Thursday 29 July 2010

Η αρκούδα

The Bear - Film by Jean-Jacques Annaud

Cougar vs. Bear


The Bear, known as L'Ours in its original release, is a 1988 French film directed by Jean-Jacques Annaud. The screenplay by Gérard Brach was adapted from the novel The Grizzly King by James Oliver Curwood.





Μας το έστειλε ο Αντώνης

Επίσκεψη στο Ενυδρείο της Κρήτης - Aquarium of Creta

Τεράστιο, εντυπωσιακό, μοναδικό!!
Αυτά και άλλα πολλά επίθετα και επιφωνήματα θαυμασμού θα ανέβουν στα χείλη σας αν σας δοθεί η ευκαιρία να περιδιαβείτε τους χώρους του πιο σύγχρονου ενυδρείου της Μεσογείου.

Τα παιδιά το καλοκαίρι μπορούν να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται ειδικά γι’ αυτή την περίοδο.
Τώρα το καλοκαίρι, οι πιθανότητες να βρεθείτε στην Κρήτη αυξάνονται, γι’ αυτό κι εμείς θα σας μιλήσουμε για μια επίσκεψη που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε. 15 χλμ. περίπου έξω από το Ηράκλειο, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, ιδρύθηκε πρόσφατα το μεγαλύτερο Ενυδρείο της Μεσογείου. 
.
 

Το Ενυδρείο της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, προσελκύει ένα τεράστιο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο, αλλά και Κρητικών, μαθητών σχολείων από το νησί, ενώ δίνει την αφορμή και για οργανωμένες εκδρομές σχολείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και οικογενειών. 
Το ότι το Ενυδρείο είναι τόσο δημοφιλές εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι είναι το μοναδικό τέτοιου είδους έργο στη χώρα μας αφετέρου ότι ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου θαλάσσιου επιστημονικού φορέα στην Ελλάδα, αλλά και ενός από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο, υποστηρίζει με τον επαρκέστερο επιστημονικό τρόπο τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και την ανακάλυψη της μεσογειακής θαλάσσιας ζωής. Ακόμα και η χωροθέτηση του κτιρίου του ενυδρείου ως μέρος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης) είναι μοναδική. Φτάνοντας λοιπόν στο Ενυδρείο θα σας κάνει μεν εντύπωση ο σύγχρονος σχεδιασμός του, αλλά και το ίδιο το κτίριο που μοιάζει με ένα μεγάλο πλοίο με στραμμένη την πλώρη στη Δύση. Καταλαμβάνει έκταση 5.000 τ.μ. περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου συγκροτήματος του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που έχει συνολική έκταση 60.000 τ.μ. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε πολλές δεξαμενές-ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών και αναπαραστάσεις φυσικών βιοτόπων.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι αυτοί οι τεράστιοι χώροι έδωσαν τη δυνατότητα φιλοξενίας τόσο
σε οργανισμούς μεγάλου μεγέθους (π.χ. καρχαρίες, σελάχια, τονοειδή κ.λπ.) όσο και σε μικρότερα είδη όπως και μικρο-οικοσυστήματα, τα οποία ενώ είναι εντυπωσιακά και σημαντικά θα παρέμεναν όμως απαρατήρητα σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Ο βασικό σκοπός του Ενυδρείου της Κρήτης είναι να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, αποκαλύπτοντας όλα τα μυστικά της ζωής στις θάλασσες της Μεσογείου, καθώς εδώ κρύβεται ένας κόσμος ελάχιστα γνωστός, που περικλείεται από απότομες βραχώδεις ακτές, μεγάλα βάθη, αλλά και καταγάλανα νερά.
Info
• Η περιήγηση στους χώρους του Ενυδρείου διαρκεί περίπου μία ώρα. Σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το θέαμα θαλάσσιων ζώων να περιπλανώνται πίσω από τις γυάλινες επιφάνειες των ενυδρείων που μερικές έχουν εμβαδόν μέχρι και 10 τ.μ.
• Με διαδραστικό τρόπο μπορείτε να πληροφορηθεί για τις συνήθειες και τους βιότοπους των ειδών χρησιμοποιώντας info-points με οθόνες αφής.
• Επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στο εσωτερικό των ενυδρείων χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενες υποβρύχιες κάμερες που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα ενυδρεία. Μια σειρά από posters στους τοίχους του ενυδρείου παρουσιάζει πρωτότυπα θέματα από τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα.
• Αφού απολαύσετε το θέαμα, μπορείτε αντιστοίχως να απολαύσετε φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, αλλά και να παρακολουθήσετε προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
• Τα παιδιά το καλοκαίρι μπορούν να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται ειδικά γι’ αυτή την περίοδο.
Επικοινωνία
Για καλύτερο προγραμματισμό της επίσκεψης σας επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2810 337888 ή στείλτε e-mail: thalassocosmos@cretaquarium.gr

infokids