Monday 7 December 2009

Όνειρο απατηλό η συμφωνία στην Κοπεγχάγη
Προσφορές για... δωρεάν σεξ στη Διασκέψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή

Όνειρο απατηλό μοιάζει πια η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη η οποία θα εξασφαλίζει την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. 

Οι ηγέτες περίπου 65 κρατών έχουν δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουν από αύριο ως τις 18 Δεκεμβρίου στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή (CΟΡ15) του ΟΗΕ με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012. 
Δεδομένης της απροθυμίας ορισμένων χωρών να θέσουν συγκεκριμένους στόχους, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο τα... παζαρέματα των συνολικά 192 χωρών να καταλήξουν απλώς σε μια πολιτική συμφωνία χωρίς νομικές δεσμεύσεις, όπως ακριβώς επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ωστόσο το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει. 
Αύξηση της θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, ερημοποίηση εδαφών και καταστροφή καλλιεργειών, καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων και ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστήσει ήδη κλιματικούς πρόσφυγες 175 εκατομμύρια ανθρώπους. 
Υπάρχει άραγε άλλος χρόνος για διαπραγματεύσεις;
Το Βήμα

Θυσίες" για τη σωτηρία του πλανήτη

Η Ριτ Μπιέρεγκαρντ, δήμαρχος της Κοπεγχάγης, θα είναι η οικοδέσποινα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και το πρώτο του μέλημα είναι η διαφύλαξη της τιμής της πόλης.
Με αυτό το σκεπτικό, έστειλε κάρτες σε 160 ξενοδοχεία της χώρας, ζητώντας (εξαιρετικά ευγενικά, ομολογουμένως) να μην κάνουν τους «πατρώνες» κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.
«Αγαπητέ ιδιοκτήτη, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην κανονίσετε συναντήσεις μεταξύ των πελατών σας και ιερόδουλων» λέει η επιστολή, με την υπογραφή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου.
Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών της πόλης, όμως, «βγήκε από τα ρούχα του» σύμφωνα με το Spiegel, θεωρώντας ότι η δημοτική εξουσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της. Έτσι, σε ένδειξη αντίδρασης, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του (Δανία, γαρ) ότι προσφέρει μία δωρεάν συνεδρία σε όσους επιδείξουν μία τέτοια επιστολή, μαζί με την ταυτότητα που αποδεικνύουν ότι είναι μέλη διπλωματικής αποστολής.
Πρόκειται για «κατάφωρη διάκριση», εξανίσταται η εκπρόσωπος του συλλόγου, καταγγέλλοντας ότι η δήμαρχος θέλει να αποτρέψει την εξάσκηση του νόμιμου επαγγέλματός της, απορώντας επίσης πώς της επετράπη να απευθυνθεί με αυτόν τρόπο στους επισκέπτες. «Το έκανε όμως, και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» ανέφερε.
τα Νέα