Friday 3 December 2010

Εξοικονόμηση πετρελαίου και βενζίνης στο αυτοκίνητο

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους περισσότερους καταναλωτές το γεγονός ότι κάθε μέρα παρατηρείται συνεχή αύξηση στις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα στις τιμές των καυσίμων, ενώ ο μισθός όχι μόνο παραμένει σταθερός αλλά σημειώνονται και συνεχείς μειώσεις.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις μας, δυστυχώς έχουμε φτάσει να είμαστε εξαρτημένοι από τα αυτοκίνητα. Πολλά είναι τα νοικοκυριά που διαθέτουν 2 τουλάχιστον μεταφορικά μέσα προκειμένου να πηγαινοέρχονται στην δουλειά τους. Αν αυτό συνδυαστεί με τις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, το κόστος της μετακίνησης θα είναι σε λίγο δυσβάσταχτο.
Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομία στο νερό που μπορούμε να κάνουμε, ωφελώντας όχι μόνο την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον, καιρός είναι να σκεφτούμε σοβαρά πως μπορούμε να βρούμε τρόπους να εξοικονομήσουμε χρήματα από την χρήση καυσίμων για τις μετακινήσεις μας αλλά και την θέρμανση του σπιτιού μας.

Το πετρέλαιο αποτελεί μια από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξάντληση των αποθεμάτων του είναι θέμα μερικών δεκαετιών. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Συνεπώς όσο λιγότερο πετρέλαιο χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο ευεργετούμε το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, αφού είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από εισαγωγή πετρελαιοειδών.

Με τις προτάσεις που ακολουθούν θα ωφελήσουμε κυρίως την τσέπη μας και κατ’ επέκταση και το περιβάλλον.

Ας δοκιμάσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, προαστιακό, αντί να πάρουμε το αυτοκίνητό μας. Όχι μόνο κερδίζουμε χρήμα αλλά και χρόνο. Σίγουρα υπάρχει και το κόστος των εισιτηρίων αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με το κόστος των καυσίμων που συνδυάζεται με την μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων καυσαερίων.
Για κοντινές μετακινήσεις, ας επιστρέψουμε στο κλασσικό περπάτημα με τα πόδια συνδυάζοντας την οικονομία με την εκγύμναση του σώματος μας, διατηρώντας παράλληλα τη φόρμα μας.

Αν και δε διαθέτουμε τους κατάλληλους δρόμους, καλό θα ήταν όσοι έχουν την δυνατότητα, να χρησιμοποιούν εναλλακτικά το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς για κοντινές διαδρομές. Σημαντικό γεγονός που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι επιτρέπεται η μεταφορά του ποδηλάτου από το μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο τελευταίο βαγόνι. Έτσι μπορεί κανείς να συνδυάσει την μετακίνησή του με τα ΜΜΜ και το ποδήλατό του.
Σημαντικές είναι οι προσπάθειες απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, αλλά καταναλώνουν και άφθονη βενζίνη. Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, ας επιλέξουμε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα και φιλικό ως προς το περιβάλλον, αφού τα περισσότερα νέα μοντέλα δεν απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικές συσκευές που τοποθετούνται στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και βοηθούν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωση της βενζίνης.

Οδηγείστε με οικονομικό τρόπο το αυτοκίνητο. Φροντίστε να μη κάνετε υπερβολικές επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις με απότομα φρεναρίσματα ειδικά στη δύσκολη κίνηση της πόλης. Μην επιταχύνετε πάνω από το επιτρεπτό όριο ταχύτητας ειδικά στην εθνική οδό, καθώς η κατανάλωση καυσίμου διπλασιάζεται ειδικά αν συνδυάζεται και με την λειτουργία του air condition.

Αν παραμένετε στο αυτοκίνητο για περισσότερο από ένα λεπτό χωρίς να κινείστε, σβήστε την μηχανή.
Συνδυάστε τις διαδρομές σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγετε τις περιττές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ για ψώνια επιστρέφοντας κατευθείαν από τη δουλειά, αντί να επιστρέψετε σπίτι και να ξαναφύγετε αργότερα διπλασιάζοντας τις διαδρομές.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, μοιραστείτε τις διαδρομές με συναδέλφους από τον εργασιακό σας χώρο.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr