Wednesday 14 October 2009

Global Warming - Κλιματική Αλλαγή
Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Προσαρμογή και άμεσα μέτρα απαιτούν οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. 



Κάπως έτσι συνοψίζονται τα κύρια συμπεράσματα της νέας επιστημονικής έκθεσης του WWF Ελλάς, «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον».... Αντικείμενο της έκθεσης είναι η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επικεντρώνει στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές, με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας. 

Βρετανική άγνοια για τις κλιματικές αλλαγές
Φοβούνται τις κλιματικές αλλαγές οι Αυστριακοί

Λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov δείχνει ότι σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 69%) πιστεύουν ότι η πιθανότερη συνέπεια για τη Βρετανία θα είναι οι πλημμύρες. Μόνο ένας στους τέσσερις όμως (26%) θεωρεί ότι η χώρα αισθάνεται ήδη τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές. 

"Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το κοινό δεν γνωρίζει τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή και ποιες είναι οι επιπτώσεις της", σημειώνει το υπουργείο. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η αποψίλωση των δασών και η αύξηση των μεταφορών θα οδηγήσουν όχι μόνο σε πλημμύρες αλλά σε παρατεταμένη ξηρασία, λιμούς και ασθένειες, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. 
Οι "κλιματικοί πρόσφυγες", όσοι δηλαδή αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των αλλαγών αυτών, μπορεί να επιβαρύνουν την οικονομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Βρετανίας. 
"Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως οι άνθρωποι δεν κατανοούν ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη και θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή του η υπουργός Ενέργειας, Τζόαν Ράντοκ. 
Το υπουργείο ξεκινά την Παρασκευή μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις κλιματικές αλλαγές. 
Παρ, 09/10/2009 

Στη διαπίστωση, πως τους Αυστριακούς φοβίζουν περισσότερο οι κλιματικές αλλαγές, απ΄ ότι η τρομοκρατία, οι πόλεμοι ή η παγκόσμια οικονομική κρίση, καταλήγει σχετική δημοσκόπηση που έγινε στο πλαίσιο του νέου «Ευρωβαρόμετρου» και της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγχρόνως η δημοσκόπηση διαπιστώνει πως οι Αυστριακοί φοβούνται περισσότερο τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών απ΄ ότι ο μέσος Ευρωπαίος.
Ως μεγαλύτερη βέβαια παγκόσμια απειλή, οι Αυστριακοί, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, θεωρούν την φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη νερού. Ο φόβος της φτώχειας βρίσκεται στους Αυστριακούς με ποσοστό 67%, λίγο πριν το φόβο για τις κλιματικές αλλαγές που είναι στη δεύτερη θέση με 63%.

Όπως αναφέρεται στο Ευρωβαρόμετρο, ο φόβος για τις κλιματικές αλλαγές είναι μεγαλύτερος σε ποσοστό απ΄ ότι στην Αυστρία, μόνον στους πληθυσμούς της Σουηδίας (82%), της Κύπρου (76%) και της Ελλάδας (71%), ενώ πολύ μικρός, μόλις στο ένα τρίτο και λιγότερο, εμφανίζεται στους πληθυσμούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.
Εντυπωσιακά χαμηλό είναι το ποσοστό των Αυστριακών που θεωρεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, μόλις 41%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο 52%. Με το χαμηλό αυτό ποσοστό η Αυστρία βρίσκεται στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά, πριν τη Σουηδία, όπου μόνον το 33% φαίνεται να φοβάται την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου θεωρείται και το γεγονός ότι εκείνο που φοβίζει τους Αυστριακούς λιγότερο από όλα τα άλλα, είναι η διάδοση μεταδοτικών ασθενειών ή οι επιδημίες, και αυτό σε ποσοστό μόλις 22%, και στην άποψή τους αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζονται στις σχετικές απαντήσεις τους, στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, ούτε από τη νέα γρίπη.

Πως να γίνετε «οικολογική» μητέρα

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να κάνουμε προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα. 
Εμείς σας παραθέτουμε δέκα προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να γίνετε οικολογική μητέρα, επενδύοντας πραγματικά στο μέλλον του μωρού σας. 
1. Χρησιμοποιείτε πάνες πολλαπλών χρήσεων
Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια βρεφικές πάνες πετιούνται κάθε βδομάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες καταλήγουν σε χωματερές, όπου χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια για να αποσυντεθούν; Αναμφίβολα οι πάνες μιας χρήσης είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δεν είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον προϊόν. 

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι πάνες πολλαπλής χρήσης αποτελούν τη νέα τάση. Ξεχάστε τα παλιά δύσχρηστα πετσετάκια. 
Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πραγματικές πάνες πιο εύχρηστες από ποτέ. 
Τρελαίνεστε στη σκέψη ότι θα πλένετε τα κακά του; 
Μην ανησυχείτε. Θα βρείτε πάνες με βιοδιασπώμενη επένδυση, την οποία αφαιρείτε και πετάτε μαζί με τις ακαθαρσίες. Μετά τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο. 
Ίσως βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερες πλύσεις, όμως μακροπρόθεσμα οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ πιο οικονομικές.

2. Προτιμήστε τις οργανικές τροφές
Οι οργανικές τροφές είναι οι καλύτερες για το μωρό σας, γιατί περιέχουν συστατικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα. 
Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να βρείτε οργανικές τροφές στο εμπόριο. 
Αν και είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος ετοιμάζοντας μόνη σας τα γεύματα του μωρού σας από τη μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων που θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα. Στην κουζίνα ολοταχώς, λοιπόν!

3. Φροντίστε το δέρμα του
Επιλέγοντας οργανικά ή φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος του μωρού σας, το μπάνιο του και την αλλαγή της πάνας, θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του από συνθετικά προϊόντα που προκαλούν ερεθισμούς και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.

4. Ντύστε το οικολογικά από την κορυφή ώς τα νύχια
Σκεφτείτε οικολογικά ακόμη και όταν οργανώνετε την γκαρνταρόμπα του μικρού. Η μη οργανική αγροκαλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη διατροφή. 
Το ένα τέταρτο των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά την καλλιέργεια βάμβακος. Τα οργανικά υλικά καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αποφεύγεται το βάψιμο με συνθετικές βαφές. 
Ντύνοντας, λοιπόν, το μωρό σας με ρούχα από οικολογικές ίνες προστατεύετε το δέρμα του από τις χημικές ουσίες. Και μην ανησυχείτε: το ότι τα ρούχα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομψά και χαριτωμένα.

5. Κάνετε το δωμάτιό του οικολογικό
Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε οικολογικό παράδεισο. Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, αγοράστε κλινοσκεπάσματα χωρίς πλαστικά υλικά και άλλα χημικά. 
Καθώς το νεογέννητό σας θα είναι για πολλές ώρες στο κρεβατάκι του, εξασφαλίστε του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Προτιμήστε σεντόνια και στρώματα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι και μαλλί.
6. Μάθετε την ανακύκλωση
Με κάθε νοικοκυριό να παράγει κατά μέσο όρο έναν τόνο σκουπιδιών ετησίως και πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας να καταλήγει σε χωματερές, ο χώρος μειώνεται συνεχώς. 
Επιπλέον, οι χωματερές απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. 
Όπως θα διαπιστώσετε, όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τα σκουπίδια σας αυξάνονται σημαντικά. Αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα από αυτά που πετάτε μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Φυλάξτε χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμη και παλιά ρούχα, και πηγαίνετέ τα στον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης.

7. Όλα έχουν μια δεύτερη χρήση
Μειώστε τα σκουπίδια σας, ξαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε. Επίσης, χρησιμοποιείτε προϊόντα μιας χρήσεως, όπως μωρομάντιλα και σαλιάρες, μόνο όταν σας είναι πραγματικά απαραίτητα (π.χ. όταν ταξιδεύετε). 
Διαφορετικά, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας με ένα βρεγμένο πανάκι ή μια υφασμάτινη σαλιάρα. 
Όταν χύνεται κάτι, να το μαζεύετε με ένα σφουγγάρι και όχι με χαρτί κουζίνας. Φροντίστε επίσης να γεμίζετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ με ανακυκλωμένα προϊόντα (π.χ. χαρτί τουαλέτας, σακούλες για τα σκουπίδια, φακέλους).

8. Προτιμήστε μη χημικά καθαριστικά
Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. 
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε λίγο να τα βρείτε στο εμπόριο. Αναζητήστε τα, όμως. Αξίζει τον κόπο. Έτσι, θα προστατεύσετε και την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον.

9. Εξοικονομήστε ενέργεια!
Οι συσκευές παρακολούθησης του μωρού και τα απανωτά πλυντήρια σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Δεδομένου ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλό θα ήταν να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. 
Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πράγματι διαφορά, καθώς έχουν τον ίδιο βαθμό φωτεινότητας, αλλά καταναλώνουν μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας σε σχέση με τους απλούς. 
Αρχικά στοιχίζουν λίγο παραπάνω, αλλά τελικά έχουν 12 φορές μεγαλύτερη διάρκεια κι έτσι μακροπρόθεσμα κάνετε οικονομία. Φροντίστε επίσης να βάζετε πλυντήριο μόνον όταν είναι γεμάτο και να μην αφήνετε την τηλεόραση με αναμμένο το κουμπί stand-by. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού.

10. Θηλασμός σημαίνει οικολογία!
Αν θέλετε να γίνετε η τέλεια οικολογική μαμά, προτιμήστε τον θηλασμό από το μπιμπερό! Δεν καταφέρουν όλες οι μαμάδες να θηλάσουν τα μωρά τους, γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δεν είστε τυχερές. 
Εάν όμως τα καταφέρνετε, συνεχίστε όσο μπορείτε. Θα ωφελήσετε και το περιβάλλον. 
Με τον θηλασμό δεν χρειάζεστε πλαστικά μπουκάλια, συνθετικές πιπίλες, αποστειρωτές, γάλα σκόνη και τις συσκευασίες, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. Έτσι κάνετε μεγάλη οικονομία χρημάτων, αλλά και από οικολογικής πλευράς εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τα σκουπίδια.