-->

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος
The Emperor Penguin (Aptenodytes Forsteri)

Έρχεται το τέλος του αυτοκρατορικού πιγκουίνου; Το αγαπημένο πτηνό της Ανταρκτικής, το οποίο έχει την τιμητική του σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, ο πληθυσμός του χαριτωμένου ζώου θα μειωθεί κατά 95% έως το 2100, που σημαίνει ότι σε 100 χρόνια θα έχουν απομείνει μόλις 600 ζευγάρια πιγκουίνων. 
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Χαλ Κάσγουελ χρησιμοποίησαν τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, ώστε να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου στον πληθυσμό των πιγκουίνων.
Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη, το οποίο ζευγαρώνει μέσα στον βαρύ χειμώνα της Ανταρκτικής. Οι θαλάσσιοι πάγοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των πιγκουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν βαθιά στην ενδοχώρα για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή τους. Εκεί τα θηλυκά γεννούν ένα και μόνο αβγό, το οποίο φροντίζουν τα αρσενικά μέχρι να εκκολαφτεί.
Ακόμη και η διατροφή των πιγκουίνων επηρεάζεται από την έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the National Academy of Sciences», μαζί με τους πάγους θα εξαφανιστεί και ένα είδος γαρίδας που αποτελεί το βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για τους πιγκουίνους.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ταχύτερες από τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται και προσαρμόζεται ο πιγκουίνος για να αποφύγει την εξαφάνιση. «Πρόκειται για ένα είδος, το οποίο ζει εδώ και πολλά χρόνια, γι αυτόν τον λόγο προσαρμόζεται με τόσο αργούς ρυθμούς», εξήγησε η επιστήμονας Στεφανί Ζενουβριέ, η οποία πιστεύει ότι οι πιγκουίνοι δεν θα προλάβουν τελικά να προσαρμόσουν την αναπαραγωγή τους στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Πηγή: Έθνος

The Emperor Penguin (Aptenodytes Forsteri)