Sunday 31 October 2010

Το σκαθάρι έφτασε στο φοινικόδασος!

Παρελθόν κινδυνεύει να γίνει το φοινικόδασος στο Βάι αν δεν ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά και κυρίως πρακτικά μέτρα. Χθες δασολόγοι της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου παρέδωσαν στο ΕΘΙΑΓΕ σκαθάρι που έπιασαν σε παγίδα μόλις 50 μέτρα μακριά από την περίφραξη του φοινικοδάσους!
Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σκαθάρι που καταστρέφει τα φοινικοειδή έφτασε στο μοναδικό φοινικόδασος, το μνημείο της κρητικής φύσης που κινδυνεύει πλέον να καταστραφεί!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή, πολύ κοντά στο Βάι, (Κουρεμένος, Παλαίκαστρο, Χιόνα) σύμφωνα με τους δασολόγους, υπάρχει πλήθος «χτυπημένων» φοινίκων. Και είναι θέμα χρόνου πια η καταστροφή του μνημείου της φύσης…
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατεί αναβρασμός καθώς ορισμένοι διαφωνούν με την πρωτοβουλία εθελοντών που ψέκασαν φοινικοειδή της περιοχής με φυτοφάρμακο για το δάκο.

Σύμφωνα με το δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Φιλιππάκη, ο ψεκασμός ήταν αναγκαίος για την προστασία του μνημείου, άποψη όμως με την οποία διαφωνούν παράγοντες της περιοχής. Ο ψεκασμός χαρακτηρίστηκε πάντως αποτελεσματικός διότι στα σημεία όπου έγινε δεν φάνηκε να υπάρχει επέκταση του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με θέμα την προστασία του φοινικοδάσους στο Βάι.

Οι συγκεκριμένοι δασολόγοι πάντως εκτιμούν ότι τα μέτρα χρειάζεται να είναι πρακτικά και χαμηλού κόστους και να μην περιοριστούν σε ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, που θα απορροφήσουν άσκοπα, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, το εγκεκριμένο πακέτο της χρηματοδότησης για την προστασία των φοινικοειδών.
Υπενθυμίζεται ότι η «Π» αποκάλυψε από το 2005 την ύπαρξη του προβλήματος με τις πρώτες προσβολές σκαθαριών σε φοινικοειδή της Χερσονήσου, αλλά από τότε μέχρι σήμερα λόγω ανυπαρξίας μέτρων το πρόβλημα επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Κρήτη.

Πηγή:Πατρίς