Tuesday 6 October 2009

Δεκαπεντάχρονος ηλεκτροδοτεί το χωριό του

Έφτιαξε ανεμόμυλους από άχρηστα υλικά
Πριν επτά χρόνια τον θεωρούσαν τρελό. 
Σήμερα τον ευχαριστούν.



Ο Γούλιαμ Καμκβάμπα πραγματοποίησε το όνειρό του, να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στο χωριό του με τη μόνη διαθέσιμη πηγή σε αυτόν, τον άνεμο.

Το Μαλάουι, πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία πριν από επτά χρόνια όταν μία από τις χειρότερες ξηρασίες της αφρικανικής χώρας προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων κατοίκων. Το κόκκινο χώμα στην πατρίδα του, Μασιτάλα έγινε εντελώς ξηρό, αφήνοντας τον αγρότη πατέρα του χωρίς εισόδημα. Ανάμεσα όμως σε όλες τις ανεπάρκειες, υπήρχε ένα πράγμα που ήταν ακόμα άφθονο: ο άνεμος.
"Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Είπα στον εαυτό μου «αν μπορούν να δημιουργήσουν αυτοί ηλεκτρικό ρεύμα από τον αέρα, τότε μπορώ να προσπαθήσω και εγώ", είπε ο Καμκβάμπα.
Ο ίδιος παράτησε το σχολείο καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει 80 δολάρια σε σχολικά δίδακτρα και έτσι περνούσε τις μέρες του στη βιβλιοθήκη, όπου ένα βιβλίο με φωτογραφίες ανεμόμυλων του τράβηξε το ενδιαφέρον.
Με το βιβλίο ανα χείρας, ο 14χρονος έμαθε πως να κατασκευάσει ανεμόμυλους. Έψαξε στις μάντρες για άχρηστα αντικείμενα και συλλέγοντας μέρη ποδηλάτου, μηχανές από τρακτέρ και μπαταρίες αυτοκινήτων κατασκεύασε έναν ανεμόμυλο.

"Όλοι γελούσαν μαζί μου όταν τους έλεγα ότι φτιάχνω έναν ανεμόμυλο. Με περνούσαν για τρελό. Οπότε μετά άρχισα να τους λέω ότι απλά παίζω με τα αντικείμενα. Αυτό ακουγόταν πιο φυσιολογικό" λέει ο Καμκβάμπα.
Αυτό έγινε το 2002. Σήμερα έχει κατασκευάσει πέντε ανεμόμυλους. Έναν από αυτούς τοποθέτησε και στο σχολείο, όπου μαθαίνει τους υπόλοιπους πως να κατασκευάζουν ανεμόμυλους.
Οι ανεμόμυλοί του τροφοδοτούν με ρεύμα και δίνουν νερό στο χωριό του. Οι γείτονες πηγαίνουν σπίτι του για να φορτίσουν τα κινητά τους. Άλλοι σταματούν για να ακούσουν λίγο ρέγκε μουσική στο ραδιόφωνο.
Όταν ξεκίνησε την κατασκευή των ανεμόμυλων, το 2002, οι κάτοικοι τον θεωρούσαν τρελό ενώ κάποιοι πίστευαν ότι είναι μαγεμένος.
Οι συγχωριανοί του μαζεύονταν γύρω του για να γελάσουν. Ο ίδιος τους αγνοούσε και προσπαθούσε να τελειώσει για να αποδείξει ότι είχαν άδικο.
Ο 22χρονος πλέον Καμκβάμπα, είναι φοιτητής στο African Leadership Academy, ένα σχολείο για παιδιά – ηγέτες όπου δωρητές πληρώνουν τα δίδακτρα. Η ιστορία του έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως και τον καλούν σε εκδηλώσεις από όλο τον κόσμο για να μοιραστεί την εμπειρία του μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια ο Καμκβάμπα είδε για πρώτη φορά ανεμόμυλο, λίγο διαφορετικό από τον ξύλινο κατασκεύασμα που βρίσκεται στην αυλή του.
Ο πρώην ανταποκριτής του Associated Press, Μπράιαν Μίλερ, όταν άκουσε την ιστορία του παιδιού έγραψε το βιβλίο "The Boy Who Harnessed the Wind" που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έζησε με τον Καμκβάμπα για μήνες ώστε να γράψει το βιβλίο.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο Καμκβάμπα ανήκει στη νέα γενιά Αφρικανών που δεν περιμένουν από την κυβέρνηση βοήθεια.