Friday 15 October 2010

Χρειαζόμαστε άμεσα άλλη μία Γη για να επιβιώσουμε
Living Ρlanet Report

Άκρως ανησυχητική είναι η έκθεση Living Ρlanet Report 
την οποία συντάσσουν κάθε δύο χρόνια μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF 
και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου. 

Σύμφωνα με την εφετινή έκθεση, αν ο άνθρωπος δεν σταματήσει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, σε 20 χρόνια θα τους έχει εξαντλήσει και για να επιβιώσει η ανθρωπότητα θα χρειάζεται πλέον μια... δεύτερη Γη.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο άνθρωπος απομυζά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη 1,5 φορές ταχύτερα από τον ρυθμό αναπλήρωσής τους και έτσι ως το 2030 για να υπάρχει τροφή, πόσιμο νερό αλλά και δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι φυσικοί πόροι όσοι βρίσκονται σε δύο πλανήτες σαν τη Γη. 
Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο στην Ιαπωνία, όπου 190 κράτη θα συζητήσουν το πώς θα μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και να εμποδίσουν την εξαφάνιση των απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας. 
Οι ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση μελέτησαν χιλιάδες είδη και τις επιπτώσεις που έχουν στους πληθυσμούς τους σε όλον τον κόσμο οι συνεχείς μεταβολές στη χρήση της γης από τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα η ανθρώπινη δραστηριότητα. Δημιούργησαν μάλιστα έναν δείκτη υγείας και ομαλής διαβίωσης των ειδών σε κάθε περιοχή του πλανήτη. 
Η κατάσταση είναι δραματική στις τροπικές περιοχές, αφού ο δείκτης εμφανίζει μείωση της υγείας και της ομαλής διαβίωσης των ειδών που ζουν εκεί σε ποσοστό που αγγίζει το 60% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων δεκαετιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι πληθυσμοί των ειδών στις τροπικές περιοχές να εμφανίζουν μείωση κατά 70%.   Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα πλούσια κράτη απομυζούν κατά μέσον όρο πέντε φορές περισσότερο τους φυσικούς πόρους του πλανήτη σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες και μάλιστα ο δυτικός κόσμος βασίζει τη διαβίωσή του στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των φτωχών χωρών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2050 ο πληθυσμός των ανθρώπων θα είναι 9,2 δισεκατομμύρια και με βάση τα σημερινά δεδομένα ακόμη και αν το σύνολο της ανθρωπότητας ακολουθήσει ένα πολύ λιτό διαιτολόγιο, ανάλογο με αυτό που ακολουθούν οι κάτοικοι χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (π.χ. Μαλαισία), θα χρειάζονται φυσικοί πόροι 0,3 φορές περισσότεροι από αυτούς της Γης. Αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν «δυτικό διαιτολόγιο» (π.χ. ιταλικό) απαιτούνται φυσικοί πόροι δύο πλανητών σαν τη Γη.
Βήμα
(15.10.2010).