Sunday 14 March 2010

Βρέθηκε εξασθενές χρώμιο σε γεώτρηση στο Αερινό!!!

Τα αυξημένα επίπεδα σε αρσενικό μπορεί να σφράγισαν τη γεώτρηση στο Αερινό Βελεστίνου, όμως, η ανίχνευση έστω και εκ των υστέρων υψηλών τιμών και σε εξασθενές χρώμιο αποτελεί ζήτημα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Δείγμα από τη γεώτρηση που ταλαιπώρησε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Βελεστίνο, το οποίο λήφθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας στις 29 Ιανουαρίου και τέθηκε υπό ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, αποκάλυψε συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο, οι ενώσεις του οποίου χαρακτηρίζονται ως ισχυρά τοξικές και καρκινογόνες.
Με την νομοθεσία να προβλέπει μηδενικά όρια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου, τα αποτελέσματα των αναλύσεων μέτρησαν 28,1 μgr/lt στο συγκεκριμένο δείγμα.
Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν άμεσα στη δημοτική αρχή Φερών, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
«Μετά τον εντοπισμό αρσενικού στο νερό, η γεώτρηση στο Αερινό έκλεισε. Όμως, από τη στιγμή που εντοπίστηκε και εξασθενές χρώμιο υπάρχει σοβαρό θέμα», δήλωνε χθες ο αντινομάρχης Υγείας Ν. Ντίτορας δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα.
Το ζήτημα, είπε, άπτεται επιστημονικής προσέγγισης για την αναζήτηση των αιτιών. Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να υπεισέρθει σε «ξένα χωράφια», τόνισε ότι έγκειται στην αρμοδιότητα των δήμων να συνεργαστούν με επιστημονικές οργανώσεις, όπως το ΙΓΜΕ, εξετάζοντας τα πετρώματα κάτω από τις γεωτρήσεις, οι οποίες διαρκώς αυξάνουν το βάθος τους.
«Κάθε δήμος πρέπει να δει τα ζητήματα του πόσιμου νερού ιδιαίτερα σοβαρά και προσεκτικά», δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης.
Πάντως, επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται σε συγκεντρώσεις της τάξεως των 20 μg/l, είναι βέβαιο ότι προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση, ενδεχομένως από πεταμένα τοξικά απόβλητα, τα οποία απορροφούνται από το έδαφος και προοδευτικά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

No comments:

Post a Comment