Sunday 19 September 2010

Ανθεί στην Ελλάδα το εμπόριο άγριων ζώων

Στη λίστα των... ευπώλητων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας παραμένουν εδώ και χρόνια πολλά ελληνικής προέλευσης. Στους κύκλους των ξένων συλλεκτών, αλλά και των επιστημόνων, τα ζώα και φυτά της Ελλάδας έχουν υψηλή ζήτηση.
Από τα πιο περιζήτητα είναι η κόκκινη οχιά της Μήλου,
ο αφρικανικός χαμαιλέοντας (η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του είδους ζει στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας στην Πύλο), τα γεράκια αλλά και αρκετά ωδικά πουλιά, ερπετά και έντομα.
Στους κύκλους των ξένων συλλεκτών, αλλά και των επιστημόνων, τα ζώα και φυτά της Ελλάδας έχουν υψηλή ζήτηση. Η κόκκινη οχιά της Μήλου, τα γεράκια, ακόμη και οι μικρές καρδερίνες είναι περιζήτητα
Μια κόκκινη οχιά μπορεί να πωληθεί για περισσότερα από 2.000 ευρώ, αν και συνήθως οι αγοραπωλησίες γίνονται έπειτα από διαπραγματεύσεις (ή μέσω δημοπρασιών στο Διαδίκτυο) και η τιμή τους καθορίζεται από τη σπανιότητα του κάθε ζώου.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα γεράκια, για τα οποία συχνότερα ενδιαφέρονται συλλέκτες από αραβικές χώρες.
Η τιμή ενός γερακιού κυμαίνεται από 500 ως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του πτηνού. Μεγάλη ζήτηση έχουν ακόμη και τα αβγά των αρπακτικών, η τιμή των οποίων ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τη σπανιότητα του είδους.
Σαφώς φθηνότερες αλλά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι χελώνες, ιδιαίτερα οι ενδημικές κρασπεδοχελώνες (Τestudo hermanni, Τestudo marginata, Τestudo graeca)- αλλά και άλλα σπάνια ερπετά, κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου.
Σε καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων, σε παζάρια και λαϊκές αγορές συχνά πωλούνται παρανόμως κοτσύφια και γαλιάντρες με 30 ευρώ, καρδερίνες και κοκκινολαίμηδες με 20 ευρώ, αλλά και σπάνιοι παπαγάλοι, σαύρες και αλιγάτορες.
Οσοι θέλουν να προμηθευθούν ένα ζώο ή πουλί για κατοικίδιο πρέπει να απαιτούν από τους υπευθύνους των καταστημάτων ειδικό πιστοποιητικό στο οποίο να αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει αποκτηθεί παράνομα και δεν απαγορεύεται η εμπορία του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πάντα υπάρχουν επιτήδειοι που προμηθεύουν πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να εξαπατήσουν τους υποψήφιους πελάτες.
Αλλά και πολλά άγρια φυτά «ξεπατώνονται» κάθε χρόνο από συλλέκτες, εμπόρους αλλά και ερασιτέχνες κηπουρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τη χλωρίδα του κήπου τους.
Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ορχιδέες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Από τις πιο περιζήτητες είναι το άγριο σαλέπι, οι κόνδυλοι του οποίου πωλούνται ακριβότερα από τους καλλιεργήσιμους.
tovima