Saturday 13 November 2010

Εκδρομή και δωρεάν οικοξεναγήσεις στο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Το Εθνικό Πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν το γνωρίζουμε όλοι. Ειδικά όσοι κατοικούμε στη νότια Ελλάδα. 

Επειδή όμως πάντα δίνονται ευκαιρίες να ταξιδέψουμε, να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης, καλό είναι να μάθουμε ότι υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο συμμετέχοντας στις δωρεάν μηνιαίες οικοξεναγήσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου.  
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. 

Πρόκειται για μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα τους σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η επιστροφή θα είναι περίπου στις 2:30 – 3:00. Οι διαδρομές θα καθορίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, πρέπει έγκαιρα να δηλωθούν οι συμμετοχές.
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις.
­ 
Οδηγίες για τους επισκέπτες
Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για τη συμμετοχή σας:
- Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες π.χ. καπέλο για τον ήλιο, μπότες σε περίπτωση βροχής.
- Θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και, όσοι επιθυμούν, κάποιο ελαφρύ κολατσιό.
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας παρακαλείστε να ειδοποιήσετε κατά το δυνατόν τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία της ξενάγησης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν άλλοι επισκέπτες.

Πληροφορίες: επικοινωνήστε με τις κ. Κορίνα Μπέμπη, Λία Παπαδράγκα ή κάντε κλικ στο www. axiosdelta.gr.