Tuesday 10 November 2009

Χιόνισε... χάος στο Πεκίνο

 Κομφούζιο στους δρόμους, ατυχήματα και καθυστερήσεις σε 200 πτήσεις. 
Στο στόχαστρο η Μετεωρολογική Υπηρεσία που προκάλεσε τον χιονιά με βομβαρδισμό των νεφών.
Ενός κακού μύρια έπονται... Τη μήνιν των Κινέζων πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει την προηγμένη τεχνολογία ντύνοντας στα «λευκά» το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παρατεταμένης ξηρασίας σε όλη την πρωτεύουσα.

Χιόνισε... χάος στο Πεκίνο

Η πρώιμη χιονόπτωση προκάλεσε κομφούζιο στους δρόμους, πολλά τροχαία ατυχήματα και καθυστερήσεις σε 200 πτήσεις.
Οι Αρχές της πόλης αποδείχθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την προγραμματισμένη... έλευση του χιονιά, καθώς αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 15 Νοεμβρίου.
Ηταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιόνισε στην κινεζική πρωτεύουσα από τις αρχές Νοεμβρίου.
Το επιστημονικό εγχείρημα κατέστη εφικτό χάρη στους βοριάδες και στη χαμηλή θερμοκρασία στο Πεκίνο, που δεν ξεπερνούσε τους δύο βαθμούς Κελσίου.
Σύσσωμος ο Τύπος της χώρας επέκρινε την παρέμβαση της μετεωρολογική υπηρεσίας να δημιουργήσει τεχνητό χιόνι από τον νυχτερινό βομβαρδισμό των σύννεφων με χημικές ουσίες, ειδικά σχεδιασμένες να επιταχύνουν τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων.
«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να προκαλέσει χιονόπτωση δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού. Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει από πριν τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών, γράφει η «Ημερησία της Κίνας».
Ομολογία
Από την πλευρά της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού», σχολίασε εκπρόσωπός της, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα... πνεύματα.

Ο βομβαρδισμός των νεφών, μία τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται συχνά στην Κίνα, για να προκαλέσει ή για να εμποδίσει τη βροχή και τη χιονόπτωση.
Η Βόρεια Κίνα πλήττεται από μεγάλη ξηρασία τα δέκα τελευταία χρόνια και το Γραφείο Τεχνητών Κλιματικών Αλλαγών δίνει με τον τρόπο αυτό μία παροδική λύση στο πρόβλημα. Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ο βομβαρδισμός των νεφών ήταν πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το ακριβώς αντίθετο με τους Κινέζους έπραξε πρόσφατα στη Μόσχα ο δήμαρχος της πόλης, Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος έχει κηρύξει τον... πόλεμο στο χιόνι, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και να τονώσει την τουριστική κίνηση της ρωσικής πρωτεύουσας.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Μπλόκο στα τσίρκο με ζώα

Ανεπιθύμητα τα τσίρκα με ζώα σε μια σειρά πόλεις. Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι της χώρας παίρνουν αποφάσεις κι απαγορεύουν τις παραστάσεις σε τσίρκο που έχουν νούμερα με ζώα ή διατηρούν φυλακισμένα ζώα σε κλουβιά.

Μπλόκο στα τσίρκα με ζώα
Πιο πρόσφατο παράδειγμα -πριν από μία εβδομάδα- η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, η οποία δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ενός τσίρκο με ζώα, ενώ έχουν προηγηθεί του Δήμου Βόλου, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης κ.ά.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης τονίζεται ότι επιτρέπονται οι παραστάσεις τσίρκων με ακροβάτες και κλόουν, με στόχο να αποδειχτεί ότι η διασκέδαση δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει βασανισμούς ζώων.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση και του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, όπου σχετική πρόταση θα καταθέσει η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος του νομού, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
«Δεν είμαστε αντίθετοι στα τσίρκο, αλλά ειδικά στα τσίρκο με ζώα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σημειώνεται ότι φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις έχουν επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της κακοποίησης των ζώων στα τσίρκα, αλλά και των παρανομιών που συνοδεύουν όλο το κύκλώμα σύλληψης, εμπορίας και μεταφοράς της άγριας πανίδας.

Βασανισμοί

Οι συνήθεις πρακτικές «εκπαίδευσης» των ζώων που ακολουθούνται στα τσίρκο είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να εκτελούν νούμερα που είναι έξω από τη φύση τους, όπως το πέρασμα από φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις ή η ισορροπία στο ένα πόδι για τους ελέφαντες. 

Τα τσίρκο δεν έχουν κτηνιάτρους κι όταν ένα ζώο γεράσει το δίνουν είτε για πειραματόζωο είτε για κονσέρβα, είτε το εκτελούν εν ψυχρώ, ενώ το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι πως για να συλληφθεί ένα άγριο ζώο μικρό, προκειμένου να «εκπαιδευτεί», εξοντώνεται η μητέρα του ή ακόμη και ολόκληρη η αγέλη.
Πολλά ζώα πεθαίνουν κατά τη μεταφορά τους ή κατά την εκπαίδευσή τους, καθώς δεν αντέχουν τις συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ έχει αποδειχθεί πως ο παγκόσμιος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων έρχεται τρίτος μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Κροατία που έχουν απαγορεύσει με νόμους τα τσίρκα με ζώα, αλλά και στην Ελλάδα η ΚΕΔΚΕ έχει κάνει συστάσεις σε όλους τους δήμους να μη δέχονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες με ζώα σε δημοτικές εκτάσεις.