Wednesday 3 November 2010

Ανανέωση σπιτιού με οικολογικά χρώματα

Έχοντας αποφασίσει να ανανεώσουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας, ήμασταν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα νέα οικολογικά πιστοποιημένα χρώματα για βάψουμε τους τοίχους. Είχαμε ήδη χρησιμοποιήσει τα νέα αυτά χρώματα όταν ανανεώσαμε το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού και είχαμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι.


Θέλαμε όχι μόνο ένα αισθητικά τέλειο φινίρισμα με άψογη ποιότητα, αλλά και να διατηρηθεί η ζωντάνια των αποχρώσεων, να μην σκάσει ή ξεφλουδίσει το χρώμα και να έχει αντοχή στις καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Περισσότερο όμως από όλα, θέλαμε να μην περιέχει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ή άλλες τοξικές ουσίες που να είναι βλαβερές για την υγεία μας, αλλά και να είναι φιλικά προς το περιβάλλον από την στιγμή της παραγωγής τους, κατά την διάρκεια της χρήσης τους και σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.

Πώς ξεχωρίζουμε τα οικολογικά χρώματα

Καταρχήν, οικολογικά χρώματα είναι μόνο εκείνα που έχουν πιστοποιηθεί με το Οικολογικό σήμα. Τα Οικολογικά προϊόντα ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης, αντοχών, περιεκτικότητας σε διαλύτες και τοξικές ουσίες.
Επιπλέον, τα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει κάποιος ανεξάρτητος οργανισμός. Το χαρακτηριστικό λογότυπο, (μαργαρίτα), χαρακτηρίζει όλα τα χρώματα στα οποία έχει απονεμηθεί το Οικολογικό σήμα.
Τα Οικολογικά χρώματα δεν υστερούν ούτε ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε ως προς την απόδοσή τους σε σχέση με τα συμβατικά υλικά.
Έχουν μεγάλη καλυπτικότητα και απόδοση, υψηλή πρόσφυση, μεγάλη αντοχή στον χρόνο, στην καθαριότητα με νερό, στις καιρικές συνθήκες και δεν περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες βλαβερές για τον άνθρωπο.
Επίσης, δεν προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον. Αραιώνονται με νερό και στεγνώνουν πολύ γρήγορα, αφού είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.
Μετά από συζήτηση με τον πωλητή, καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα οικολογικά χρώματα μιας ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνο στον χώρο των οικολογικών προϊόντων οικοδομής. Οι ελαιοχρωματιστές που έκαναν την εφαρμογή του υλικού στο εξωτερικό του σπιτιού, μας έδωσαν συγχαρητήρια για την επιλογή μας καθώς όχι μόνο έκανε πιο εύκολη την δουλειά τους, αλλά πετύχαμε και ένα άψογο ματ φινίρισμα.
Έτσι, λίγο καιρό μετά που θελήσαμε να ανανεώσουμε και τα χρώματα των εσωτερικών τοίχων του σπιτιού, ξέραμε εκ των προτέρων ότι θα χρησιμοποιούσαμε και πάλι τα οικολογικά χρώματα της ίδιας εταιρείας.
Αυτή την φορά η εφαρμογή έγινε από εμάς τους ίδιους. Σταδιακά και με κάθε ευκαιρία ανανεώναμε ένα ένα τα δωμάτια του σπιτιού. Χρειάστηκε πολύ μικρή αραίωση με νερό. Τα χρώματα στέγνωναν γρήγορα. Οι μικρο-ρωγμές λόγω του ελαστομερούς υλικού, έκλεισαν αμέσως και είχαν μεγάλη καλυπτικότητα.
Εκτός από την εύκολη εφαρμογή, διαπιστώσαμε ότι τα χρώματα δεν μύριζαν σχεδόν καθόλου και το ίδιο βράδυ μπορούσαμε να κοιμηθούμε μέσα στα δωμάτια χωρίς να νιώθει κανείς από εμάς δυσάρεστα και χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.
Τελειώνοντας την εργασία μας, όλες οι συσκευασίες μεταφέρθηκαν στον μπλε κάδο μιας και όλες ήταν ανακυκλώσιμες.
Αξίζει να αναφερθεί πως και η τιμή αγοράς τους ήταν αρκετά οικονομική.
Αν κάποιος θέλει να κολλήσει στον τοίχο κάποιες δημιουργικές κατασκευές, είναι καλύτερα να περιμένει ένα χρονικό διάστημα γύρω στη μία εβδομάδα περίπου, προκειμένου το χρώμα να στεγνώσει καλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα.
Οικολογικά χρώματα χρησιμοποιήσαμε επίσης για να ανανεώσουμε ένα παλιό ξύλινο τραπέζι. Μετά από ένα επιφανειακό ελαφρύ ξύσιμο και στοκάρισμα, μεταμορφώθηκε σε ολοκαίνουργο σε πράσινη απόχρωση.
Για τις ξύλινες ζαρντινιέρες της βεράντας χρησιμοποιήσαμε επίσης οικολογικά χρώματα νερού. Μας ενθουσίασε το γεγονός ότι απλώνονταν εύκολα, στέγνωναν γρήγορα, δε μύριζαν καθόλου, αλλά και όπου τυχόν είχε στάξει λίγο χρώμα, καθαρίζονταν παρά πολύ εύκολα με λίγο νερό, χωρίς την χρήση κάποιου απορρυπαντικού.
Το μόνο πρόβλημα – δίλημμα που είχαμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε, ήταν ποια απόχρωση να επιλέξουμε από τις εκατοντάδες χρωματικές επιλογές που είχαμε, τόσο για τα χρώματα τοίχου, όσο και για τις ξύλινες επιφάνειες.


EcoView

No comments:

Post a Comment