Wednesday 3 February 2010

Aπογοητευτικός ο απολογισμός για υγρότοπους
Ελληνικοί Υγρότοποι: Βουβόκυκνοι (Cygnus olor)


Την αισθητική αξία και την οικολογική λειτουργία των υγρότοπων της χώρας μας και ιδίως της Αττικής επισήμανε χθες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Yγρότοπων. «Θέλουμε να εστιάσουμε στους υγρότοπους του Λεκανοπεδίου, καθώς αποτελούν χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και απαραίτητο σταθμό για τα μεταναστευτικά και διαχειμάζοντα πουλιά» επισήμανε η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής. «Στην Αττική υπάρχουν 23 υγρότοποι, εκ των οποίων μόνο οι δύο προστατεύονται νομικά (Natura 2000), ο Σχινιάς και η Βραυρώνα».

Αυτή την ομορφιά πρέπει να προστατέψουμε 

 
Ωστόσο, η τύχη των δύο προστατευόμενων οικοσυστημάτων δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των υπολοίπων. Το εθνικό πάρκο του Σχινιά, το οποίο φιλοξενεί 236 είδη πουλιών, αντιμετωπίζει σοβαρές οικιστικές πιέσεις. 
Όχι πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, ο υγρότοπος της Βραυρώνας, ενδιαίτημα 170 πουλιών μεταξύ των οποίων και της ακριβοθώρητης Αετογερακίνας, απειλείται με καταστροφή από το χωρίς σχεδιασμό αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου. Προστατευόμενοι ή μη οι ελληνικοί υγρότοποι απειλούνται από επιχωματώσεις, καταπατήσεις, αποθέσεις αδρανών υλικών. «Για τρεις δε υγρότοπους, τον Ωρωπό, το Βουρκάρι και τη Λίμνη Κουμουνδούρου ο υπ’ αριθμόν ένας εχθρός είναι η ρύπανση, καθώς βρίσκονται σε κατ’ εξοχήν βιομηχανικές περιοχές» σημείωσε ο κ. Θάνος Καστρίτης, υπεύθυνος προστατευόμενων ειδών στην Ορνιθολογική Εταιρεία.

Οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας
Τον αποφασιστικό ρόλο των οικοσυστημάτων έναντι της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης: «Στους υγρότοπους της Ελλάδας είναι αποθηκευμένοι έως και 300 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, αυτό ισοδυναμεί με 1,1 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας από ανθρωπογενείς δραστηριότητες το 2007 ήταν περίπου 110 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, η διατήρηση των ελληνικών υγρότοπων προστατεύει τη Γη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με τις ετήσιες εκπομπές έως και 10 χωρών σαν την Ελλάδα. Πριν από δύο γενεές, η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγρότοπων, που σημαίνει ότι η έως σήμερα καταστροφή τους έχει οδηγήσει σε εκπομπές 20 φορές περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι εκπέμψαμε το 2007» καταλήγει.