Tuesday 4 May 2010

Σήμα κινδύνου για το τσακάλι
Εξοντώνουμε τον "καθαριστή" της φύσης

Σήμα κινδύνου για το τσακάλι -που κάποτε ήταν κοινό και επικηρυγμένο ως επιβλαβές, ενώ σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση- εκπέμπουν το «WWF Ελλάς» και η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή «Καλλιστώ». 


Οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν τη λήψη μέτρων «επιτακτική ανάγκη», καθώς ο πληθυσμός του σαρκοφάγου μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν περισσότερα από 1.000 τσακάλια σε όλη την Ελλάδα. 
Η χώρα μας, άλλωστε, είναι η μοναδική στην Ευρώπη με βιότοπους τσακαλιών. Κι αν το ζώο γλίτωσε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, δεν φαίνεται να γλιτώνει από τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις άλλες ανθρωπογενείς απειλές που το... ωθούν στον αφανισμό.
Το WWF Ελλάς και η Καλλιστώ κατέγραψαν τους εναπομείναντες πληθυσμούς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν σε δύο σημαντικές περιοχές εξάπλωσης, στη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο, εκτιμώντας και την επίδραση των καταστροφικών πυρκαγιών των ετών 2006-2007. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και σε σύγκριση με την παλαιότερη απογραφή του 2000-2001, ο πληθυσμός των τσακαλιών στη Χαλκιδική έχει μειωθεί κατά 50% και έχει διασκορπιστεί σε 11 μικρές και τρεις μεγάλες ομάδες.


Θανατώθηκαν 7.000 τσακάλια

Περισσότερα από 7.000 τσακάλια θανατώθηκαν την περίοδο 1974-1981, όταν το ζώο ήταν επικηρυγμένο ως επιβλαβές. Εκτοτε ο πληθυσμός δείχνει σαφείς μειωτικές τάσεις. Απαντάται κυρίως στην Πελοπόννησο, τη Σάμο, τη Χαλκιδική, την περιοχή Βιστονίδας/Νέστου και την παραλιακή Φωκίδα. 
Έχει χαρακτηριστεί ως «καθαριστής» της φύσης επειδή λειτουργεί ως θηρευτής των τρωκτικών, περιορίζει τα οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια, ενώ μπορεί σε μεγάλες πυκνότητες να δράσει περιοριστικά ως προς τις αλεπούδες.
Κατά 50% έχει μειωθεί ο πληθυσμός των τσακαλιών στη Χαλκιδική και έχει διασκορπιστεί σε 11 μικρές και τρεις μεγάλες ομάδες 
από prassia-eyrytanias