Thursday 9 September 2010

Συναγερμός για τον πλάτανο του Καζαντζάκη

Να ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης ο αρχαίος πλάτανος στο Κράσι Ηρακλείου, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, ζητούν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.  
Ο εντυπωσιακός πλάτανος φέρεται να είναι άνω των 2.000 χρόνων, με περίμετρο κορμού 24 μέτρων, που για να αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες!! 


Στη σκιά του αρχαίου πλάτανου έγραφε και διάβαζε κατά το παρελθόν ο Νίκος Καζαντζάκης αλλά και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μ. Αυγέρης και ο Κ. Βάρναλης
Το παχύ φύλλωμά του καλύπτει την κεντρική πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο. Στο παρελθόν, εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του γράφοντας και διαβάζοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου που καταγόταν από το Κράσι. Μάλιστα το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται τακτικά σε έργα της Ελλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη. 

Η μοναδικότητα της περιοχής προσέλκυσε για παραθερισμό πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι και συγκρότησαν τη λεγόμενη «λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου».
Ο πλάτανος στολίζει την πλατεία στον Δήμο Μαλίων και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Λαγουδάκη το αρχαίο δέντρο από μόνο του αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες.
«Άξιο θαυμασμού»«Το δέντρο είναι άξιο θαυμασμού. Παρέχει ίσκιο και δροσιά το καλοκαίρι και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού» τονίζει ο δήμαρχος Μαλίων.
Στόχος του δήμου είναι να ανακηρυχθεί ο πλάτανος ως διατηρητέο μνημείο, διαδικασία που έχει προωθήσει ο δήμαρχος και αυτή τη στιγμή ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο για την τελική έγκριση. Από έρευνα δασολόγων έγινε γνωστό ότι ο πλάτανος συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης.
Ο οικισμός Κρασίου ανήκει σε προστατευόμενη φυσική περιοχή, ενώ με ευθύνη του δήμου ο πλάτανος ραντίζεται τέσσερις φορές τον χρόνο για την αποφυγή ασθενειών.

No comments:

Post a Comment