Saturday 10 July 2010

Έχετε υπέρταση; Πάρτε έναν σκύλο...
Have Hypertension ? Get a dog

ΠΑΡΙΣΙ - Δεν είναι μόνο ο καλύτερός μας φίλος, αποτελεί και ασπίδα έναντι των παθήσεων της καρδιάς. 
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο σκύλος προστατεύει το αφεντικό του από ασθένειες, μειώνοντας κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

5 Ways Pets Can Improve Your Health

Εκτός από όλα τα άλλα είναι και πιστός φύλακας της υγείας του αφεντικού του, ειδικά από παθήσεις καρδιάς.
 Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων σημείωσαν κατά 8,6% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης έπειτα από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο. Φαίνεται ότι ο σκύλος βοηθάει επίσης σημαντικά στην ταχύτερη ανάρρωση και προειδοποιεί για αρχικά συμπτώματα καρκίνου, υπογλυκαιμίας και επιληπτικών κρίσεων.
Οι άνθρωποι που μοιράζονται την καθημερινότητά τους με σκυλί θωρακίζουν αποτελεσματικά την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη δύο γάλλων καθηγητών των κκ. Σερζ Σικοτί και Νικολά Γκεγκέν, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Ανθρωποι και ζώα», στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Τα συμπεράσματα είναι σαφή: οι ιδιοκτήτες σκύλων όχι μόνο πραγματοποίησαν κατά 32% λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά επιπλέον παρουσίασαν κατά 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να αρχίσουν να γυμνάζονται εξαιτίας του κατοικιδίου τους.
«Ένα κατοικίδιο ζώο, ιδίως σκύλος, έχει άμεση ευεργετική επίδραση όχι μόνο στην ανθρώπινηψυχολογίααλλά και στην υγεία μας εν γένει. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας κατέδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλου βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους» υποστηρίζει ο δρ Σικοτί.

«Κατ΄ αρχήν ο άνθρωπος
ωφελείται πολύ από τη φυσική δραστηριότητα της βόλτας με τον σκύλο. Ως έμμεσα αποτελέσματαθεωρούμε τη μεγαλύτερη επαφή με κόσμο, στην οποία οδηγεί η κατοχή σκύλουόταν ο ιδιοκτήτης του τον βγάζει βόλτα, και την πιθανότητα ο δεσμός μεταξύ σκύλου και ανθρώπου να αποτελεί εμπόδιο στην εμφάνιση του στρες» προσθέτει. 
Οι ερευνητές ανέδειξαν επίσης τον ρόλο των σκύλων ως μέσον αγωγής στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, στη βοήθεια των αναπήρων, αλλά και την παρουσία τους σε νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα αποκατάστασης. Θεωρούν ότι είναι πιθανόν η σχέση με τον σκύλο να συντρέχει ακόμη και ανθρώπους με σχιζοφρένεια, για να αισθάνονται πιο ήρεμοι ή να ενεργοποιούνται πιο εύκολα.

Φαίνεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης κατοικιδίου εμφάνιζε διπλάσιες πιθανότητες να κερδίσει τη συμπάθεια ενός αγνώστου, σε σχέση με κάποιον που δεν συνοδευόταν από τον τετράποδο φίλο του.
«Παρακαλέσαμε
δύο νέους άνδρες, έναν με σκύλο και έναν χωρίς σκύλο, να ζητήσουν χρήματα από τους διερχομένους για να αγοράσουν εισιτήριο λεωφορείου. Παρατηρήσαμε πως ο κάτοχος του σκύλου φαινόταν αυτομάτως πολύ πιο συμπαθής στους περαστικούς και είχε διπλάσιες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του» εξηγεί ο δρ Γκεγκέν.

Διάφορες κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε πολλούς άλλους τομείς της σωματικής και ψυχολογικής υγείας μας. Παιδιά που εκτίθενται σε ζώα από το πρώτο έτος της ζωής τους παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος, είναι πιθανότερο μελλοντικά να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες και άλλα χόμπι, ενώ είναι περισσότερο κοινωνικά σε σχέση με άλλα, συνομήλικά τους, και διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.