Sunday 9 May 2010

«Γιατί να πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν στον κήπο τους φυτρώνει φασκόμηλο;»

Αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι, 
θύμος, μυρθιά και καντιφές τρυπούνε μου τ΄ αρθούνι
"Το λουλούδι στη κρητική πατινάδα" της Θεανώς Νίκου-Μεταξά
Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει: «Γιατί να πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν στον κήπο τους φυτρώνει φασκόμηλο;» και ήταν έτοιμοι να ανταλλάξουν το καλύτερο τσάι τους για να το αποκτήσουν. 
Ο ήλιος της Ελλάδας είναι ότι ακριβώς χρειάζεται το φυτό για να ευδοκιμήσει και γιαυτό στη χώρα μας είναι πασίγνωστο και αγαπημένο αφέψημα.

Οι ιδιότητες του μοναδικές. Βοηθά στο αναπνευστικό καθώς όταν βράζεται σε νερό απελευθερώνει ουσίες που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη θεραπεία του άσθματος. Βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στις ορμονικές αλλαγές και θεωρείται εξαιρετικό αφέψημα που χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.
Οδηγίες Προετοιμασίας:
2 κουταλιές, 3-4 Λεπτά, 90° Κελσίου


Γνωστό στην αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο, οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του μυαλού και του σώματος.  
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να "διεγείρουν" τη γονιμότητα.  
Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για τις αιμορραγίες και για την άτακτη περίοδο.
Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και οι γιατροί της Σχολής του Σαλέρνο πίστευαν ότι "όποιος έχει στο σπίτι του φασκόμηλο δε φοβάται το θάνατο".
Ο Καρλομάγνος βοήθησε σημαντικά στη διάδοσή του, ενώ ο γιος του συμπεριέλαβε το φασκόμηλο σε ένα διάταγμα στο οποίο αναφέρονται τα φυτά που έπρεπε να καλλιεργούνται στα βασιλικά κτήματα.
Αναφέρεται ότι στην μεγάλη επιδημία πανούκλας που ξέσπασε στην Τουλούζη το 1630, κάποιοι κλέφτες λεηλατούσαν τα πτώματα χωρίς να κολλήσουν οι ίδιοι. Στη δίκη που ακολούθησε, αντάλλαξαν της ζωές τους με το μυστικό της ανοσοποίησης τους, το οποίο ήταν μια αλοιφή που κατασκεύασαν από φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα και δεντρολίβανο. Περίπου μετά από έναν αιώνα τους μιμήθηκαν κάποιοι άλλοι κλέφτες προσθέτοντας σε αυτό το έγχυμα και σκόρδο το οποίο έμεινε γνωστό ως "λάδι των 4 κλεφτών" και χρησιμοποιήθηκε προληπτικά και σε άλλες επιδημίες μολυσματικών ασθενειών.


Σήμερα χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού στη φαρμακοποιία, την αρωματοποιία, σε καρυκεύματα και φαγητά.
περισσότερα...