-->

Sunday, May 2, 2010

Φυτρώνουν βίλες στο «Βουνό των Θεών»

Ο σεβασμός και η προβλεπτικότητα τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες της προκειμένου να διαφυλαχθεί το κεφάλαιο Όλυμπος θα όφειλε να είναι δεδομένος.

Σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, «προστατευμένο» με νόμους και διατάγματα κι όμως η άναρχη δόμηση φτάνει μέχρι και στα 2.500 μ.
Εκατό καθηγητές πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο, 120 διδάκτορες και 4.000 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι τώρα διακήρυξη με την οποία ζητούν την άμεση προστασία του Ολύμπου με την επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού, αλλά και τη θέσπιση κανόνων προστασίας και χρήσεων σε όλο το «Βουνό των Θεών», που αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής ομορφιάς.
Το κτίσμα βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, προστατευμένης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από τα Αρχαία Λείβηθρα.
Η κινητοποίηση έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας μετά τις συντονισμένες ενέργειες παραγόντων και φορέων της περιοχής που ζητούν την κατάργηση του αρχαιολογικού νόμου και του διατάγματος του Υπ. Πολιτισμού για τον Όλυμπο, ώστε να προχωρήσει η άναρχη δόμηση και η κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη» στις προνομιακές υπώρειες περιοχές.

  Σειρά από... οικόπεδα πάνω στον δρόμο με έτοιμες τις εισόδους 
πολυτελείας και ειδικά τείχη-περιφράξεις, εντός αρχαιολογικού χώρου.
Σειρά από... οικόπεδα πάνω στον δρόμο με έτοιμες τις εισόδους πολυτελείας και ειδικά τείχη-περιφράξεις, εντός αρχαιολογικού χώρου.
Μαύρη σελίδαΤα όσα έγιναν σε τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και όσα υβριστικά ακούστηκαν κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και συγκεκριμένων υπαλλήλων της αποτελούν μάλλον μια μαύρη σελίδα.  
Αποφασίστηκε, μάλιστα, να ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για να του θέσουν το θέμα της κατάργησης της υπουργικής απόφασης του 1985, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, που κήρυξε τον Όλυμπο ως ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο.
Επιπλέον δεν περιορίστηκαν στους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσαν, αλλά ζητούν από τον υπουργό και...
περισσότερα εδώ

Τα Άγρια άλογα του Πεταλά

Που βρίσκονται;

Η φωτογραφία αυτή δεν είναι τραβηγμένη στην Αμερική ή στο Μεξικό. Είναι στην Ελλάδα και δείχνει...

Τα Άγρια άλογα του Πεταλά

Τα άλογα αυτά ζουν σ' ένα χώρο τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται στα όρια των Δήμων Στράτου (ΔΔ Λεπενούς), Αμφιλοχίας και Ινάχου. Ο χώρος αυτός ήταν κάποτε δάσος γεμάτο από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς και λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες.

Μέχρι πριν 30-40 χρόνια απαραίτητα στους Λεπενιώτες ήταν τα άλογα και μουλάρια για τις δουλειές τους (μεταφορές, όργωμα). Όμως γρήγορα αυτά αντικαταστάθηκαν από το αυτοκίνητο κι έτσι περιήλθαν «σε αχρηστία». Εγκαταλείφθηκαν απ' τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα του Πεταλά. Τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή του Πεταλά του ΔΔ Λεπενούς είναι άλογα δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η σημερινή αγέλη αποτελείται από άλογα που γεννήθηκαν σε άγριες συνθήκες. Ζουν στο βουνό "ξεπετάλωτα", δηλαδή ελεύθερα και ανακαλύπτουν την καταγωγή τους, την πρότερη άγρια κατάσταση. Το ένστικτο καθοδηγεί αυτή την ελεύθερη διαβίωση και ανασύρει την αρχέγονη μνήμη τους, εντελώς απείραχτη και αναλλοίωτη από την μακραίωνη δουλεία.

Τα άγρια άλογα οργανώθηκαν αμέσως σε "κοινωνίες" και έστησαν μεγαλοπρεπώς την ιεραρχία τους για να επιβιώσουν. Με την ελευθερία δεν ήρθε και η αναρχία! Η δομή της εξουσίας, της διοικητικής πυραμίδας, είναι εκπληκτικό να διαπιστώνεις ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία.

Ο τρόπος -για παράδειγμα- που γενούν: Μαζεύεται το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα οπίσθια προς τα έξω και τις οπλές έτοιμες να περιποιηθούν κάθε παρείσακτο, που θα έβαζε στο μυαλό του να αναστατώσει την ιερή στιγμή. Η υποψήφια μάνα βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου και προστατευμένη απόλυτα θα φέρει τη νέα ζωή στον κόσμο.

Αλλά και οι επιβήτορες για να κερδίσουν τα πρωτεία στην αγέλη και να κάμουν δικό τους το χαρέμι, πρέπει να δώσουν άγριες μάχες με τους συνυποψήφιους αρχηγούς. Μάχες μέχρι θανάτου.

Από μαρτυρίες κυρίως Λεπενιωτών κτηνοτρόφων τα «άγρια» αυτά άλογα είναι πάνω από 500 και ζουν κατά κοπάδια (20-25 άλογα στο κοπάδι).

Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για την διατήρηση της αγέλης.

(Φωτογραφία: Lepeniotes Group/Facebook)
(Πληροφορίες: Γυμνάσιο Λεπενούς)