Thursday 15 October 2009

Λιώνουν πιο σύντομα από το αναμενόμενο οι πάγοι στην Αρκτική

Ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του χωρίς πάγους και ανοιχτός στη ναυσιπλοϊα τα καλοκαίρια, σε μόλις δέκα χρόνια από τώρα, το πολύ σε είκοσι, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις ενός βρετανού επιστήμονα, κορυφαίου ειδικού στον κόσμο για τις πολικές περιοχές.
   


Ο καθηγητής Πίτερ Γουάνταμς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία, ο οποίος μελετά τους Αρκτικούς πάγους από τη δεκαετία του ΄60, παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία από την πιο πρόσφατη αρκτική επιστημονική αποστολή, που φέτος μελέτησε επί τόπου 435 χλμ. πάγων στα βόρεια του Καναδά.
Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το μέσο πάχος συνολικά των Αρκτικών πάγων είναι 4,8 μέτρα, αλλά του επιπλέοντος πάγου μόνο 1,8 μέτρα.
Επιπλέον ο επιπλέων πάγος είναι κυρίως «ηλικίας» μόνο ενός έτους, ενώ στο παρελθόν οι επιπλέοντες πάγοι είχαν πολυετή ηλικία.
Σύμφωνα με τον Γουάνταμς, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Αρκτική θα είναι πλήρως ελεύθερη από πάγους το πολύ σε 20 χρόνια, ενώ σε σημαντικό βαθμό η μείωση των πάγων θα είναι ορατή σε δέκα χρόνια.
«Αυτό σημαίνει ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι πλέον μια ανοικτή θάλασσα το καλοκαίρι και θα είναι εφικτή η διέλευσή της», δήλωσε, πράγμα που θα επιτρέψει την ταχύτερη ναυσιπλοϊα (το Βορειοδυτικό Πέρασμα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό, θα γίνει πια κανονική θαλάσσια δίοδος), καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής, μια εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει τον διακρατικό ανταγωνισμό για τις αρκτικές πρώτες ύλες.
Παράλληλα όμως, ο Γουάνταμς προειδοποίησε ότι η απώλεια των πάγων θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αλλάζοντας επίσης τα πρότυπα κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς, ενώ θα υπάρξουν άγνωστες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

Γανόδερμα (Ganoderma): Το «μανιτάρι των θεών»

Τα καταγεγραμμένα θεραπευτικά αποτελέσματα που δίνει το έλαιό του το έχουν καταστήσει ένα από τα κορυφαία παραδοσιακά βότανα με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετο και πολύ ακριβό. 
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το έλαιό του είναι έως και 70 φορές πιο ισχυρό από τη σάρκα του και προέρχεται από τους σπόρους του μανιταριού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου χρειάζονται 1.000 κιλά μανιταριών. 

Η ονομασία του έχει ελληνική προέλευση, από το ελληνικό γάνος (γάνο=λαμπερό), εξ ου και το γανώνω ή ο γανωτής, και τη λέξη δέρμα (derma) δηλαδή ganoderma= λαμπερό δέρμα, υποδηλώνοντας έτσι μία από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες.

Η αποτελεσματικότητά του στην ιατρική ήταν τόσο μεγάλη που είναι καταγεγραμμένη στο αρχαιότερο κινεζικό ιατρικό κείμενο, «Shinnoh Honsohkyo», στο οποίο, σύμφωνα με μια ταξινόμηση 365 ειδών, το έλαιο του Ganoderma lucidum καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα «ανώτερα φάρμακα» καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο βότανο. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αιώνες πριν, το Ganoderma lucidum αναφερόταν ως το φάρμακο που μπορούσε να εξασφαλίσει σε κάποιον αιώνια νεότητα και μακροζωία. 
Ηταν επίσης γνωστό και ως το «Μυστικό των Αυτοκρατόρων» αφού λόγω της σπανιότητάς του αποτελούσε την τροφή των βασιλέων και ειδικότερα της δυναστείας των Μινγκ οι οποίοι το θεωρούσαν κλειδί για να κατακτήσουν την αθανασία.
Το κινεζικό όνομά του Ling Zhi ερμηνεύεται ως «πνευματική ικανότητα», με έξι διαφορετικές ποικιλίες του είδους ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα, με την κόκκινη ποικιλία να θεωρείται η πιο ισχυρή.

Το Ganoderma lucidum θεωρείται το κορυφαίο προσαρμογόνο βότανο μέσα από μια λίστα από 300 φυτά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα. Τα προσαρμογόνα βότανα είναι ένα από τα μυστήρια της φύσης και φημίζονται για την εκπληκτική τους θεραπευτική δράση. Πρόκειται για φυτά τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, προσαρμόζοντας δηλαδή τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας. 
Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο που ενδείκνυται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης είναι ικανό να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη, χωρίς παράλληλη αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Αντίστοιχα, ένα προσαρμογόνο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδά της στους υπερτασικούς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει την τιμή της σε άτομα με χαμηλή πίεση.
Το Ganoderma lucidum περιέχει 400 βιοενεργά μικροσυστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και επιδρούν σημαντικά στη θωράκισή του. Αποτελεί τη μόνη γνωστή πηγή μιας ομάδας τριτερπενίων ή αλλιώς γανοδερικών οξέων τα οποία έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τις στεροειδείς ορμόνες και συντελούν στη μείωση της πίεσης του αίματος και της «κακής» LDL χοληστερόλης. 
Ταυτόχρονα χάρη στην πλούσια σύστασή του σε πολυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, αλκαλοειδή, κουμαρίνη, τανίνη κ.ά. τού προσδίδονται ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσιο σε εργοστερόλες, μανιτόλη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Οι σπάνιοι πολυσακχαρίτες που περιέχει συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής μορίων RNA και DNA στον μυελό των οστών όπου δημιουργούνται τα κύτταρα Β και Τ. Εχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία και τη μακροζωία καθώς θωρακίζουν τον οργανισμό από ιούς και λοιμώξεις. Ετσι εξηγούνται, λοιπόν, οι ευεργετικές και πολλές φορές μυθικές ιδιότητες που του απέδιδαν κατά την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική το Ganoderma lucidum επιδρά θετικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης, στην καταπολέμηση της ανδρικής ανικανότητας, στη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης και της υπότασης, στις παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ. 
Παράλληλα βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμά τις αλλεργίες και τις φλεγμονές, παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης. 
Τα 400 ευεργετικά ενεργά συστατικά που περιέχει το καθιστούν ένα πολύ ισχυρό αντιικό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και χτίζει την υγεία του οργανισμού, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που οι ιώσεις και οι ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση.

Επίσης, επιδρά θετικά στη φυσική φθορά του χρόνου και αναδεικνύεται στο καλύτερο ελιξίριο μακροζωίας, αφού ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία διατήρησης της νεότητας, συμβάλλει στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πνευματική διαύγεια και τη ριζική αναζωογόνηση του οργανισμού. 

Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες, το Ganoderma lucidum μπορεί να χαρακτηριστεί πολύτιμος σύμμαχος υγείας για κάθε οργανισμό με στόχο την πρόληψη και την ενδυνάμωση της συνολικής του λειτουργίας.

Το έλαιο Ganoderma lucidum κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία Omanitus, σε μορφή διάφανης κάψουλας.