-->

Friday, April 16, 2010

Φρέσκος αέρας στο σπίτι εύκολα και οικολογικά
Άνοιξε το παράθυρο να μπει, δροσιά να μπει του... Απρίλη

Άνοιξη, χρώματα και αρώματα παντού κι εσείς θέλετε όλη αυτή την ευδαιμονία που επικρατεί στη φύση, να τη βάλετε και στο σπίτι σας. Εμείς θα σας προτείνουμε απλούς και ανέξοδους τρόπους να το πετύχετε.  

Άνοιξε τα παράθυρα να μπει, δροσιά να μπει του Απρίλη
Το πιο απλό πράγμα στον κόσμο προκειμένου να αφήσετε να εισχωρήσει καινούργιος αέρας στο σπίτι, ο οποίος θα αραιώσει τους ρύπους που κυκλοφορούν στον αέρα του σπιτιού. Το να αερίζετε το σπίτι για 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετό. Εκτός βέβαια κι αν γειτονεύεετε με ένα εργοστάσιο (σε ακτίνα 500 μέτρων) ή κάποια άλλη εστία ρύπανσης (π.χ. έναν αυτοκινητόδρομο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αέρας έξω είναι χειρότερος από τον εσωτερικό και θα πρέπει να πάρετε πρόσθετα μέτρα, ξοδεύοντας κάτι παραπάνω. Απαγορευτικός είναι ακόμη ο αερισμός την εποχή που κυκλοφορεί γύρη ή όταν έχει πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μούχλας.
Με την ηλεκτρική σκούπα καθάρισες
Η σκόνη μπορεί να αποδειχθεί ένα κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων, αφού μπορεί να έχει απορροφήσει τοξικά αέρια, συμπεριλαμβανομένων και των πτητικών οργανικών ενώσεων και του ραδονίου. Για να την εξαφανίσετε από το σπίτι, περάστε όλη την επιφάνεια του δαπέδου αργά και μεθοδικά. Αν κινείτε το πέλμα της σκούπας πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανόν είναι να σκορπάτε δεξιά και αριστερά τη σκόνη. Για καλύτερα αποτελέσματα, να σκουπίζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Με την προϋπόθεση, όμως, να αλλάζετε τακτικά τη σακούλα. Αν χρησιμοποιείτε την ίδια σακούλα για μεγάλα διαστήματα, ακόμη και αν δεν έχει γεμίζει, τότε αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία μπορεί να περάσουν στον αέρα. Όταν αντικαθιστάτε τη σακούλα, θα πρέπει να είστε προσεκτική με το νέφος της σκόνης που βγαίνει, γιατί μπορεί να διασπείρει στο χώρο σαλμονέλα και E.coli.
Αερισμός του μπάνιου
Να αερίζετε καλά το μπάνιο, μετά από κάθε ντους, όταν χρησιμοποιείτε κρέμες αποτρίχωσης ή κάθε φορά που βάφετε τα μαλλιά και τα νύχια. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ενισχύουν την ανάπτυξη μυκήτων και τα σπόρια τους με τη σειρά τους μπορεί να εισβάλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν βήχα, πόνους στο στήθος ή ερεθισμούς στα μάτια. Αν το μπάνιο δεν έχει παράθυρο να ενεργοποιήσετε το σύστημα του εξαερισμού.
Ξέχνα τα αρώματα
Η υπερβολική χρήση αρωματικών στο χώρο ή σε προϊόντα μπορεί να επιβαρύνει τον αέρα. Κάποια από τα καθαριστικά με έντονο άρωμα έχει βρεθεί ότι αφήνουν στο χώρο ένα μείγμα ενώσεων, το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία τοξική ή βλαβερή ένωση. Προτιμότερο είναι να διαλέξετε σαπούνια και καθαριστικά χωρίς άρωμα. Αν θέλετε να αρωματίσετε το σπίτι σου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλούδες από κίτρα ή βότανα όπως το δενδρολίβανο, η λεβάντα και η μέντα.
Άλλαξε τα φίλτρα του απορροφητήρα
Μήπως ο χρόνος ζωής των φίλτρων του απορροφητήρα έχει λήξει; Από πότε έχεις να καθαρίσεις τα φίλτρα των κλιματιστικών μηχανημάτων; Παρότι ο ρόλος τους είναι ο καθαρισμός του αέρα, εντούτοις αν δεν είναι και τα ίδια καθαρά μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης.