Sunday 26 December 2010

Αλεξανδρινό: Το λουλούδι των Χριστουγέννων. Euphorbia pulcherrima - Poinsettia

Οι Γάλλοι το λένε «αστέρι της αγάπης». Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως ποϊνσέτια. Ο λόγος για το αλεξανδρινό, το πλέον δημοφιλές λουλούδι αυτή την εποχή, σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη.

Euphorbia pulcherrima

Το ταξίδι της ποϊνσέτια ξεκίνησε στο τροπικό κλίμα στο Μεξικό, όπου το Αλεξανδρινό μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος.
Η 12η Δεκεμβρίου στην Αμερική έχει καθιερωθεί ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας», ημερομηνία που πέθανε ο Joel Poinsett, ο πρώτος πρέσβης των Η.Π.Α στο Μεξικό, που έφερε το Αλεξανδρινό στη χώρα του πριν από περίπου 200 χρόνια, οπότε και το φυτό ονομάστηκε προς τιμή του.
Με αφετηρία την Αμερική, το Αλεξανδρινό ξεκίνησε το ταξίδι του στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη, το Αλεξανδρινό βρίσκεται αρκετά χρόνια τώρα στην κορυφή της λίστας των φυτών που μεγαλώνουν σε γλάστρα.
Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

Ζωντανό ή ψεύτικο, με στρογγυλευμένα ή οδοντωτά φύλλα, το λουλούδι των Χριστουγέννων μπαίνει σε γιορτινά σπίτια, τραπέζια και γωνιές, στολίζει και στολίζεται, ανεβαίνει ως την κορυφή στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, χαρίζει τα λαμπερά κόκκινα λουλούδια στο γιορτινό στεφάνι και χρησιμοποιείται για συνθέσεις, σε κεριά, βάζα, χρωματιστές μπάλες και εμπνέει για τόσες ακόμη συνθέσεις.