Tuesday 25 May 2010

Συμβουλές ομορφιάς με τη χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων. Herbs and Beauty - Natural way to look beautiful

Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση όχι μόνο για την ανακούφιση από πόνους, τραύματα και ασθένειες αλλά σε κάθε πολιτισμό χρησιμοποιούνται απαραίτητα και στην φροντίδα για την ομορφιά ιδίως του γυναικείου φύλου.
Οι φυσικές αυτές μέθοδοι ομορφιάς είναι όχι μόνο εύκολες, αλλά ανέξοδες και κυρίως αβλαβείς και για το λόγο αυτό παρατηρείται μια μεταστροφή προς αυτές.
Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον καλλωπισμό της κόμμωσης, στην λεύκανση των δοντιών, στην καθαριότητα της επιδερμίδας αλλά και στην εξάλειψη των φακίδων και των ρυτίδων.

Some of the common herbs and their use in skin care

Μερικές συμβουλές για κάποιες περιστάσεις

Αν τα χέρια σας αφυδατώνονται και σκάνε, δεν έχετε παρά να στύψετε ένα λεμόνι και αφού ρίξετε μέσα στο χυμό λίγη ποσότητα ζάχαρης, να τρίψετε με το μείγμα τα χέρια σας για λίγη ώρα. Η ζάχαρη θα κάνει την απολέπιση των νεκρών κυττάρων και το λεμόνι θα δώσει λάμψη και αντισηψία.  Στη συνέχεια αφού ξεπλύνετε τα χέρια σας με νερό, απλώστε μια ποσότητα καθαρού ελαιόλαδου και αφήστε το για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. Θα διαπιστώσετε σύντομα ότι τα χέρια σας θα γίνουν πολύ απαλά και λαμπερά.
Για να ξεκουράσετε τα κουρασμένα πόδια σας, τρίψτε με σκελίδες σκόρδου τις φτέρνες και τις πατούσες σας.  Μείνετε για λίγη ώρα με τα πόδια ψηλά και μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ μεγάλη ανακούφιση.
Αν έχετε πιτυρίδα μπορείτε να  ξεβγάζετε τα μαλλιά σας κάνοντας συγχρόνως ένα καλό μασάζ με εκχύλισμα από φύλλα τσουκνίδας ή από εκχύλισμα μαϊντανού στο τελευταίο ξέβγαλμα.
Αν είστε ξανθιά, το εκχύλισμα χαμομηλιού στο τελευταίο ξέβγαλμα θα ενισχύσει το φυσικό χρώμα σας.  Αν είστε καστανή χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα από δεντρολίβανο, ενώ αν είστε μελαχρινή χρησιμοποιήστε εκχύλισμα από φασκόμηλο.  Τα μαλλιά σας μετά από αρκετές χρήσεις όχι μόνο θα μυρίζουν όμορφα, αλλά θα είναι λαμπερά και υγιή.
Για τα ξερά μαλλιά που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον καλοκαιρινό ήλιο, το λάδι από δεντρολίβανο θα τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.  Από το προηγούμενο βράδυ απλώστε το λάδι στις ρίζες των μαλλιών και λούστε τα την επόμενη μέρα φροντίζοντας να κοιμηθείτε με μια πετσέτα στο μαξιλάρι για να μην λαδωθεί.
Για καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι από τσάι μαϊντανού.
Για την εξάλειψη των φακίδων αρκεί να βράσετε σε ένα φλιτζάνι γάλα μια κουταλιά τριμμένης ρίζας χρένου. Αφού τα σουρώσετε και κρυώσουν, απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με ένα κομμάτι βαμβάκι.  Αφήστε το να στεγνώσει για 10 λεπτά και ξεβγάλετε με κρύο νερό.  Επαναλάβετε τακτικά ανανεώνοντας την λοσιόν σας.
Τα κουρασμένα και άτονα μάτια αναζωογονούνται αν απλώσετε εκχύλισμα λουΐζας. Το εκχύλισμα αφού το βράσετε, το σουρώσετε και το αφήσετε να κρυώσει, το απλώνετε στην περιοχή γύρω από τα μάτια.
Το κριθαράκι στα μάτια καταπολεμείται αμέσως αν τρίψετε πάνω σε αυτό την άκρη από μια σκελίδα σκόρδο.  Προσοχή να μην πέσει το λιγοστό υγρό του σκόρδου μέσα το μάτι γιατί προκαλεί έντονο τσούξιμο.  Το κριθαράκι θα μαραθεί σε λίγη ώρα.
Για να αναζωογονηθείτε  και να ηρεμήσετε μετά από μια κουραστική μέρα μπορείτε να ρίξετε στο νερό της μπανιέρας σας κλωνάρια λεβάντας, δεντρολίβανου ή χαμομηλιού.
Αν θέλετε να έχετε δυνατά και γερά ούλα αλλά και λαμπερά δόντια, τρίψτε τα δόντια και τα ούλα σας με φύλλα φασκόμηλου.
Μια παλιά μέθοδος αδυνατίσματος είναι η εντριβή με εκχύλισμα ή λάδι από μάραθο στα επίμαχα σημεία που συγκεντρώνεται το λίπος.
Το ασπράδι του αυγού, ανακατεμένο με μερικές σταγόνες λεμονιού και ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μάραθου, συνιστούν μια εξαιρετική μάσκα ομορφιάς.  Την απλώνετε σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια και μετά από 15 λεπτά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Γνωρίζετε άλλα μυστικά ομορφιάς που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Γεωργία Νικητέα, EcoView