-->

Thursday, May 6, 2010

Πνεύμονας Πρασίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγει για το κοινό ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από τις 10 π.μ. η μεγάλη έκταση πρασίνου με την ποικίλη βλάστηση που σχεδιάστηκε δίπλα στο Μέγαρο, θα ανοίξει για πρώτη φoρά και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Με τη μεγάλη έκταση πρασίνου, τα αειθαλή δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια του, ο κήπος θα προσφέρει έναν τόπο ηρεμίας και χαλάρωσης στους επισκέπτες του.
Από το χώρο δεν θα λείπουν, βέβαια, και οι καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής.

Με τη συναυλία του διάσημου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στις 22 Ιουνίου, ο κήπος θα πραγματοποιήσει το πρώτο του μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, καλώντας όσους επισκέπτες το επιθυμούν να απολαύσουν από τη γιγαντοοθόνη που θα στηθεί στον κήπο, τη μοναδική αυτή συναυλία. Το κοινό θα μπορεί να ακούσει δωρεάν μελωδίες Μότσαρτ, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι από τη φημισμένη ορχήστρα, καθισμένο στο χορτάρι κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό.
Η πρώτη μουσική νότα στον κήπου του Μεγάρου θα ακουστεί όμως από την μπάντα του Δήμου Αθηναίων στις 5 και στις 19 Ιουνίου.

Απόλαυση και για τα παιδιά
Τον κήπο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τα παιδιά μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις που ετοιμάζει το Μέγαρο. Οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου και Λήδα Μασούρα οργανώνουν ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα είναι σε πρώτη φάση πειραματικό και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί από τον προσεχή Οκτώβριο.
Το πρώτο και κύριο μέρος του προγράμματος θα καλεί τα παιδιά, με οδηγό ένα χάρτη του κήπου ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτά, να παίξουν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», ενώ το δεύτερο κομμάτι θα πραγματοποιείται στο χώρο του Μεγάρου, όπου σ’ έναν φιλόξενο χώρο, θα μπορούν να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν στον κήπο, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν κολλάζ και γραφικές παρτιτούρες, να συνθέσουν, να αυτοσχεδιάσουν στα όργανα ακόμα και να ηχογραφήσουν.
Πληροφορίες: Ο κήπος θα είναι ανοιχτός καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τη δύση του ηλίου και η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Κόκκαλη.

Πηγή: Econews

56th Kifissia Flower Show

Η καθιερωμένη γιορτή των λουλουδιών, το πάρτι των χρωμάτων και των αρωμάτων, συνεπέστατο στο ετήσιο ραντεβού του με τους κατοίκους της πόλης, είναι ξανά εδώ, προσφέροντάς μας μια από τις πιο όμορφες ανοιξιάτικες βόλτες. Πάρτε λοιπόν τον Ηλεκτρικό και κατευθυνθείτε προς τα βόρεια. Εδώ 2.000 διαφορετικά είδη φυτών περιμένουν να τα θαυμάσετε και να προμηθευτείτε ό,τι θέλετε κατευθείαν από τους παραγωγούς, σε αρκετά ελκυστικές τιμές. Περιδιαβείτε όλους τους διαδρόμους, σταματήστε στους πάγκους και φυσικά ρωτήστε τους υπεύθυνους για οτιδήποτε δεν γνωρίζετε σχετικά με τα λουλούδια που βλέπετε. Αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να εξηγήσουν σε εσάς και τα παιδιά για το θαύμα που συντελείται στη γη, για το χώμα, τα φυτά, τη σπορά και την καλλιέργεια.

H 56η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς φέτος έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα, καθώς έρχεται να φέρει στις καρδιές ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Έρχεται να δώσει την ελπίδα για περισσότερο πράσινο παντού, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ύπαρξή του είναι ζητούμενο καθημερινό. Μάλιστα, το 2010 έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας και σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με χλωρίδα πάνω από 6.000 είδη, αυτό το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ας πάμε όλοι λοιπόν μία –ή και περισσότερες βόλτες- στην Κηφισιά, ας δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι διαμορφωμένα γι’ αυτά, ας περπατήσουμε ανάμεσα στα παρτέρια και ας αγοράσουμε όμορφα γλαστράκια με φυτά, που θα μεταφυτεύσουμε αργότερα μαζί με τα παιδιά, δίνοντάς τους ένα σπουδαίο μάθημα. Να αγαπούν και να φροντίζουν τη φύση, να σέβονται το περιβάλλον τους.

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς γίνεται στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος» (στον παλιό Τροχονόμο, πάνω από το σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου έως τις 16 Μαΐου 2010, από τις 10 π.μ. ως τις 10 μ.μ. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες συμμετοχές στο εκθεσιακό όπως: θεματικοί κήποι, φυτά από Βοτανικούς Κήπους, έμφαση στην Ελληνική Χλωρίδα, αφιέρωμα στο Παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας, εκδηλώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικά δρώμενα.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα γεγονός το οποίο αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για «Μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» στο πανέμορφο χώρο του Άλσους. Αρωγοί σε αυτό, θα είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ανθοκομικής Έκθεσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά έως 13 ετών.
Για τα Σχολεία: Οι δωρεάν επισκέψεις θα μπορούν να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των σχολείων, ανά τμήματα και με την συνοδεία δασκάλων/ καθηγητών.

Πληροφορίες
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
Μπενάκη 3, 145 62, Κηφισιά

Φυτεύοντας Αβοκάντο

Δώστε στα παιδιά χώρο και χρόνο να ασχοληθούν με εργασίες της γης, να πιάσουν στα χέρια τους χώμα και να το επεξεργαστούν. Στη συνέχεια, παροτρύνετέ τα να ασχοληθούν με μια εύκολη κηπευτική εργασία.

Φυτεύοντας Αβοκάντο
1. Με προσοχή κόψτε ένα αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Βυθίστε το σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά.
2. Κόψτε 1 εκατοστό από τη μυτερή άκρη που έχει το κουκούτσι και φυτέψτε το υπόλοιπο στο χώμα μιας μικρής γλάστρας έτσι, που η κομμένη επιφάνεια να φαίνεται εκτεθειμένη. Ποτίστε και βάλτε τη γλάστρα σε ένα ζεστό, φωτεινό σημείο.
3. Κρατήστε το χώμα της γλάστρας υγρό και μετά από μερικές εβδομάδες θα δείτε πως από τη μέση του κουκουτσιού θα αρχίσει να βγαίνει δειλά δειλά ένας βλαστός.
4. Μετά από μερικές ακόμα μέρες, το βλαστάρι θα ψηλώσει και σταδιακά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα. Τώρα, πρέπει να δείτε τι θα κάνετε με αυτό το φυτό, που θα γίνει σιγά-σιγά ένα αρκετά μεγάλο δέντρο!

Πηγή: Ιδανικό Σπίτι

Κηπουρική για παιδιά