-->

Tuesday, June 15, 2010

Οι 16 "χρήσιμοι κανόνες" για την προστασία - πρόληψη
απο τις φωτιές στα δάση

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
1) Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε δασική περιοχή ούτε καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα στην ύπαιθρο. 
2) Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν πυρκαγιά, (οξυγονοκολλή-σεις - χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ). 
3) Καθαρίζετε τακτικά τη στέγη, τις βεράντες και την αυλή σας από σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες. 
4) Κλαδέψτε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους γύρω από το σπίτι σε ασφαλή ακτίνα,δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και τοποθέτηση ευφλέκτων υλικών σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι σας.
5) Να έχετε στην αυλή τουλάχιστον μία βρύση με ακροφύσιο και σωλήνα ποτίσματος αρκετά μακρύ, για να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς. 
ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
 6) Ειδοποιήστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199) δίνοντας σαφείς πληροφορίες και απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή
7) Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά, τρέξτε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα. Αν είστε κοντά σε δρόμο, ξαπλώστε κάτω με το πρόσωπο προς το έδαφος ή μπείτε στο χαντάκι στο πρανές του δρόμου και καλυφθείτε με ότι έχετε πρόχειρο, μέχρι να περάσει η πυρκαγιά. 
ΑΝ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 
8) Παραμείνετε στην οικία σας, εκτός αν η Πυροσβεστική διατάξει εκκένωση της περιοχής.
9) Μαζέψτε τις τέντες, κλείστε όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) και διαβρέξτε με νερό τους τοίχους του σπιτιού και την αυλή.
10) Φορέστε προστατευτικά ρούχα, όπως κανονικό παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια και κλειστά παπούτσια.
11) Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά, για να εμποδίσετε τον καπνό και τις καύτρες να εισέλθουν στο σπίτι.
12) Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες και απλώστε τους γύρω από το σπίτι ενώ παράλληλα γεμίστε τη μπανιέρα, τις λεκάνες και βαρέλια με νερό.
13) Απομακρύνετε τα έπιπλα και τις κουρτίνες από τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες αφού κλείσετε τις ενδιάμεσες, για να επιβραδύνετε την εσωτερική εξάπλωση της πυρκαγιάς.
14) Καλύψτε το πρόσωπό σας με βρεγμένες πετσέτες, για να προστατευθείτε από τη θερμότητα και την εισπνοή καπνού.
15) Ελέγχετε συχνά τη στέγη, τους τοίχους και την αυλή του σπιτιού για υπολείμματα καπνίσματος και υποβόσκουσες φωτιές, τουλάχιστον για 48 ώρες αφότου περάσει η πυρκαγιά. 
16) Τηρείτε πιστά τις εντολές - υποδείξεις του πυροσβεστικού προσωπικού και διευκολύνετε την πρόσβαση και ομαλή λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων. 
από prassia-eyrytanias

Αυτό θέλουμε για τα παιδιά μας;
«Ξεφυτρώνει» τσιμέντο - «Αναπνοή» τέλος για τα Τουρκοβούνια;

Κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται το τέλος για τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει στα Τουρκοβούνια. 
Πρόκειται ουσιαστικά για το μέρος στην άκρη του λόφου ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, το οποίο έχει απομείνει από το παλιό νταμάρι. Εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του μπάσκετ, το μοναδικό στο οποίο μπορεί να αθληθεί η νεολαία της περιοχής. 
«Είναι το μοναδικό τμήμα του λόφου των Τουρκοβουνίων που απέμεινε, είναι ορατό από μακριά, διατηρεί τη μορφολογία της περιοχής»
Παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που τον Ιούλιο του 1999 είχε χαρακτηρίσει την περιοχή κοινόχρηστου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων η πολεοδομία της Αθήνας εξέδωσε πρόσφατα οικοδομική άδεια που προβλέπει την ανέγερση οικοδομής ύψους 27 μέτρων.
Το εξαώροφο κτίριο πάνω στο λόφο θα εξέχει 57 μέτρα πάνω από το γήπεδο. Θα κατασκευαστεί επί της βραχώδους οδού Κομμένου Άρτης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 1996, αλλά παραμένει ως σήμερα αδιαμόρφωτη. 
Οι υπηρεσίες βασίστηκαν σε διάγραμμα της δεκαετίας του '60, όταν ακόμη λειτουργούσε το νταμάρι.
«Είναι το μοναδικό τμήμα του λόφου των Τουρκοβουνίων που απέμεινε, είναι ορατό από μακριά, διατηρεί τη μορφολογία της περιοχής» επισημαίνει η Επιτροπή Κατοίκων Κομμένου Άρτης και ο σύλλογος «Οι φίλοι της Άνω Κυψέλης» οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση της υπουργού περιβάλλοντος με επιστολή τους. Ζητούν να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία του τοπίου ενώ δια της δικαστικής οδού διεκδικεί την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή.
tvxs