-->

Friday, April 16, 2010

Πότε θα σταματήσει η βρωμιά;
Αγνοούν τις προειδοποιήσεις

Ξεκίνησε να ρυπαίνεται πριν μερικές δεκαετίες και συνεχίζει σήμερα με αμείωτο ρυθμό.

Πότε θα σταματήσει η βρωμιά;

 Πρόκειται για τον ποταμό Pasig στην Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου τα νερά του συνεχίζουν να βρωμίζουν από τα απόβλητα των εργοστασίων, αλλά και από τα δεκάδες πρόχειρα σπίτια (παράγκες) που χτίζονται κατά μήκος του.  


Φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις των ειδικών και βουτούν στα «σκοτεινά» νερά του κόλπου της Μανίλας των Φιλιππίνων.

Αγνοούν τις προειδοποιήσεις

 Μικρά παιδιά (και όχι μόνο) βουτούν χωρίς φόβο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι τα νερά μπορεί να είναι μολυσμένα, άρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους.

Φύσηξε (καθαρός) αέρας στο σπίτι

Μετρήσεις σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού δείχνουν ότι η εσωτερική ατμόσφαιρα των κατοικιών μπορεί να φέρει 2 έως 5 φορές περισσότερους ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες από ό,τι η εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ή σε ένα προάστιο. Το χειμώνα, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά.
Πώς είναι συνήθως η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μας
Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), ραδόνιο, μύκητες, ακάρεα είναι ουσίες που κυκλοφορούν εν αγνοία μας στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ρύποι μεταφέρονται συνήθως στο σπίτι από έξω με τον αέρα και τα ρούχα (εκπομπές αυτοκινήτων, σκόνη, γύρη) ή παράγονται μέσα στο σπίτι από τα δομικά υλικά (μονωτικά, σοβάδες, χρώματα), τα απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα, τα χημικά με τα οποία είναι εμποτισμένα τα υφάσματα, τα έπιπλα (φορμαλδεΰδη κ.ά), αλλά και από το κάπνισμα, το μαγείρεμα, ακόμη και από το μεταβολισμό μας, δηλαδή την αναπνοή μας.
Τι μας προξενούν οι ρύποι
Όταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, οι ρύποι αυτοί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και τη μύτη, πονοκέφαλο, ζαλάδες, ταχυκαρδία, κόπωση, ναυτία, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό και στο νευρικό σύστημα, ακόμη και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. 

Πώς θα αλλάξετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι εύκολα και οικονομικά:
* Ανοίξτε τα παράθυρα. Βάλτε στο πρωινό καθημερινό σας πρόγραμμα τον αερισμό του σπιτιού για 10 λεπτά την ημέρα. Ο σημαντικότερος τρόπος να βελτιώ¬σετε τον αέρα του σπιτιού είναι να ανοίγετε τα παράθυρα οπωσδήποτε 1-2 φορές την ημέρα -τις ώρες που η κίνηση στους γύρω δρόμους δεν είναι αυξημένη- για να ανανεώνεται ο αέρας. Μόνη επιφύλαξη την εποχή που κυκλοφορεί γύρη ή όταν έχει πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μούχλας, αλλά και αν βρίσκεστε κοντά σε εργοστάσιο.
* Τα φυτά στην υπηρεσία καθαρισμού του αέρα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν την υγρασία. Μάλιστα, έρευνες που διεξήγαγε η NASA έδειξαν ότι κάποια είδη οικιακών φυτών έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν τον αέρα, απομακρύνοντας σκόνη και άλλες ουσίες. Για παράδειγμα, το χρυσάνθεμο, το μπαμπού, οι μαργαρίτες απορροφούν καλύτερα το βενζόλιο, η αζαλέα, η αλόη, τα κρίνα τη φορμαλδεΰδη και το φιλόδεντρο, ο πόθος, η ποϊνσέτια το τριχλωροαιθυλένιο (μελάνια, βερνίκια, μπογιές).
* Καθαριότητα με την ηλεκτρική σκούπα.
Η σκόνη μέσα στο σπίτι συχνά ισοδυναμεί με κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων, αφού απορροφά τοξικά αέρια, αλλά και πτητικές οργανικές ενώσεις και ραδόνιο. Για να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα, εξαφανίζοντας όλη αυτή την επικίνδυνη σκόνη, προσπάθησε να περνάς τη σκούπα από το πάτωμα αργά. Αν κινείς το πέλμα της σκούπας πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανόν είναι να σκορπάς δεξιά και αριστερά ένα μέρος της σκόνης. Το πιο ασφαλές είναι να βάζεις σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να αλλάζεις τακτικά τη σακούλα.
* Μην ξεχνάτε να αερίζετε το μπάνιο.
Κάνατε το ντους σας, πήρατε το μπάνιο σας μέσα σε αχνιστό νερό, αισθάνεστε φρέσκοι και αναζωογονημένοι, παρ’ όλα αυτά, μην παραμελήσετε μια τελευταία δουλειά. Να αερίσετε καλά το χώρο του μπάνιου σας. Επίσης, το ίδιο πρέπει να κάνετε κάθε φορά που βάφετε τα μαλλιά και τα νύχια σας, γιατί η υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη μυκήτων των οποίων τα σπόρια μπορεί να εισβάλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν βήχα, πόνους στο στήθος ή ερεθισμούς στα μάτια.

Προτιµήστε «αγνά» υλικά, που δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες:
● Χαλιά από οργανικές ίνες (µαλλί, βαµβάκι, γιούτα).
● Υλικά και ρούχα που δεν έχουν υποστεί µεγάλη χηµική επεξεργασία.
● Φυσικά αρωµατικά χώρου και είδη καθαρισµού χωρίς τεχνητές αρωµατικές ύλες.
● Οικολογικές μπογιές, βερνίκια και κόλλες, που έχουν ως βάση το νερό.
● Αντικείµενα από οικολογικά υλικά.
● Έπιπλα από µασίφ ξύλο.
● Φυσικά «σπιτικά» εντοµοαπωθητικά και παρασιτοκτόνα.

infokids

Φρέσκος αέρας στο σπίτι εύκολα και οικολογικά
Άνοιξε το παράθυρο να μπει, δροσιά να μπει του... Απρίλη

Άνοιξη, χρώματα και αρώματα παντού κι εσείς θέλετε όλη αυτή την ευδαιμονία που επικρατεί στη φύση, να τη βάλετε και στο σπίτι σας. Εμείς θα σας προτείνουμε απλούς και ανέξοδους τρόπους να το πετύχετε.  

Άνοιξε τα παράθυρα να μπει, δροσιά να μπει του Απρίλη
Το πιο απλό πράγμα στον κόσμο προκειμένου να αφήσετε να εισχωρήσει καινούργιος αέρας στο σπίτι, ο οποίος θα αραιώσει τους ρύπους που κυκλοφορούν στον αέρα του σπιτιού. Το να αερίζετε το σπίτι για 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετό. Εκτός βέβαια κι αν γειτονεύεετε με ένα εργοστάσιο (σε ακτίνα 500 μέτρων) ή κάποια άλλη εστία ρύπανσης (π.χ. έναν αυτοκινητόδρομο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αέρας έξω είναι χειρότερος από τον εσωτερικό και θα πρέπει να πάρετε πρόσθετα μέτρα, ξοδεύοντας κάτι παραπάνω. Απαγορευτικός είναι ακόμη ο αερισμός την εποχή που κυκλοφορεί γύρη ή όταν έχει πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μούχλας.
Με την ηλεκτρική σκούπα καθάρισες
Η σκόνη μπορεί να αποδειχθεί ένα κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων, αφού μπορεί να έχει απορροφήσει τοξικά αέρια, συμπεριλαμβανομένων και των πτητικών οργανικών ενώσεων και του ραδονίου. Για να την εξαφανίσετε από το σπίτι, περάστε όλη την επιφάνεια του δαπέδου αργά και μεθοδικά. Αν κινείτε το πέλμα της σκούπας πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανόν είναι να σκορπάτε δεξιά και αριστερά τη σκόνη. Για καλύτερα αποτελέσματα, να σκουπίζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Με την προϋπόθεση, όμως, να αλλάζετε τακτικά τη σακούλα. Αν χρησιμοποιείτε την ίδια σακούλα για μεγάλα διαστήματα, ακόμη και αν δεν έχει γεμίζει, τότε αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία μπορεί να περάσουν στον αέρα. Όταν αντικαθιστάτε τη σακούλα, θα πρέπει να είστε προσεκτική με το νέφος της σκόνης που βγαίνει, γιατί μπορεί να διασπείρει στο χώρο σαλμονέλα και E.coli.
Αερισμός του μπάνιου
Να αερίζετε καλά το μπάνιο, μετά από κάθε ντους, όταν χρησιμοποιείτε κρέμες αποτρίχωσης ή κάθε φορά που βάφετε τα μαλλιά και τα νύχια. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ενισχύουν την ανάπτυξη μυκήτων και τα σπόρια τους με τη σειρά τους μπορεί να εισβάλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν βήχα, πόνους στο στήθος ή ερεθισμούς στα μάτια. Αν το μπάνιο δεν έχει παράθυρο να ενεργοποιήσετε το σύστημα του εξαερισμού.
Ξέχνα τα αρώματα
Η υπερβολική χρήση αρωματικών στο χώρο ή σε προϊόντα μπορεί να επιβαρύνει τον αέρα. Κάποια από τα καθαριστικά με έντονο άρωμα έχει βρεθεί ότι αφήνουν στο χώρο ένα μείγμα ενώσεων, το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία τοξική ή βλαβερή ένωση. Προτιμότερο είναι να διαλέξετε σαπούνια και καθαριστικά χωρίς άρωμα. Αν θέλετε να αρωματίσετε το σπίτι σου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλούδες από κίτρα ή βότανα όπως το δενδρολίβανο, η λεβάντα και η μέντα.
Άλλαξε τα φίλτρα του απορροφητήρα
Μήπως ο χρόνος ζωής των φίλτρων του απορροφητήρα έχει λήξει; Από πότε έχεις να καθαρίσεις τα φίλτρα των κλιματιστικών μηχανημάτων; Παρότι ο ρόλος τους είναι ο καθαρισμός του αέρα, εντούτοις αν δεν είναι και τα ίδια καθαρά μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης.