-->

Saturday, April 24, 2010

Τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.

Από τον Πλανήτη Γη, από το Σπίτι μας,
ένα σπίτι που -όπως φαίνεται- 
δεν το φροντίζουμε, από εκεί πηγάζει 
η ανησυχία και η έμπνευση των παιδιών 
που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, στη Θεσσαλονίκη.

“Με αφορμή κάτι που είδα σ' ένα περιοδικό για την τρύπα του όζοντος, σκέφτηκα να ζωγραφίσω τη γη σπασμένη και ένα κοριτσάκι από πάνω της να κλαίει”, μας λέει η Άννα Φαριούχ, μαθήτρια της Β' Τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
“Τα πεταμένα μπουκάλια και γυαλιά που συχνά προκαλούν φωτιές με οδήγησαν να φτιάξω τη ζωγραφιά με το μπουκάλι που εκρήγνυται τρομαγμένο. Ανησυχώ τρομερά για το περιβάλλον. Στο σπίτι κάνω ανακύκλωση και μαλώνω την υπόλοιπη οικογένεια για να ακολουθήσει κι αυτή”,
προσθέτει η συμμαθήτριά της Χρύσα Τριανταφύλλου.

Ακόμα εντονότεροι φόβοι φαίνονται στα λόγια της Χριστίνας Καπετάνιου, επίσης μαθήτριας στην ίδια τάξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου. “Σε μια εκδρομή με τους γονείς μου είδα κομμένα δέντρα και μου δόθηκε η εντύπωση ότι θέλουμε να “φάμε” τη φύση, να την εγκλωβίσουμε και να την καταστρέψουμε. Μέσα από το διαγωνισμό μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι, να μιλήσω. Αλλά δυστυχώς βλέπω μόνο λόγια”.

Με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 6-15 ετών από συνολικά 33 χώρες, οι μικροί ζωγράφοι βρήκαν βήμα για να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, την ελπίδα και την αγάπη τους για το περιβάλλον.  
“Αυτό που παρατηρούμε σε θέματα περιβάλλοντος είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των παιδιών”, δηλώνει η κ. Αναστασία Κυπριανού, καθηγήτρια εικαστικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Και πράγματι, τα έργα των μαθητριών της Β' τάξης που εμφανίζονται στην έκθεση λένε πολλά για το πώς βλέπουν την σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.
Η εναλλαγή αγωνίας και αγάπης για τη φύση είναι παγκόσμια κοινό θέμα. Από τη Ρουμανία ως τον Λίβανο και από την Τουρκία ως την Κίνα, τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.  
“Οι εκδρομές που οργανώνει το σχολείο σε δάση, οι δενδροφυτεύσεις και άλλα δρώμενα σχετικά με το περιβάλλον συναντούν μεγάλη απήχηση μεταξύ των μαθητών”, παρατηρεί η κ. Κυπριανού.
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, δεν χάθηκαν όλα. “Ανησυχώ, αλλά και αισιοδοξώ. Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα όμορφα μέρη στον κόσμο, αλλά φοβάμαι πολύ για το μέλλον”, καταλήγει η Χριστίνα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η αγωνία των παιδιών να οδηγήσει στην αφύπνιση μερικών, έστω, συνειδήσεων.
Η διεθνής έκθεση ζωγραφικής “Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας” διοργανώνεται στα πλαίσια των “Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας 2010” των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου. 

Ώρες λειτουργίας 09:00-14:00 και 17:00-21:00. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται καθημερινά εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.α. Διοργανώνονται επισκέψεις και συμμετοχές σχολείων κατόπιν συνεννόησης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 291720.