Tuesday 31 May 2011

Συναγερμός για τα λαχανικά-δηλητήριο
E. coli Infection

Πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.



Στους 11 οι νεκροί στη Γερμανία - 36 κρούσματα στη Σουηδία - Κανένα κρούσμα μέχρι τώρα στην Ελλάδα

E. coli Infection
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας σχετικά με την παρουσία βακτηρίου (E. coli) σε ισπανικά αγγούρια που διακινήθηκαν στη Γερμανία και έχουν προκαλέσει το θάνατο έντεκα ανθρώπων από βακτηριακή γαστρεντερίτιδα. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), «από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα».

Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Επίσης, με εντολή του υπουργείου Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστέλλει οδηγίες σε νοσοκομεία και ιατρικούς συλλόγους ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο Κέντρο.

Κανένα κρούσμα
Στη χώρα μας δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 1.200 και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για τη χειρότερη επιδημία του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γερμανικές αρχές έχουν καλέσει του πολίτες να μην καταναλώνουν λαχανικά που χρησιμοποιούν για σαλάτες ώστε να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη μόλυνση. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία και 36 στη Σουηδία. Στο Βέλγιο απαγορεύτηκε η εισαγωγή αγγουριών από δύο ισπανικές εταιρείες.

No comments:

Post a Comment