Saturday 24 October 2009

October 24th - World Day for Climate Action



Σε 173 χώρες σε όλον τον κόσμο η 24η Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Κλιματική Δράση. Η οργάνωση www.350.org, είναι αφιερωμένη στη προώθηση της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα στα αποδεκτά ως ασφαλή επίπεδα των 350 μικρογραμμαρίων, μέσα από περισσότερες από 4500 δράσεις για τη περιβαλλοντική αφύπνιση ανάμεσα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Μην απορήσετε όμως αν στον σχετικό χάρτη που υπάρχει στην ιστοσελίδα, δεν θα βρείτε πουθενά σημειωμένη με δράσεις, τη συγκεκριμένη ημέρα, στη χώρα μας... Θα ήθελα να υπάρχει ένα οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα που να είναι σε θέση να διασπείρει το μήνυμα της ημέρας, όχι γιατί προσβλέπει σε πολιτικά οφίτσια, αλλά γιατί έχει ως στόχο την εξάπλωση του οικολογικού τρόπου ζωής και σκέψεις στους Νεοέλληνες, που άμα τω νεοπλουτισμώ και την ξιπασιά που μας δέρνει ως λαός τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεχάσει ότι η φύση εκδικείται, όταν τη βιάζεις και τη παραμελείς.

Να ευχηθώ του χρόνου, μια ακόμα σχετική εκδήλωση να έχει διοργανωθεί σε κάποιες από τις πόλεις της Ελλάδας και να κοσμούν φωτογραφίες από το γεγονός τη διεθνή σελίδα του www.350.org και κυρίως να ευχηθώ να ξυπνήσουν συνειδήσεις ότι χωρίς αυγά ομελέτα δεν γίνεται, ή αλλιώς χωρίς τη συμμετοχή όλων μας σε μια ειρηνική συγκέντρωση με θέμα τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το μήνυμα θα μας αφήσει για μια ακόμη φορά αδιάφορους. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να διαδηλώσουμε κατά της πολιτικής της ΔΕΗ να λειτουργεί ακόμα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα π.χ. ή να αποσύρουμε επιτέλους με απλουστευμένες διαδικασίες και κίνητρα από τη πολιτεία, τα σαραβαλάκια μας που τα κρατούσαμε γιατί περιμέναμε τη μεγάλη "ευκαιρία", ενώ το μόνο που κάνουν είναι να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τα καυσαέριά τους.

Marialena, 23/10/2009

View article...