Thursday 10 December 2009

Το «κόκκινο σκαθάρι» απειλεί το Φοινικόδασος
του Βάι

Προ των πυλών του Φοινικοδάσους του Βάι βρίσκεται το «κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι», που τα τελευταία πέντε χρόνια καταστρέφει τους φοίνικες στην Κρήτη.
Η διαπίστωση έγινε από ειδικούς σε ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, οι οποίοι μαζί με τους τοπικούς φορείς εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την τύχη του μοναδικού Φοινικοδάσους στην Ευρώπη.


Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 2.500 φοίνικες στην Κρήτη
Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 2.500 φοίνικες στην Κρήτη

Γεωτεχνικοί και ερευνητές - εντομολόγοι χαρακτήρισαν εξαιρετικά δύσκολη τη διάσωση αν δεν υπάρξουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το σκαθάρι, όπως είπαν, πρωτοεμφανίστηκε το 2005 στο Ηράκλειο από εισαγόμενα δέντρα και σήμερα έχει επεκταθεί και καταστρέφει φοίνικες σε πολλές περιοχές της Κρήτης.
«Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 2.500 φοίνικες στην Κρήτη. Το σκαθάρι απειλεί με αφανισμό το Φοινικόδασος του Βάι, αφού βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Καλό Χωριό και τον Μακρύ Γιαλό, που έχουν εντοπιστεί τελευταία καταστροφές από τη δράση του», τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, Κώστας Καμπιτάκης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιαφορία και αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ακύρωσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρότεινε το ΓΕΩΤΕ για την καταπολέμηση του καταστροφικού σκαθαριού. «Θα είχαμε αποτρέψει πολλούς κινδύνους, αλλά ακύρωσαν οι αρμόδιοι την πρόταση για οικονομικούς τάχα λόγους. Η πρόταση στην περιφέρεια προέβλεπε 120.000 ευρώ κατά έτος με ορίζοντα τετραετίας, όμως δεν έγινε τίποτα», τονίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ.
Την αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε και ο δήμαρχος Ιτάνου Λασιθίου Γιάννης Χατζηνάκης, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Φοινικόδασος του Βάι.
Ο κ. Χατζηνάκης, αλλά και ο κ. Καμπιτάκης κάνουν έκκληση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση να δώσουν άμεση λύση. 
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ μάλιστα έστειλε επιστολή στον κ. Παπανδρέου να ενεργοποιηθεί η πρόταση της επιστημονικής κοινότητας για τη διαχείριση του εντόμου στην Κρήτη.
Μανόλης Κοκολάκης