Thursday 4 November 2010

Ας φέρουμε την Άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα
φυτεύοντας Νάρκισσους

Δεν χρειάζονται πολλά. Μερικοί βολβοί, αγάπη και φροντίδα και σε λίγες εβδομάδες θα δείτε τα πανέμορφα μπουμπούκια τους να ανθίζουν.

Ας φυτέψουμε Νάρκισσους για αρχή. Δώστε προσοχή σε μερικά απλά αλλά πολύ βασικά σημεία και γρήγορα οι μικροί βολβοί, που στην αρχή θα σας θυμίσουν κρεμμύδια, θα σας ανταμείψουν με τα όμορφα άνθη τους. Μόνο φροντίστε να τους τοποθετήσετε μακριά από καλοριφέρ και ρεύματα αέρα και σε σημείο με άφθονο φυσικό φως. Όταν με το καλό ανθίσουν, απομακρύνετέ τους από τον ήλιο και κάθε πηγή θερμότητας για να κραατήσουν περισσότερο.
Νάρκισσοι
Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη προμηθευτείτε τους πρώτους σας βολβούς. Να ξέρετε ότι μπορείτε να φυτέψετε τους βοβλούς του Νάρκισσου μέχρι και τον Γενάρη. Αν φυτεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλη αυτή την περίοδο, το σπίτι σας θα έχει κάθε βδομάδα ένα φρέσκο μπουκετάκι με όμορφα λουλούδια.
Πώς θα τους φυτέψετε:
 
Προτιμήστε να τους φυτέψετε σε ένα ψηλό γυάλινο ή κεραμικό βάζο χωρίς τρύπες αποστράγγισης. 
Στον πάτο του δοχείου απλώστε καθαρά βότσαλα. 
Από πάνω ρίξτε 1-2 κουταλιές άνθρακα ενυδρείου (για να μη μυρίσει το νερό) και συμπληρώστε με μερικά βότσαλα. Στη συνέχεια από πάνω βάλτε τρεις βολβούς με τη ρίζα προς τα κάτω, έτσι ώστε ο ένας να ακουμπάει σχεδόν στον άλλο. Ρίξτε τους από πάνω αρκετό νεράκι ώστε να φτάσει στη βάση του δοχείου και όταν βλέπετε ότι στεγνώνει να αναπληρώνετε.
Πότε θα ανθίσουν:
 
Σε 4-6 εβδομάδες θα κρατάτε στα χέρια σας ένα πανέμορφο μπουκέτο με ανθισμένους Νάρκισσους. Φυτέψτε νέους βολβούς και πετάξτε αυτούς που έχουν αθοφορήσει, καθώς δεν θα ανθίσουν ξανά.
πηγή