Sunday 20 June 2010

«Δώρο Θεού η ανακύκλωση»

Κουτιά για ανακύκλωση μπαταριών και λαμπτήρων υπάρχουν στον ναό Αγ. Μαρίνας. Την προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια ο εφημέριος, πατήρ Σεραφείμ, και οι πιστοί ανταποκρίθηκαν με θέρμη
«Η ανακύκλωση ήρθε ως γνώση από τον Θεό, η μη συμμετοχή σ’ αυτήν είναι προσβολή για τον Θεό».

«Τα χαρτιά για τη μνημόνευση των ονομάτων είναι επαναχρησιμοποιημένα»,  λέει ο εφημέριος του ναού, π. Σεραφείμ.
Τη φράση αυτή επαναλαμβάνει κάθε Κυριακή κατά το κήρυγμα και σε κάθε ευκαιρία ο π. Σεραφείμ Δημητρίου, εφημέριος του ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη ενορία ισχύει και το «αμ’ έπος, αμ έργον», αφού ήδη εδώ και καιρό η ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της εκκλησιαστικής ζωής.
Πριν από τέσσερα χρόνια παραξενεμένοι οι πιστοί είδαν στον πρόναο το ειδικό κουτί της ΑΦΗΣ για την ανακύκλωση των μπαταριών. Ωστόσο, χρόνια μετά, το στοίχημα δείχνει να έχει κερδιστεί: το κουτί αδειάζει μια φορά τον μήνα, γεγονός το οποίο συνιστά επιτυχία, αφού, σύμφωνα με τον π. Σεραφείμ, σε άλλους δημόσιους χώρους η συλλογή γίνεται με πολύ αραιότερη συχνότητα.

Πριν από 9 μήνες ξεκίνησε η ανακύκλωση λαμπτήρων στον ναό της Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και πριν από 4 χρόνια η ανακύκλωση μπαταριών
Η ανταπόκριση υπήρξε τόσο θερμή, που πριν από λίγους μήνες, στην ενορία άρχισε μια νέα πρωτοβουλία, αυτή της ανακύκλωσης λαμπτήρων.
«Η φωτοανακύκλωση ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε στατιστικά στοιχεία, αλλά σιγά σιγά το ποίμνιο εξοικειώνεται και με αυτή την ιδέα», λέει ο π. Σεραφείμ.
Το ενδιαφέρον στη δράση της ενορίας είναι ότι τα κουτιά συλλογής των χρησιμοποιημένων μπαταριών αλλά και των λαμπτήρων βρίσκονται στον κυρίως χώρο του ναού και όχι έξω από αυτόν, ώστε το μήνυμα να είναι άμεσο.

Πριν από 9 μήνες ξεκίνησε η ανακύκλωση λαμπτήρων στον ναό της Αγ.  Μαρίνας Ηλιούπολης και πριν από 4 χρόνια η ανακύκλωση μπαταριών

Η ανακύκλωση φαίνεται να έγινε συνήθεια στην Αγία Μαρίνα, αφού εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς.
«Τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε για να γράφουν οι πιστοί τα ονόματα υπέρ υγείας ή υπέρ αναπαύσεως είναι ξαναχρησιμοποιημένα. Για την ακρίβεια, συνεργαζόμαστε με φωτοτυπικό κέντρο της περιοχής, το οποίο μας δίνει σελίδες που είναι χρησιμοποιημένες από τη μια πλευρά και από την άλλη, την καθαρή, τις χρησιμοποιούμε στον ναό για την αναγραφή των ονομάτων», εξηγεί ο π. Σεραφείμ.

Επίσης, όλες οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού στο συσσίτιο της Αγ. Μαρίνας καταλήγουν με... θρησκευτική ευλάβεια στους ειδικούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης, ενώ ακόμη και πάνω στα φυλλάδια της ενορίας υπάρχει προτροπή για κινήσεις που προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες για παράδειγμα που χρησιμοποιούνται στον ναό είναι ειδικοί λαμπτήρες οικονομίας, και μάλιστα η αντικατάσταση των παλιών έχει γίνει ήδη από το 2004.

«Φέτος η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο σε όλες εκκλησίες να αλλάξουν τους ενεργοβόρους παλιούς λαμπτήρες με οικονομικούς νέας τεχνολογίας, εμείς όμως το έχουμε κάνει εδώ και έξι χρόνια», λέει ο ιερέας.

Ο π. Σεραφείμ αποκαλύπτει στο «Εθνος» ότι υπάρχουν σκέψεις και για μια ακόμη πρωτοβουλία, η οποία ωστόσο έχει προς το παρόν απαγορευτικό κόστος.
Οπως αναφέρει, με τον αντιπρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, έχουν κάνει έναν πρώτο υπολογισμό της δαπάνης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη της εκκλησίας, καθώς η κλίση είναι τέτοια που επιτρέπει την απευθείας τοποθέτηση των μονάδων, χωρίς τροποποιήσεις.
Ωστόσο, όπως ομολογεί ο εφημέριος, η ιδέα παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά, καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό και το παγκάρι έχει μειωμένα έσοδα λόγω κρίσης...

Βαρθολομαίος
«Πράσινος» Πατριάρχης

Υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και δυναμικός ομιλητής σε συνέδρια για την οικολογία ανά τον κόσμο είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος . Από το 1994 ως τα 1998 διοργανώθηκαν στη Χάλκη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, πέντε συνέδρια με επίκεντρο τα προβλήματα της οικολογίας. Επίσης ο ίδιος πρότεινε στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών την καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Προσευχής για το Περιβάλλον.

ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

No comments:

Post a Comment