Tuesday 6 April 2010

Αυτόχθονες βάνδαλοι στα ορεινά χωριά των Αγράφων
Η μπουλντόζα να είναι καλά!

Το πνεύμα του βουνού έχει τον τρόπο 
να προστατεύει το δίκιο του...

Οι Γερμανοί βομβάρδισαν. Οι εγχώριοι βάρβαροι καταστρέφουν, ρυπαίνουν, καταπατούν το περιβάλλον. Στα περισσότερα χωριά των Αγράφων κυριαρχεί η αδιαφορία και η ανοχή ενώ οι φαύλοι αλωνίζουν. Και η αδιαφορία στο έγκλημα συνιστά συνενοχή.
.

Τραγικό δεν είναι που καταστρέφεται το περιβάλλον και καταπατούνται κοινοτικές και δασικές εκτάσεις. Τραγική είναι η αδιαφορία. Φόβος; Ή διαπλοκή ; 
Η παράνομη αλιεία (ψαροντούφεκο, μπαταρίες, δίχτυα) καθώς και η ρύπανση των υδάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. 
Αδειάζουν και ξεπλένουν τις μπετονιέρες στο ποτάμι! Βάλθηκαν να μετονομάσουν τον Άσπρο σε γκρι! Χρειάζεστε χώμα; Κανένα πρόβλημα! Πληρώνετε την μπουλντόζα και «κατεβάζει» την πλαγιά μαζί με τα έλατα σε δέκα λεπτά! (Και να σκεφτείτε ότι κάποτε χρειαζόταν μία μέρα δρόμος για να φέρει το φορτηγό χώμα ή άμμο από το κάμπο).
Χρειάζεστε άμμο; Κανένα πρόβλημα! Η μπουλντόζα θα σας φέρει από την αμμουδιά του ποταμού, την ελάχιστη που έχει απομείνει.

Μήπως χρειάζεστε να καταστρέψετε το παλιό μονοπάτι και ν' ανοίξετε δρόμο; Η μπουλντόζα να είναι καλά! Αν πάλι κάποιου του δημιουργήθηκε η επιθυμία να επεκτείνει την αυλή του, κανένα πρόβλημα! Απαιτούνται μόνο πάσσαλοι περίφραξης! Ας μην μιλάμε για αισθητική! Μπάζα παντού. Δίπλα και μέσα στο ποτάμι, πάνω στα δέντρα, στην είσοδο της πλατείας, δίπλα στα γεφύρια. 
Εν τέλει η ευρύτερη περιοχή των Αγράφων,στους πρόποδες της Πίνδου, αποψιλώνεται χωρίς να καεί και χωρίς σαν βομβαρδιστεί. Όπως πάει το πράγμα, θα έρθει η σειρά και της δικής μας «Πάρνηθας». Ο ζωτικός του χώρος συρρικνώνεται δραματικά, γινόμαστε μάρτυρες της τριτοκοσμικοποιησης και της περιβαλλοντικής κατάρρευσης που συνιστά γνώρισμα της νεωτερικότητας. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ορατή.
Οι ντόπιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν φταίει ένα «αφηρημένο» κράτος για την κατάντια. Ότι φταίνε οι ίδιοι.
Υποτίθεται ότι αυτός που αγαπάει τον τόπο του προσπαθεί να τον βελτιώσει. Όμως εδώ και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, οι οικοπεδοφάγοι, οι εργολάβοι, οι κατασκευαστές αυθαιρέτων και οι κατασκευαστές μη αυθαιρέτων - τα οποία αισθητικά μοιάζουν με αυθαίρετα - παριστάνουν τους πατριώτες. Αυτοί οι «πατριώτες» που δεν τιμωρούνται περιέργως ποτέ ευθύνονται για την επίμονη τριτοκοσμικότητά μας καθώς και για την σταθερή ασχήμια και βιασμό του περιβάλλοντος χώρου.
Οι Γερμανοί μας βομβάρδισαν αλλά είχαν το ιστορικό διάλειμμα του Γερμανικού Ρομαντισμού.
Εμείς μένουμε προσκολλημένοι στην τουρκοελληνική νοοτροπία της λαμογιάς, της κομπίνας και της διαπλοκής.
 .
 
Και απ' ότι φαίνεται στερούμαστε μηχανισμού αυτοδιόρθωσης, αφού επικρατεί η λογική του δεν βαριέσαι, ας πάει και το παλιάμπελο. 
Όμως ο περιβάλλων χώρος είναι η μεγάλη Αυλή και ανήκει σε όλους μας...
Όσο απομακρυνόμαστε από την αρμονία, από το κάλλος, όσο επικρατεί η ασχήμια και οι αρνητικές, χαμηλής ποιότητας δονήσεις, τόσο θα διαμορφώνεται ένας κόσμος ανάλογης ποιότητας. 
Η λαμογιά, η δυσαρμονία, αυξάνουν τον ύπνο μέσα στον οποίο ζούμε και ταυτόχρονα όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο αυξάνεται η ασχήμια και η αρνητικότητα. Αντίθετα η αρμονία, η ομορφιά μπορούν να προκύψουν μόνο αν κανείς συνειδητά μοχθεί για να τα φέρει στην ζωή του.
Σ' αυτή την γνώση και σ' αυτές τις εικόνες, ίσως κρύβεται το φωτεινό μέλλον μας...
Το πνεύμα του βουνού έχει τον τρόπο 
να προστατεύει το δίκιο του...