Thursday 22 April 2010

Την Κυριακή καθαρισμός στο πευκοδάσος του Σχινιά

Εκστρατεία καθαρισμού του πευκοδάσους του Σχινιά διοργανώνει την Κυριακή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά, το δασαρχείο Καπανδριτίου, την εθελοντική οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας «Ελιξ», τους γύρω Δήμους και τον Δήμο Αθηναίων. 
Το ΥΠΕΚΑ καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν στο καθάρισμα του πευκοδάσους από τα σκουπίδια και τα ξερά κλαδιά.  
Τόπος συνάντησης είναι το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, επισημαίνεται όμως πως αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν θα επιτρέπονται μέσα στο δάσος. 
Για το λόγο αυτόν ειδικές ομάδες εθελοντών θα κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους. 
Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία από τους σταθμούς του μετρό Δ. Πλακεντίας και των ΗΣΑΠ Κηφισιάς.
έθνος

11 κλικ για τον πλανήτη Γη που καταστρέφουμε αδιάκοπα...

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή», προειδοποιεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα 

Η επέλαση της φωτιάς
Ηλεία/ Ελλάδα: Το καλοκαίρι του 2007 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες και πιο συγκλονιστικές καταστροφές στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν τεράστιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 60 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Πάνω από 1.500 σπίτια κάηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελειώνει το πόσιμο νερό
Καταλονία/Νοτιοανατολική Ισπανία: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών χτύπησε τον περασμένο Μάρτιο την Καταλονία. Η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη μεταφορά νερού με πλοιάρια, να εγκαταστήσει αφαλατώσεις, ενώ εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο να μεταφέρει νερό στη Βαρκελώνη με τρένο.

Νεκρά σπάνια πτηνά
Λίμνη Κορώνεια/ Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2007: Η τρίτη οικολογική καταστροφή χτυπά τη λίμνη Κορώνεια, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά, μόλις μέσα σε τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων και είδη που προστατεύονται ή απειλούνται.

Υποχωρούν οι παγετώνες
Παγετώνας Περίτο Μορένο/ Αργεντινή: Ο παγετώνας Περίτο Μορένο στην Αργεντινή, με έκταση 250 στρεμμάτων και μήκος 30 χλμ., είναι ένας από τους 48 παγετώνες της Παταγονίας, που τρέφονται από τις Ανδεις. Από αυτούς μόνο οι τρεις αντιστέκονται ακόμη στην κλιματική αλλαγή και δεν υποχωρούν, ένας εκ των οποίων είναι και ο Περίτο Μορένο, η τρίτη μεγαλύτερη «δεξαμενή» πόσιμου νερού στον κόσμο.

Πιο σφοδρό από ποτέ το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»
Αμαζόνιος/ Βολιβία, Ελ Μπένι: Αλύπητα χτυπήθηκε στις αρχές του 2007 από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» η Βολιβία. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 80.000 οικογένειες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ βαρύ ήταν το πλήγμα και για την κτηνοτροφία, αφού 22.000 ζώα πνίγηκαν. Οι αρχές της χώρας μίλησαν για το πιο ισχυρό «Ελ Νίνιο» από το 1998, ενώ προειδοποίησαν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Πετρελαιοκηλίδα θανάτου
Λιμάνι Καβκάζ/ Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή προκλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις ρωσικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας, όταν μια πολύ ισχυρή καταιγίδα βύθισε 11 πλοία κι έκοψε στα δύο ένα τάνκερ. Σχεδόν 2.000.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα και 30.000 πουλιά πέθαναν από τη ρύπανση. Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι μίλησαν για... προαναγγελθέν έγκλημα και αδιαφορία της πολιτείας, που δεν επιβάλλει αυστηρούς όρους στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω ρύπανσης
Λίμνη Γουανκιάο/ Κίνα: Νέκρωσε τον Ιούλιο του 2007 η λίμνη Γουανκιάο, στην πόλη Γουάν της Κίνας, λόγω της υπερβολικής ρύπανσης και της ανυπόφορης ζέστης. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, που ζύγιζαν περισσότερο από 100.000 κιλά, βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης. Αν και απαγορεύεται, οι ντόπιοι συνεχίζουν να ψαρεύουν στα νερά της λίμνης, ενώ καταγγέλλουν πως η ρύπανση από το αποχετευτικό σύστημα καταστρέφει την περιοχή τους.

Φονική η παρατεταμένη ξηρασία
Μάλι - Μάιος 2007: Στις στέπες του κεντρικού Μάλι η ζωή δεν αντέχει πια την παρατεταμένη ξηρασία. Κάποτε, η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των γαλλόφωνων κρατών της Αφρικής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια η χώρα έχει αναγκαστεί να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων από το εξωτερικό, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού κάνει επιτακτική την ανάγκη χορήγησης επισιτιστικής βοήθειας από τους διεθνείς οργανισμούς.

Τα νερά «καταπίνουν» τις ακτές
Κίγκντουιν/ Ολλανδία - Μάρτιος 2007: Ενώ ετοιμάζονται για τη θερινή τουριστική σεζόν, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κέντρων στο ολλανδικό θέρετρο Κίγκντουιν στη Χάγη, κοιτούν με απόγνωση τα νερά της Βόρειας Θάλασσας να ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, «καταπίνοντας» την παραλία και καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις τους. Λίγο βορειότερα, τα παγόβουνα «ραγίζουν» ολοένα και περισσότερο.

Ανεμοστρόβιλος έσπειρε τον θάνατο
Κάνσας/ ΗΠΑ: Μια κουρελιασμένη αμερικανική σημαία, μπλεγμένη σε ό,τι απέμεινε από το πληγωμένο δέντρο. Τον Μάιο του 2007 ένας καταστροφικός κυκλώνας χτύπησε το Κάνσας των ΗΠΑ, καταστρέφοντας το 75% της πόλης Γκρίνσμπουργκ, στην κομητεία της Καϊόβα. Εξι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τον αναπάντεχο ανεμοστρόβιλο που... έτρεχε με πολλά χιλιόμετρα σπέρνοντας θάνατο και πανικό.

Ένας ύφαλος με σκουπίδια
Σαρμ Ελ Σέιχ/ Αίγυπτος: Αν και πολυδιαφημισμένος προορισμός της Ερυθράς Θάλασσας, «η πιο πολυτελής resort area της Αιγύπτου» -όπως έχει χαρακτηριστεί-, η διάσημη παραλία Ναάμα Μπέι, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τους διάσημους επισκέπτες δεν γλιτώνει από την... πλαστική κουλτούρα του σύγχρονου πολιτισμού. Αύγουστος 2007 και στον υπέροχο -κατά τα άλλα- κοραλλιογενή ύφαλο τα ψαριά κολυμπούν γύρω από σκουπίδια.