Tuesday 7 September 2010

«Το φοινικόδασος Πρέβελης θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του»

«ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο πλέον αργός, όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης»
«Οι φοίνικες είναι ανθεκτικά φυτά και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ζωντανοί. Οι πρώτες ενδείξεις λένε πως το 90%, ίσως και περισσότερο, των φοινικόδεντρων δεν έχουν νεκρωθεί. Αυτό σημαίνει πως θα ξαναπετάξουν βλαστούς με την προϋπόθεση να υπάρξει απόλυτη απαγόρευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο δάσος»,

Το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο με φοίνικες Θεοφράστου, αυτό της Πρέβελης στην Κρήτη, που κάηκε ολοσχερώς στα τέλη Αυγούστου, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του, αρκεί να προστατευτεί αυστηρά και να απαγορευτεί προσωρινά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φοινικόδεντρων είναι ζωντανό και αναμένεται να ξαναβλαστήσει.
επισημαίνει στο «Έθνος» ο γεωπόνος - βοτανικός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Μανόλης Αβραμάκης.
«Για έναν χρόνο τουλάχιστον πρέπει να αφήσουμε το δάσος χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, παρατηρώντας την πορεία της φυσικής αναγέννησης. Η αναβλάστηση των φοινίκων θα αρχίσει από φέτος, αλλά θα χρειαστεί μία ή δύο δεκαετίες για να ξαναγίνει το δάσος όπως ήταν πριν», προσθέτει ο ίδιος.
«Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέους βλαστούς, πάνω στους κορμούς και στις παραφυάδες. Οι πολλές παραφυάδες και η μεγάλη αναβλαστική ικανότητα από το υπόγειο τμήμα είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φοίνικα του Θεοφράστου. Προϋπόθεση είναι να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία», σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κώστας Θάνος, καθηγητής φυσιολογίας φυτών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι επιστήμονες περιμένουν επίσης να δουν και μικρά φοινικάκια από τους σπόρους που είχαν πέσει στο έδαφος πριν από τη φωτιά, όπως και από αυτούς που διασώθηκαν στα ψηλά δέντρα. 
«Οι σπόροι έχουν μεγάλη φυτρωσιμότητα, αλλά κατά κανόνα τα μικρά φυτά πνίγονται από τα μεγάλα δέντρα και δεν αναπτύσσονται. Τώρα χρειάζεται να δούμε ποια θα κρατήσουμε και σε ποιες θέσεις», σχολιάζει ο ερευνητής του ΜΦΙΚ, Πέτρος Λυμπεράκης, προσθέτοντας πως «μπορούμε να μεταφέρουμε κάποια σε δασικά φυτώρια, ώστε να τα χρησιμοποιούν οι ιδιώτες και να μη φέρνουν δέντρα από την Αίγυπτο, πολλά από τα οποία είναι προσβεβλημένα με το κόκκινο σκαθάρι».
Απειλή για την αναγέννηση του μοναδικού φοινικόδασους αποτελεί ο κόκκινος ρυγχοφόρος, που έχει κατασπαράξει χιλιάδες φοινικόδεντρα σε όλη την Ελλάδα.  
«Δεν πρέπει να απομακρύνουμε τα καμένα φύλλα, ούτε να κλαδεύουμε χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς δημιουργούνται πληγές στον κορμό των δέντρων, που διευκολύνουν την πρόσβαση του κόκκινου σκαθαριού», τονίζει ο γεωπόνος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών, Νίκος Θυμάκης, προσθέτοντας πως «ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο πλέον αργός, όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης».
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν πως αν χρειαστούν αναδασώσεις στην Πρέβελη, αυτές πρέπει να γίνουν με φοίνικα Θεοφράστου από την ίδια περιοχή και όχι από το Βάι.
από tvxs