταπατητές προσφεύγουν στο διοικητικό πρωτοδικείο. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η κατεδάφιση και η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται στο πολύ μακρινό μέλλον.
* Οι υποθέσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο προσδιορίζονται ύστερα από 26 μήνες και στο Πολυμελές, σε 21 μήνες: «Στο μεταξύ, τα κυκλώματα των καταπατητών κάνουν τις απαραίτητες πολιτικές επαφές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο κατατίθεται στη Βουλή και ένα σχέδιο νόμου, το οποίο νομιμοποιεί αυθαίρετα», εξηγεί δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στη Ραφήνα.
Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή.
* «Ακόμη, όμως, κι όταν εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης, δεν εκτελούνται. Υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων και συνεργείων, είτε για κοινωνικούς λόγους, είτε γιατί δέχονται απειλές και φοβούνται να προχωρήσουν», παραδέχονται στην «Κ.Ε.» υπάλληλοι από τη Νομαρχία Αν. Αττικής.

Βιομηχανία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.
Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή.  
Ο καταπατητής, πάλι, που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας και θέλει να κτίσει σε δασική έκταση, τα καταφέρνει μια χαρά, ελλείψει μάλιστα και των δασοφυλάκων. Νύχτα θα περιφράξει το οικοπεδάκι με πασάλους και σύρμα.
Στη συνέχεια, θα μεταφέρει δέντρα μεγάλης ηλικίας και πέτρες από παλιά κτίσματα. Οταν τον πάρει χαμπάρι το αρμόδιο δασαρχείο, του επιβάλλει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για την έκταση που έχει περιφράξει.
* Το πρωτόκολλο προσβάλλεται στο οικείο ειρηνοδικείο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα αυθαίρετα.
* Ο καταπατητής παρουσιάζεται με δύο μάρτυρες, οι οποίοι πιστοποιούν το δίκαιο των ισχυρισμών του και συνήθως βγαίνει κερδισμένος, καθώς από την πλευρά του Δημοσίου, συνήθως εμφανίζεται κάποιος υπάλληλος, ο οποίος πολλές φορές δεν γνωρίζει το ιστορικό της περιοχής.
Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δασικοί υπάλληλοι δεν μένουν στο ίδιο δασαρχείο για πολλά χρόνια.
* Οταν η υπόθεση προωθηθεί για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, εξετάζεται μόνο ο φάκελος. Ελλείψει επαρκών στοιχείων, από την πλευρά του Δημοσίου, δικαιώνεται τελικά ο καταπατητής.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία.Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία. «Πράγματι, πολλές φορές, κυρίως λόγω των αποδιοργανωμένων δασαρχείων, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενδέχεται να κρύβονται ακόμη και φαινόμενα διαφθοράς πίσω από τέτοιες περιπτώσεις. Οσο πιο διαλυμένη είναι η δασική διοίκηση, τόσο πιο πλημμελής ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας και, άρα, τόσο πιο συχνή η εμφάνιση των φαινομένων διαφθοράς», μας εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων.

Οικόπεδα μέσα από τη στάχτη
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι «η πιο εύκολη μέθοδος για να αποχαρακτηριστεί μια δασική έκταση είναι να καεί, μαζί με «καθαρά» χωράφια, να κηρυχθεί αναδασωτέα και, στη συνέχεια, να αποχαρακτηριστεί ως προς ένα τμήμα της».
* Σύμφωνα με τους δασολόγους, επίσης μόνο κατά την τελευταία δεκατετία τουλάχιστον για δέκα χιλιάδες στρέμματα δεν υπάρχει εντολή αναδάσωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι οικιστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Η συνήθης αιτιολογία για τις εξαιρέσεις είναι ότι «την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση».
* Οι δασολόγοι δεν συμφωνούν: «Εφόσον ο δασάρχης κατάφερε κι εντόπισε ποιες εκτάσεις δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς ενώ παλιότερα ήταν δασικές, έπρεπε με άλλη απόφασή του, σύντομα, να εισηγηθεί την κήρυξή τους ως αναδασωτέων λόγω εκχέρσωσης. Ο δασικός χαρακτήρας τους δεν χάνεται ακόμη κι αν την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», εξηγεί ο Τ. Κουρής, γ.γ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.

Οι επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν με αίτησή τους από τις εν λόγω επιτροπές, την τελευταία δεκαετία τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
Μάλιστα, οι αιτήσεις αυξάνονται έπειτα από τη δημοσίευση των αναδασωτέων εκτάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
* Οπως μας ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως κάτοχοι ιδιωτικής δασικής έκτασης ή διαθέτουν διοικητική αναγνώριση, ή έχουν εκδώσει δικαστική απόφαση έπειτα από αντιδικία με το Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη κάθε φορά έκταση τους ανήκει.
* Αν η απόφαση δεν ικανοποιεί τους αιτούντες, προσφεύγουν στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια επιτροπή. Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε εκχερσώσεις. Και βεβαίως, οι κινήσεις αυτές σιγοντάρονται από την εκάστοτε εξουσία.
* Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αν. Λιάσκος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2008, είναι χαρακτηριστιστική: Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να συγκροτήσει δεύτερη επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων στο νομό Ευβοίας, για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ